A természetes fogamzásgátlás valami ezo-izé?

Van valami, amit minden nőnek tudnia kellene. Továbbmegyek. Minden kislánynak meg kellene tanítani. Sőt, az sem ártana, ha a férfiak is tisztában lennének vele.

Hogy mi ez a tudás? A női ciklus ismerete.

Nem, most nem arról beszélek, ami elhangzik a biológiaórákon, hogy igen, minden nőnek havonta megjön a menstruációja, az átlagos ciklus 28 napos, és a 14. napon van a peteérés, ilyenkor lehet teherbe esni, ezért védekezni kell. A fenti kijelentések nyomokban valós információkat is tartalmaznak.

Induljunk onnan, hogy az átlagos női ciklus hossza 24 és 36 nap között változik. És minden ciklus során 6 nap van, amit termékeny időszaknak hívunk és amikor lehetséges a megtermékenyülés. Elárulok egy óriási titkot! Függetlenül a ciklus hosszától, a női testnek van egy tökéletes ritmusa, jelzésrendszere, amely alapján pontosan meg lehet állapítani a termékeny napokat egy-egy ciklus során. Létezik természetes fogamzásgátlás, amihez nem kell más, mint papír, ceruza, hőmérő (vagy ezek helyett egy termékenységi monitor), egy kis önismeret és tanulás.

Valószínűleg most itt megtorpantál, és arra gondosz: „Hogy mi? Jól olvasom? Te most ilyen hőmérőzésről fogsz írogatni? Dehát az tök bizonytalan dolog! Meg kinek van rá ideje? A természetes fogamzásgátlás az a naptármódszer, nem? A „vatikáni rulett” meg találgatás a termékeny napokról. Különben is, ez valami olyan ezo-izé, aminek köze van a holdfázisokhoz meg a csillagokhoz, ugye? Hát normális vagy te? Ilyennel akarod rabolni az időmet? Azt hittem, hogy itt komoly dolgokról lesz szó.”

Na, éppen ezért érzem úgy, hogy foglalkozni kell a témával, mert a tudásunk nagyon szórványos, és nem is nagyon van esélyünk tájékozódni a magyar nyelvű oldalakon, mert ha egyáltalán foglalkoznak a természetes fogamzásgátlással, akkor is szinte csak fals információkat olvasni. Pedig létezik egy nagyon precíz technika: a szimptotermális módszer, azaz tüneti hőmérőzés módszer, amellyel hihetetlenül pontosan meg lehet állapítani a termékeny napokat. Megtalálod még Fertility Awareness Method (FAM), Natural Family Planning (NFP), magyarul pedig természetes családtervezés (TCST) néven. Majd azt is elmesélem egy következő bejegyzésben, hogy mi a különbség ezek között. Ez így már kellően tudományosan hangzik?

Az is. Színtiszta tudomány, biológia, amit minden nőnek tudnia kellene, függetlenül attól, hogy alkalmazza-e a módszert vagy sem. Nem más ez, mint a saját testünk ismerete. A mért és tapasztalati úton szerzett adatok és előzetes ismereteink alapján pontos következtetésekre jutunk a termékenységünkkel kapcsolatban, és ezek alapján cselekszünk az aktuális céljainknak megfelelően. El szeretnéd kerülni a terhességet? Vagy éppen az a célod, hogy teherbe ess? Szuper! Mindkét esetre alkalmazhatod ezt a tudást. Sőt, ez egyszerűen alapismeret kellene legyen! Mit veszíthetsz vele, ha megtanulod? Semmit. Egy ismerettel gazdagabb leszel, és soha nem tudhatod, hogy mikor lesz rá szükséged. És ha fogalmad sincs róla? Akkor tovább éled az életedet úgy, hogy nem ismered igazán a saját termékenységed működését.

Miről is szól pontosan ez a módszer? Két vagy három elsődleges termékenységi jel megfigyeléséről. Hogy mik ezek?

Ezeket kell táblázatban vezetni – az mindegy, hogy ezt papíron vagy az okostelefonoddal egy szuper alkalmazásban teszed – és pontosan tudni fogod, hogy mikor vagy termékeny. Szóval a válasz arra a kérdésre, hogy létezik-e biztonságos, természetes fogamzásgátlás, a válasz egy határozott igen. A hatékonysága tökéletes alkalmazás esetén (értsd: minden szabályt pontosan betartva) eléri a 99 %-ot. Igen, jól olvasod.

Most így elsőre csak annyit szerettem volna, hogy lásd, nagyon hasznos tudásról van szó, amit szerintem már a kislányoknak meg kellene tanítani, még mielőtt a „rendszertelen ciklusukra” felírják a fogamzásgátló tablettát (grrrr, de dühös leszek ettől) és esélyük sem lesz megismerni a testüket. Függetlenül attól, hogy alkalmazzuk-e aktívan vagy csak elraktározzuk és nyugtázzuk a tudást, nagyon hasznos információkat tudhatunk meg a testünk jelzéseiből.

Rengeteg dologról tervezek írni a témában. A következőkben szó lesz a gyakori tévhitekről a termékenységgel, ciklussal, megtermékenyüléssel kapcsolatban, tisztába tesszük a legfontosabb fogalmakat és a természetes módszerek közötti különbséget. Ti is várjátok már? 🙂

Nem volt elég? Hasonló tárgykörben találsz témákat a Hormonmentes YouTube-csatornán is. Például ilyeneket. Iratkozz fel!

A JELENTKEZÉS LEZÁRULT

A szeptemberi tanfolyamra a jelentkezési időszak véget ért. Amennyiben szeretnél emailes értesítést kapni a következő jelentkezési időszak megnyílásáról, iratkozz fel az alábbi értesítőre! A következő tanfolyamra a jelentkezés december közepén indul.

Ha addig is érdekel, hogy a fogamzásgátló tabletta abbahagyása után mi történik a testedben, ajánljuk másik tanfolyamunkat, amelynek megvásárlásával kedvezményesen juthatsz hozzá a Termékenységtudat-tanfolyamhoz is!

Tetszett a cikk? Akkor oszd meg vagy küldd el a barátaidnak!

Hozzászólás

  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Fertility_awareness
    “The failure rate of fertility awareness varies widely depending on the system used to identify fertile days, the instructional method, and the population being studied. Some studies have found actual failure rates of 25% per year or higher. At least one study has found a failure rate of less than 1% per year with continuous intensive coaching and monthly review, and several studies have found actual failure rates of 2%–3% per year.”
    “FA has a higher failure cost than many methods. Typical use effectiveness is lower than most other methods; thus the cost for failures is higher than for most methods.”

    Tehát azért annyira mégse jó, meg mi van ha csak 1x is, valami miatt (pl.: stressz), de borul a rendszer? Akkor becsúszik a gyerek.

    1. Kedves Nanemá!

      A Fertility Awareness Method esernyőkifejezés. Én a szimptotermális, azaz tüneti hőmérőzés módszerről írok. Ez nem számolgatás, nem jóslás, hanem kizárólag a saját tested jelzéseinek megfigyelése, a termékenység biológiai jeleinek ismerete. Hatékonysága a felhasználón múlik, és nagyon fontos a termékenységi tünetek helyes interpretálása. A módszer hatékonyságát növeli, ha biztos forrásból tanulja meg az ember (képzett tanártól, amilyen én is leszek pár hét múlva), illetve az utánkövetés, az hogy pár hónapig még van segítség a hőgörbe és a nyák értelmezésében. így bizony 99,6 %-os a hatékonysága, nézd csak meg akár a Wikis forrásokat.

      A következő mondatot is idézhetted volna: “When used correctly and consistently (i.e., with perfect use) with ongoing coaching, under study conditions some studies have found some forms of FA to be 99% effective.” Ez pontosan a szimptotermális módszerre vonatkozik egyébként.

      A stressz vagy egy betegség valóban befolyásolhatja a termékenységet, ami egy számolgatós módszernél tényleg gondot okozhat, de ha a tested jelzéseit figyeled, akkor látod a nyákból és a hőgörbéből is, hogy abban a hónapban például elmaradt vagy csúszik a peteérés, ennek függvényében védekezel valamilyen barrier módszerrel (óvszer, pesszárium, méhszájsapka). Ezt jelenti a “perfect use”. Ehhez persze tényleg kell a módszer és a szabályok helyes ismerete, amihez nem elég egy újságcikk vagy a Wikipédia vonatkozó szócikkének elolvasása. Én pont azon dolgozom, hogy itthon is minél több hiteles információ jusson el a nőkhöz. Egyébként ajánlom a Taking charge of you fertility című könyvet, ha mélységében is érdekel a téma.

    2. Több mint húsz évig használtam a cikkben írt módszert. Mivel nagyon óvatos vagyok, a peteérésig minden ciklusban óvszert használtunk. A peteérést minden hónapban pontosan meg tudtam állapítani a hőmérséklet és a váladék változásából, függetlenül attól, hogy hány napos volt a ciklus. Amikor eltelt a termékeny napok utáni biztonsági idő, a ciklus második felében már nem védekeztünk. Nekünk 100 százalékosan működött.
      Hálás vagyok (a Sorsnak, Istennek?), hogy annak idején volt szerencsém hozzájutni egy könyvhöz, amiből megtanulhattam a természetes fogamzásszabályozást. Valóban alapvető ismeret, de a mai gyógyszeripar uralta világban senkinek sem érdeke, hogy ezt megtanítsa a lányoknak, nőknek. A hormontartalmú fogamzásgátlók forgalma igencsak megcsappanna, ha a nők ismernék a saját működésüket.

      1. Köszönöm Anda, hogy ezt leírtad! 🙂 Remélem, hogy friss, modern szemlélettel és kommunikációval minél szélesebb körben sikerül megismertetnem a módszert! És hiteles információkat eljuttatni azokhoz, akik keresgélnek a témában.

        1. Úgy legyen!
          Jó látni, hogy vannak, akik valódi felvilágosítást akarnak adni. Minden jó dolognak gátja a tudatlanság, és sajnos, a nagyipari érdek az, hogy az embereket tudatlanságban tartsák.

          Kívánom, hogy eredményes legyen a munkád!

        2. Jelentem, sikerült Jankának! Már több éve követem Janka videóit (ami nagyon érdekes, és hasznos!), és épp most járok a termékenységtudat tanfolyamára, még csak az elején tartunk, de már most lenyűgöz!
          Szóval köszönjük az elmúlt 5 év munkáját! 😊

  2. Szia Janka!

    Nagyon klassz ez a honlap, végre olyan információk, aminek köszönhetően egy nő ösztökélhető a teste saját megismerésére =)
    A fentebb leírt témával – a szimptotermális módszerrel – kapcsolatban lenne pár dolog, ami még nem tiszta.
    Mivel nekem egyrészt hátrahajló méhem van, másrészt pedig a rövid ujjaim miatt az istenért sem tudtam kitapogatni a méhszájam (pedig többször és több pozícióban is próbáltam), így érthetően ez a metódus tűnik járható útnak, és a leírtak alapján egész egyszerűnek is. Viszont ha valaki erre ráveszi magát, akkor a ciklusa melyik részében kell elkezdenie mérni a testhőmérsékletét? A menstruáció első napján? Vagy bármikor?
    A másik kérdésem, hogy van-e olyan telefonos app, amit ajánlasz a mérések feljegyzésére?

    A választ előre is köszönöm, és szépséges napot kívánok!

    Üdv:
    Dóri

    1. Szia Dóri!

      Köszönöm szépen! 🙂

      A hőmérőzést a ciklus 1. napján, azaz a menstruációd első napján kell elkezdeni. Csak így van értelme. 🙂 A méhnyak ellenőrzése csak egy kiegészítő opció, a nyák és a hőmérőzés elég együtt a biztonságos módszerhez. Sok-sok cikket tervezek a témában, és hamarosan indul az online tanfolyamom is, ugyanis befejeztem az angliai Fertility Awareness tanár képzést, így már tényleg úgy érzem, hogy másokat is biztonsággal taníthatok.

      Két olyan applikáció van, ami tényleg jó (ezekről is tervezek írni), de mindkettő angol nyelvű: Az egyik a Kindara, a másik az OvaGraph. Ezekben mindent lehet vezetni a Fertility Awareness irányelveinek megfelelően. Viszont azt nem győzöm hangsúlyozni, hogy tényleg fontos először a szabályok, a testi folyamatok és a miértek megismerése, csak így lehet magabiztosan megtanulni a módszert. Ezért indítom majd a tanfolyamot. 🙂

        1. Nagyon szívesen! 🙂 Figyeld majd a Facebook oldalt, ott biztosan értesülsz az indulásról, persze itt a honlapon is. És hírlevélre is feliratkozhatsz, ha gondolod, bár bevallom, hogy még egyet sem küldtem, ami ciki (na de majd hamarosan oda is eljutok)… 😀

  3. Szia!

    Kérdeznék egyet.
    Egy igen stresszes időszakon vagyok túl (házvásárlás+felújítás). A párommal mindig együtt voltunk a peteérés környékén, de a bab nem jött, ezt a stressznek tudom be. A ciklusom is hosszabb volt az elmúlt néhány hónapban.
    A nyákot is figyeltem.
    A hő és a nyák között hogyan áll fent az összefüggés?
    Az elmúlt hónapokban a nyákom 3 napig volt ez a tojásfehérjeszerű. Először csak kevés, majd utána 2 napig egyre több. Ezekben a napokban a hőm még nem kezdett el emelkedni, csak ezen 3 nap után.
    Akkor mikor is van a peteérés?
    Tudnál nekem ebben segíteni?
    Előre is köszönöm.

    1. Szia!

      Ennek pont így kell lennie. 🙂 A nyák az ösztrogénszint emelkedése miatt jelentkezik, és ez az, ami előre jelzi az ovulációt. A nyáknak köszönhetően életképesek a spermiumok a hüvelyben. A hőmérséklet a progeszteron hormon hatására emelkedik meg, ami a kiürült tüszőből létrejövő sárgatest termel. Tehát a hőmérséklet csak utólag jelzi, hogy megtörtént az ovuláció. Tehát a nyák babatervezésnél sokkal fontosabb, amikor a termékeny nyákot tapasztalod, azokat a napokat ki kell használni minél jobban. 🙂

      Részletes infókat itt találsz:
      hőmérsékletről: http://hormonmentes.hu/mire-jo-a-homerozes-es-mire-nem/
      nyákról: http://hormonmentes.hu/termekenysegunk-titkos-kulcsa-avagy-a-mehnyaknyak/
      méhnyakról: http://hormonmentes.hu/mit-arul-el-a-mehnyakad-a-termekenysegedrol/

  4. Szia, Kedves Janka! 🙂

    Nagyon régóta érdeklődök már a módszer iránt (Billings-módszer, kiegészítve némi óvszerrel), úgy tűnik, végre rám talált a professzionális verziója. 🙂

    A legfőbb kérdésem az lenne, h – mivel napi szinten szoktam a tusolásnál a hüvelyem szódabikarbónával kiöblíteni – nem tudom egyértelműen megállapítani, h mikor milyen a nyákom. A hüvelyöblítés számomra létfontosságú, mivel ez szüntette meg (kb. 2 nap alatt, 5-6 éve) a tinikorom óta fennálló és csak súlyosbodó hüvelygombás fertőzést, amin már semmilyen kúp, krém nem segített…a méhnyak vizsgálata számomra sem egyszerű (hátrahajló méhem van), szerinted hogy tudnám a módszert biztonságosan alkalmazni?

    Előre is köszönöm a válaszod: Hajnal

    1. Hú, a napi hüvelyöblítés semmiképp nem tesz jót. Bár értem, hogy neked ez segített, de a saját hüvelyflórát nem támogatja. Attól tartok, hogy így nem lehet biztonsággal alkalmazni a módszert sem, hiszen mindig kiöblíted azt, amit meg kéne figyelni. Bár lehet, hogy nap közben termelődik újra nyák, és reggel, délután megfigyelhetővé válik. De nem merem állítani, hogy így biztonságos lenne a módszer.

  5. Nekem is felírták a fogamzásgátlót rendszertelen ciklusra. De nem sokáig szedtem, mert az sem segített. Aztán később, amikor gyereket szerettem volna, és aggódtam a továbbra is rendszertelen ciklus miatt, ugyanaz a nőgyógyász szintén fogamzásgátlót írt volna fel. Pedig mondtam neki, mi a célom. Akkor már láttam, hogy a saját kezembe kell vennem a dolgokat, de kellett jópár év, hogy meg is valósulhasson ez az elgondolásom. Hálás vagyok neked, hogy ezzel foglalkozol! A nőknek sokkal tudatosabban kellene élniük a saját testükkel kapcsolatban is.

A weboldalon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

Adatvédelmi beállítások elmentve!
Adatvédelmi beállítások

Amikor meglátogat egy webhelyet az tárolhat vagy lekérhet információkat a böngészőben, főként sütik formájában. Itt beállíthatja személyes cookie szolgáltatásokat.

Ezek a cookie-k lehetővé teszik számunkra látogatások és forgalmi források számlálását, így webhelyünk teljesítményét mérhetjük és javíthatjuk.

Az oldal működtetéséhez az alábbi technikai cookie-ek szükségesek
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Összes tiltása
Összes engedélyezése