31 Már

Csendes gyilkos: fájdalom, tehetetlenség és megaláztatottság kór- és kortünetei

„Kivételesen így szétfeszítve végezték el rajta a hasi ultrahangot. Az orvos arcán döbbenet látszott, majd szó nélkül kiszaladt egy percre a függöny mögül, ahol a vizsgálati szék volt. Szofi nem tudta, mi történik, majd egy pillanat múlva egy alacsony, nagyon öreg, kopaszodó, fehér köpenyes férfi tépte fel a függönyt, ami mögött ő feküdt.
– Kislány, hadd nézzem meg ezt a cisztát – azzal ő is bekukucskált a szétfeszített hüvelyébe, közben erőteljesen megnyomta Szofi hasát. Szofi felszisszent.
– Ez fáj?
– Nagyon – mondta elhaló hangon –, éles szúrást érzek, ami betölti a hasamat.
– Ilyet én még nem láttam, pedig nem ma kezdtem a szakmát… – folytatta a doktor, aki be sem mutatkozott, bár Szofi látta rajta, hogy legalább 60 éves, tehát valóban nem ma kezdhette a szakmáját.”

CSENDES GYILKOS – KÖNYVAJÁNLÓ

Fenti szövegrészlet Jekkel Gabriella tavaly megjelent, Csendes gyilkos című könyvéből vett idézet. A jelenetleírás a regény negyedénél, a 79. oldalán olvasható. És ha kevésbé indulatos ember vagy, akkor nagyjából ez az a pont, amelynél óhatatlanul muszáj letenned a könyvet. Különben a görcsbe ránduló kezed végképp elszabadulna és cafatjaira szabdalnád a papírlapokat, majd a martalékot ordítva dobálnád el a szobád legtávolabbi sarkába.

A történetfonal kétségbeejtő, dühítő, felháborító.

„Szofi egy teljesen átlagos 10 éves kislány a nyolcvanas évek közepén. Barátnőivel a felnőtté válás titkait szeretné megfejteni, és arra vár, hogy végre ő is átléphessen a felnőtté válás küszöbén. Amikor azonban ez bekövetkezik, a korábban elképzelt dolgok helyett fájdalom, fertőtlenítő illata, orvosi kezelések és megalázás vár rá” – olvasható a könyvborítón a regény ízelítője. A történet pillanatok alatt behúzza az olvasót, aki előremenekülés gyanánt pörgeti a lapokat, ám hiába pozitív szemléletű és próbál folyamatosan fogódzókat találni az eseményekben, ezt egyre nehezebben teszi. A regény jobb feszültségfokozó, mint bármely világmegmentős akciófilm.

A rendelőszaggal áthatott könyv kijózanítóan valóságos helyzet- és fájdalomleírásai kivételesen közelről mutatják be korunk sokáig és sok helyütt még ma is egyik legszörnyűbb módon kezelt betegségét, az endometriózist. A cselekmény a főhős versenyfutását bontja ki az idővel az anyaságért vívott küzdelemben, harcát az egészségügyi rendszer világháborús időkben ragadt „érzékenységével” szemben, lelki metamorfózisát és állandó érzelmi bántalmazásait az érett, tudatos nővé válás útján.

Szofi „megpróbáltatásai” még jobban arcul csapják az olvasót, ha tudjuk: a Csendes gyilkos nem egy részben-egészben kitalált történet, hanem alapvetően önéletrajzi ihletésű eseményfolyam. És ugyan aki a 21. század Magyarországán kettőnél többször járt kórházban vagy rendelőben, már-már csak flegmatikus attitűddel veszi tudomásul a közszájon forgó és fórumokon olvasható „rémhíreket”, a könyvet olvasva mégis megdöbbenéssel szembesül az egy életfonálra felfűzött fájdalom, tehetetlenség és megaláztatottság mélyülő szintfokozataival.

Tudjuk, hogy napjainkban, a koronavírus-járvány ideje alatt a személyes nehézségek mindenki életében a homlokzatra kerülnek, ám ha valósan is szeretnéd átértékelni az életed, olvasd el a Csendes gyilkost.

Emellett pedig különösen ajánljuk a könyvet:
– az orvosoknak, akiknek a szájából valaha elhangzott, hogy „az nem fájhat annyira”;
– a férfiaknak, akiknek a szájából valaha elhangzott, hogy „mi van megint, piros betűs napok?”,
– és a lányoknak, nőknek, akik elképzelni sem tudják, hogy másoknak hogyan lehet a menstruáció fájdalommentes.

Jekkel Gabriella: Csendes gyilkos. Publio kiadó, 2019, 327 oldal

Március az endometriózis hónapja, több szervezet március 31-et az endometriózis világnapjának szenteli. Az endometriózis egy nőgyógyászati kórkép, melyben a normálisan csak a méh belső felszínén jelen lévő nyálkahártya a méh üregén kívül is megtalálható. Leggyakrabban a hashártyát érinti, ami belülről béleli a hasüreget és beborítja a kismedencei szerveket. Az endometriózis meglehetősen gyakori betegség, becslések szerint a nők 6-10 százalékában előfordul. (Forrás: wikipédia).

Az erős menstruációs fájdalmakkal küzdőknek ajánljuk a Női Egészségért Alapítvány honlapját, azoknak pedig, akik megosztanák történeteiket, felhívjuk a figyelmet Jekkel Gabriella hivatalos oldalára.
24 Már

És a szex koronavírus-járvány idején?

A koronavírus-járvány fenekestül forgatta fel a mindennapjainkat. Eddig még soha nem tapasztalt helyzetek alakultak ki világszerte. A pánik hatására tömeges felvásárlásba kezdtek az emberek, az élelmiszerek, a tisztítószerek és a vécépapír gyakran hiányzik a boltok polcairól. Ismeretlen szituációval állunk szemben, ezért nagyobb hangsúlyt kell szentelnünk bevásárlásaink tudatos megtervezésének. Mire van szükségünk? Miből, mennyi időre elegendő készletünk van? Most ezek kulcsfontosságú kérdések, melyek részletekbe menő átgondolásával magabiztosabban nézhetünk szembe a ránk váró bizonytalan időkkel.

Koronavírus idején könnyebb belemelegedni?

Felkészültünk a fogamzásgátlásra?

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, aki csak teheti, maradjon otthon, ez mindenki érdeke. Vásárlásaink számát is ritkítani kell, és előre gondolkodva kellene a bevásárlási listánkat összeállítani. Amire szükségünk lehet az elkövetkező héten/negyedévben, azt igyekezzünk beszerezni, ezzel is minimalizálva az otthonunkon kívül töltött időt, persze mindezt felesleges felhalmozás nélkül. Nem egyszerű.

Párkapcsolatokban a szoros, hosszú ideig tartó összezártság alatt nagyon könnyen adódhat helyzet intim pillanatokra – talán gyakrabban is, mint normál hétköznapokon az lenni szokott. Az idő múlását könnyebb elütni effajta tevékenységgel, ráadásul még a szorongási faktorunkat is csökkenti. Ebből következően, ha tartós párkapcsolatban élünk, és nem tervezzük bővíteni a családot, gondolnunk kell a megfelelő fogamzásgátlásra is. Vagyis erősen ajánlott átgondoltan feltöltenünk védekezési eszközkészletünket, ha elejét szeretnénk venni a nem vágyott következményeknek.

Szex koronavírus járvány idején

Sokan tartanak attól, hogy a COVID-19 vírussal szexuális aktus útján is meg lehet fertőződni. Jó hír, hogy jelenlegi tudásunk szerint a koronavírus nem terjed olyan testnedvek által, mint az ondó vagy a hüvelyváladék. Csak cseppfertőzéssel, nyálkahártyán (orron, szájon, szemen) keresztül, így nyállal is. Szóval a szó szoros értelmében szexuális úton nem lehet elkapni a fertőzést, ha azonban valakivel szoros kapcsolatba kerülünk az mindenképpen teret ad a vírus terjedésének.

De mi a helyzet a csókkal? A csókolózás elhagyása megvéd minket? Viseljünk maszkot szex közben? Természetesen a csók veszélyt jelent mind a két félre nézve. De a párok akár már egy puszival, közös tányérból való falatozással vagy közös fogkrém használatával is képesek átadni a vírust egymásnak. Ugyanakkor ha nem váltogatjuk a partnerünket, a fertőzés csak a párt érinti, másnak nem adjuk át a vírust. Így a koronavírus-járvány miatt nem kell felhagynunk a szexszel – csak ha megbetegedünk.

Amire figyelnünk kell, hogy ne teremtsük meg a lehetőségét annak, hogy tovább terjesszük a kórt, vagyis kizárólag egy partnerrel létesítsünk kapcsolatot. Új partnerrel való szorosabb megismerkedésnek igen nagy a veszélye ezekben a hetekben. Ismeretlenekkel inkább tartsuk a két méter fizikai távolságot a járvány lecsengéséig.

Ha megbetegedik a partnerünk

A Guardian által megkérdetett szakértők szerint ha a partnerünk koronavírus-tesztje pozitív lett, a lehetőségeinkhez képest tartsunk minél nagyobb távolságot egymástól. A tünetek megjelenése után különítsük el a beteget legalább 2 napig. A szakértők azt tanácsolják, hogy az izoláció akkor érjen véget, ha a beteg minden gyógyszeres kezelés nélkül 72 órán át láztalan, és a légzőszervi tünetei is enyhülnek. A saját érdekünkben is az lenne a legjobb, ha csakis akkor kerülne sor az első szexre, ha már teljesen felgyógyult a partner.

A koronaszútra-ábrák virálisak, de a vírus ellen kevéssé hasznosak

Van értelmük a „koronabiztos” pózoknak?

A pornóipar gyorsreagálású hadteste már kihozta a koronavírus témájú felnőttfilmeket, melyekben maszkos, vegyvédelmi ruhába öltözött, orvosi köpenybe bújt szereplők „oktatják” a nézőket. Sőt, már a közösségi médiát is kezdik ellepni a humorosnak szánt infografikák, ismertetve azokat a pózokat, az úgynevezett koronaszútrákat, melyeket biztonságosnak kiáltanak ki koronavírus-járvány során történő közösüléshez. Ahogyan már említettük, az egy légtérben való együttlét miatt úgyis kiemelkedően magas az egymás megfertőzésének esélye, aktustól függetlenül. Így a szex közbeni távolságtartó, új megnevezéssel élve koronapozitúrák tulajdonképpen nem érik el a céljukat. Bár kísérletezésnek kiválóak. A szájmaszkkal kapcsolatban is hasonló a véleményünk. Ráadásul most mindenhol hiánytermék.

Mire figyeljünk?

A hormonmentes.hu az alábbi néhány pont betartását javasolja a karantén idején szexterápiát bevető pároknak:

 • Tankoljunk fel a számunkra bevált fogamzásgátlási megoldásból

  Lehetőség szerint az eddig alkalmazott, jól bevált módszerekkel vegyük elejét a gyermekáldásnak. Ha valaki hormonális fogamzásgátlót szed, akkor érdemes nagyobb adagot felíratni a tablettából. Legyen otthon több csomag óvszer (webshopunkban van 100 darabos óriáscsomag is), míg ha valaki pesszáriumot vagy méhszájsapkát alkalmaz, akkor is érdemes a spermicid gélről is gondoskodni.

 • Rendeljük online

  Amit lehet, inkább házhoz szállíttatva vegyük meg és kerüljük a csomagpontokat. A receptre felírt fogamzásgátló tabletták hátránya, hogy a túlterhelt gyógyszertárakból nehézkesebb a beszerzésük.

 • Legyen kéznél vészmegoldás

Akármilyen fogamzásgátlási megoldást alkalmazunk, sosem árt, ha van otthon vészmegoldásnak pár doboz óvszer, akkor is, ha nem ez a preferált módszerünk.

 • Kizárólag a párunkkal létesítsünk aktust

  Fentebb ezt a témát már részletesen kifejtettük. A normális alkalmi partnerek szintén karanténidejüket töltik.

 • Ne számoljunk sürgősségi megoldásokkal

  A megszakításos védekezés máskor sem, de most kifejezetten nem ajánlott. Az egészségügyi rendszer jelenlegi extrém túlterheltsége miatt a nőgyógyászokat is alig lehet elérni, a rendelések sok helyen szünetelnek. Az orvosoknak korlátozott a lehetőségük fogamzásgátló vagy esemény utáni tabletta felírására, nem is beszélve a műtétekről.

Felelősen szexeljünk koronavírus-járvány idején is!

FELHASZNÁLT FORRÁSOK

https://www.theguardian.com/world/2020/mar/18/can-i-have-sex-a-guide-to-intimacy-during-the-coronavirus-outbreak

https://www.instagram.com/p/B9PIEuhJM6Q/ 

https://hvg.hu/elet/20200319_Mi_lesz_a_szexszel_koronavirusjarvany_idejen

https://www.life.hu/intim/20200317-koronavirus-ilyen-a-biztonsagos-szex-jarvany-idejen-foto.html
17 feb

Kegel-gyakorlatok

A medencefenék-izomzatunk rendkívül fontos szerepet játszik az egészségi állapotunkban, mégis kevesebb figyelmet fordítunk ezen terület edzésére, mint más izomcsoportokéra. Miért is fontos a medencefenéki izmok egészsége?

 • A medencefenéki izomzat a core izomzatunk része, tehát fontos szerepe van a gerinc stabilizálásában, az alhasi szerveink megfelelő pozícióban tartásában és az alhasi nyomás szabályozásában.
 • Az ülő életmód rendkívüli módon megterheli a medencefenéki és a gátizomzatunkat, ennek ellensúlyozására fontos erősítenünk ezt a területet.
 • A vizelettartási problémák megelőzésében kulcsfontosságú. De a már meglévő probléma kezelésében is elengedhetetlen lépés a medencefenéki és a gátizmok edzése.
 • Várandósság alatt a szülésre való felkészülésben és a szülés utáni regenerációban is nagyon fontos ezen izomcsoportok edzése, a hüvely erősítése.
 • A vérkeringés fokozódása, a hüvelyizomzat erősödése miatt a szexuális életünkre is előnyösen hat.

Kezdd el a Kegel-tornát ma! Íme, egy teljes gyakorlóprogram az erősebb gátizomzatért!

Tovább

09 aug

Egy termék, ami jobbá teszi a világot: a Ruby Cup Magyarországon!

Dobpergés, bejelentés: jövő héttől új termékekkel bővül a webshopunk. 2019. augusztusától a Ruby Cup, illetve a Ruby további termékeinek magyarországi forgalmazója a hormonmentes.hu!

Az a helyzet, hogy már egy ideje „szemeztünk” a Ruby Cuppal, ám sokszor nagyobbnak látszunk, mint amekkorák vagyunk, és ezt megelőzően még nem mertük felvenni a kapcsolatot a nemzetközi piacon már ismert és elismert gyártójával. Épp ezért különösen nagy örömünkre szolgált, amikor a nyár első felében közvetlenül a Ruby Cup részéről érkezett hozzánk megkeresés, hogy magyarországi úttörő munkánkat látva lennénk-e a helyi partnereik. Miután adott volt a kémia, a feltételek tisztázása gyorsan megtörtént, és gyakorlatilag a kapcsolatfelvétel után másfél hónappal eljutottunk oda, hogy a „polcunkra” kerülnek a cég első magyarországi termékei.

De miért is különleges a Ruby?

A Ruby Cup egy menstruációs kehely. Remek, minőségi termék, a legtöbb magas igényű gyártóhoz hasonlóan orvosi szilikonból készült eszköz. Aki eljutott a hormonmentes.hu-ra, valószínűleg már tisztában van vele, hogy a menstruációs kelyhekből számos minőségi fajta van (akár nálunk is) – kinek ez kényelmes, kinek az. A Ruby tölcsérében formavilág szempontjából nincs különösebb extra, a fogyasztókhoz való hozzáállás, a cég filozófiája ugyanakkor egészen forradalmi!

„Egy kis menstruációs kehely, ami nagy különbséget jelent. Valójában egy egész világnyi különbséget”

– hirdeti önmagáról a start-upként kinövő vállalat. De miről is van szó?

A három alapító, Maxie, Julie és Veronica 2011-ben a menstruációs kehely megismerése után a fejébe vette, hogy ez az eszköz lesz az, amellyel felveszik a szegénység elleni küzdelmet és megcéloznak egy fenntartható fejlődést segítő modellt. Miután az első üzleti tervük megbukott Kenyában, 2012 végén új útra léptek, és felépítették a „vásárolsz egyet, adsz egyet” programot. Ez azt jelenti, hogy a cég garantálja, hogy minden egyes eladott darab Ruby Cup után egyet afrikai, illetve ázsiai rászoruló nőknek, lányoknak adományoz.

Ez a szinte egyedülálló és azóta számos díjjal elismert modell azt jelenti, hogy minden egyes eladott intimkehely árába beleépítették egy másikét, amelyet a vásárlásodnak köszönhetően egy arra rászoruló kap meg.

A kenyai Golden Girls Alapítvány évek óta együtt dolgozik a Ruby Cuppal

Na jó, de hogyan csinálják?

A menstruációs kelyheket Afrikába nagy mennyiségben adományozni szándékozók állandó és jogos kritikája, hogy hiába az eszköz, ha közben nincs mögötte edukáció. A menstruációs szegénység a világ számos pontján égető és súlyos probléma, adott közösségekben lányok százezrei nőnek fel úgy, hogy azt sem tudják, mi az a menstruáció.

A Ruby Cup csapata azonban nem csupán eszközökkel jótékonykodik: a menstruációs kelyhek dotálásánál talán még fontosabb faktor, hogy különböző helyi segélyszervezetek és iskolák segítségével eddig 11 országban épített ki hálózatot, amelyekben a trénerek és a helyi nagykövetek az eszközhasználaton túl menstruációs ismereteket is átadnak. Nem túlzás állítani, hogy a Ruby ezen tevékenysége olykor egész közösségek számára sorsfordító.

Ha megvásárolsz egy Ruby Cupot – mostantól akár Magyarországon is –, egy ugyanolyan menstruációs kehely átkerül az egyik rászoruló Ruby-közösség oktatójához vagy partneréhez, aki a menstruációs ismeretek átadása mellett ezt a kelyhet egy rászorulónak adományozza. A vásárlók, a trénerek és a partnerek összefogásának hála eddig már 24 ezer nő és lány lett a Ruby „menstruációs bajnoka”, ám a cél, hogy ez a száma egy évtizeden belül elérje az egymilliót. A cég utánkövetése szerint az átadott kelyhek 80–96%-a folyamatos használatot jelent az adományozottaknál.

Egy ügy, amivel jó azonosulni

A Ruby Cup filozófiája azonban nemcsak a rászorulók támogatásában merül ki, értékei között kiemelkedően fontosnak tartja a hiteles tájékoztatást, így a rászorulók „utánkövetése” mellett a menstruációs tabutémáknak és világszintű problémáknak is felkarolója.

Kommunikációjával rengeteget tesz azért, hogy ezeket a témákat világszinten is felszínen tartsa, és tudatosságra neveljen nőket és férfiakat egyaránt. Fontos eleme filozófiájának a hulladékmentesség is, így van esély rá, hogy hamarosan Magyarországra is gyakorlatilag csomagolásmentesen érkezzenek a termékek.

Mi, a hormonmentes.hu részéről nagyon örülünk neki és megtisztelőnek is tartjuk, hogy mostantól a Ruby család részesei vagyunk, a cég filozófiája feltétlenül olyan, amivel messzemenőkig tudunk azonosulni, és bízunk benne, hogy hosszú távon is vásárlóink elégedettségére lesz ez a kapcsolat.

A Ruby Cup termékei már megrendelhetők webshopunkban!

 

A kiemelt kép egy Ruby szervezte menstruációs oktatáson készült Nepálban (a képek forrása: rubycup.com)

18 jún

Gyakori kérdések (és válaszok) a Termékenységtudat-tanfolyamhoz

HOGYAN NÉZ KI A TANFOLYAM A GYAKORLATBAN?

A tanfolyam TELJESEN ONLINE. Nem kell egyszerre a gép előtt lennünk, bármikor kényelmesen elérheted a leckéket a tanfolyam ideje alatt. A tanfolyam minden esetben NYOLC HÉTEN ÁT tart, és mindegyik héten HÁROM LECKE (tehát összesen 24) válik elérhetővé (hétfő-szerda-péntek ritmusban). A leckék általában 20-30 PERCES videoanyagokból állnak (plusz néhány kiegészítő dokumentum), ebből van heti három, plusz segítségképp hozzáférhető lesz néhány segítő dokumentum. Ha egy lecke elérhetővé vált, attól fogva a tanfolyam végéig HOZZÁFÉRHETŐ ÉS LETÖLTHETŐ. A tanfolyamot megelőzi egy regisztrációs hét, mert a tanfolyam zárt felületen zajlik.

ELVÉGEZHETŐ-E A TANFOLYAM KÜLFÖLDRŐL?

Ahogy a fenti kérdésre adott leírásból is kiolvasható: IGEN, semmilyen technikai akadálya nincs. Minthogy a Termékenységtudat-tanfolyam teljesen online zajlik, magyar anyanyelvűek számára a világ bármely pontjáról elvégezhető és megrendelhető. Persze csak abban az esetben, ha az országban, ahol élsz az internet nem korlátozott külföldi oldalakra.

Megrendelés esetén segítünk a fizetési kérdések megválaszolásában, azzal azonban számolnod kell, hogy ha nem tudsz forintszámláról utalni, devizás fizetés esetén a tanfolyamnak euróban meghatározott ára van, ahhoz kell igazodnod. Erről kapsz tájékoztatást jelentkezés esetén. 

MENNYI IDŐRE SZÓL A TANFOLYAMI TAGSÁG?

A tanfolyami felület a tanfolyam ideje alatt plusz – az ismétlésre időt hagyva – további két hétig hozzáférhető. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a tudásanyag ne maradhatna Veled hosszú távra. Ha nem akarsz a letöltéssel bíbelődni, vagy nem jut a leckékre időd a tanfolyam alatt, akkor a tanfolyam végén kedvezményes áron megrendelheted az anyagokat egyedileg márkázott pendrive-unkon is. Ez a lehetőség mindig és kizárólag csak tanfolyami “végzettek” számára elérhető, másnak nem. Tehát az ismereteket be tudod pótolni bármikor a jövőben, megvan a lehetőség, hogy a feldolgozást az igényeidhez alakítsd.

VAN-E SZÁMONKÉRÉS A TANFOLYAM SORÁN?

Számonkérés, vizsga, oklevél nincs. Ez a tanfolyam pusztán arra való, hogy a résztvevők elsajátítsák a női test jeleit, azt biztonságos fogamzásgátlásra, babatervezésre vagy egyéb egészségügyi információk “lefordítására” használják. Itt mindenki magának és magáért tanulhat egy végzett termékenységtudat-oktató útmutatása mellett, és a megszerzett tudást a saját felelősségére használhatja. Janka a tanfolyam ideje alatt segítő jobbot nyújt, válaszol a tanfolyami anyagokkal kapcsolatos kérdésekre, segít az értelmezésben, illetve példákat hoz ciklusgörbékre szemléltetésként, továbbá a tanfolyam mellett/után biztosítunk egy Facebook-csoportot, ahol a tanfolyami résztvevők kicserélhetik egymás tapasztalatait, segíthetik egymást a termékenységtudatos életben.

MIKOR INDULNAK A TANFOLYAMOK?

A tanfolyamot igyekszünk minden negyedévben elindítani, általában január, április, június és október a kezdő hónapok. Amikor a jelentkezési ablak zárva van, bármikor feliratkozhatsz emlékeztetőnkre a tanfolyami jelentkező oldal alján, és a következő “ablaknyitáskor” az elsők között értesülhetsz a jelentkezési lehetőségről.

VAN-E RÉSZLETFIZETÉSI LEHETŐSÉG?

Tekintve, hogy a tanfolyam rendkívül intenzív, és a jelentkezés után gyakorlatilag bő két hónapon belül lezajlik, erre meglehetősen szűkre szabottak a lehetőségek, ennek ellenére mindig nyújtunk egy ilyen opciót is. Ahhoz viszont ragaszkodunk, hogy az utolsó részlet a tanfolyam második hetének végéig beérkezzen.

ABBA KELL-E HAGYNI A FOGAMZÁSGÁTLÓ TABLETTA SZEDÉSÉT A TANFOLYAM ELŐTT/ALATT?

A Termékenységtudat-tanfolyam egy általános képzés, ami valójában funkcionális biológiai tudás a női termékenységre fókuszálva, és elsősorban a fogamzásgátlási alternatívák és a szimptotermális módszer (termékenységtudat) adja a központi részét. Ha a tablettához “igazítanád” a tanfolyamot, akkor érdemes figyelembe venni, hogy fogamzásgátló szedése mellett nem tudod a gyakorlatban alkalmazni a tudást, hiszen nincs igazi ciklusod, nem tudod megfigyelni magadon a biológiai jeleket. A tanfolyam elvégzése két hónap, és utána még legalább három megfigyelt ciklus kell ahhoz, hogy magabiztosan tudd használni a tudást a gyakorlatban is, tehát a fogamzásgátló tabletta nem két hét alatt kiváltható vele.

A tabletta abbahagyása ráadásul egy speciális élethelyzet, nem ritkán sok nehézséggel – azt csak Te tudhatod, hogy mikor jó ehhez ezt a tudást megszerezni. Ha még hezitálsz, ha bizonytalan vagy abban, hogy érdemes-e elhagynod a fogamzásgátló tablettát és hogy utána milyen lehetőségeid lesznek, akkor érdemes lehet kivárnod: terveink szerint hamarosan elérhetővé teszünk egy újfajta tanfolyami tudásanyagot, ami arról szól, hogy mi történik a testeddel a fogamzásgátló abbahagyása után és milyen opcióid vannak a védekezésre a tablettán kívül.

Meglehetősen egyénfüggő, hogy kinek hogyan jó és kényelmes a tabletta abbahagyása, mert ugye nem mindegy, hogy milyen intenzív a szexuális életed, mennyire fér bele a baba vagy sem, és egyáltalán nem tudhatjuk, hogy hat a testedre a gyógyszer abbahagyása… 

Azt tudnod kell, hogy kb. a tanfolyam 2/3-ára kerülsz tisztába minden elsődleges termékenységi jellel és szabállyal, de a magabiztos használathoz kell még 2-3 ciklus, így ennyi idővel kell számolni más alternatívával. A fogamzáságátló abbahagyása utáni időszakról a tanfolyam végén van egy lecke. Ez így nem kevés idő, de nem is vállalhatatlan. Ha tényleg komolyan elhatároztad magad, hogy leckéről leckére haladsz a Termékenységtudat-tanfolyammal, akkor több lehetőséged van:

1. Nem hagyod abba a gyógyszert, így a tudásanyagot megszerzed, de közben a fogamzásgátló még biztonságot ad, így nem éles a váltás és minden tudás birtokában tudod majd megfigyelni magad a gyógyszer abbahagyása után, de a tanfolyammal párhuzamosan gyakorlatban még nem fogod tudni rögtön alkalmazni a tudást.

2. Talán ez az ideális, hogy az utolsó levelet a tanfolyam ideje alatt használod el. Így már el tudod kezdeni megfigyelni magad a tanfolyam közben.

3. Abbahagyod a gyógyszert a tanfolyam előtt, és rögtön elkezded megfigyelni magad. Itt is számolni kell azzal, hogy fogamzásgátlásra még nem tudod rögtön alkalmazni a módszert. De szépen, folyamatában megérted, hogy mi történik a testedben. 

Abban biztosak vagyunk, hogy a ciklusvezetés hatalmas önismereti áldás tud lenni, ám hogy Te is készen állsz-e arra, hogy a kényelmi helyzetből kizökkenve időt, energiát szánj a megtanulására, arra leginkább Te tudod megadni a választ. 

VAN ÉRTELME JELENTKEZNEM, HA PCOS-ES VAGYOK? 

A tanfolyam elvégzése fájdalmat nem tüntet el, orvosi jellegű kérdéseket/problémákat nem old meg, ám a ciklusgörbe vezetésével szerezhetsz információkat arról, hogy miért akkor, miért úgy jelentkezik egy-egy adott fájdalom, esetleg következtetéseket vonhatsz le az egészségi állapotodra vonatkozóan. A tanfolyam részletesen elmagyarázza a hormonháztartás működését, nagyon sok mindennel tisztába kerülhetsz a tested működésével kapcsolatban, és kapsz benne néhány életmódra vonatkozó tippet is. Ugyanakkor szakorvosi kérdéseket sem a tanfolyam, sem a ciklusfigyelés nem válaszol meg. PCOS mellett is végezték már el a tanfolyamot többen, és kaptunk pozitív visszajelzéseket, továbbá a módszert nem rendszeres ciklus esetén is lehet alkalmazni, ám ettől függetlenül nem csodaszer, végképp nem általános gyógymód.

 

MINDEN TOVÁBBI RÉSZLET A TANFOLYAMRÓL ITT:

 https://hormonmentes.hu/termekenysegtudat-tanfolyam/

22 máj

A menstruációs ciklus négy évszaka. Mit tegyél, hogy jól érezd magad benne?

A menstruációs ciklus nemcsak a menstruációs vérzésből áll. Sokkal több annál, de a háttérben zajló összetett hormonális folyamatok általában rejtve maradnak előlünk, vagy maximum akkor figyelünk fel rájuk, amikor negatívumot tapasztalunk, például a PMS kellemetlen tüneteit. Pedig ahogy a természetben a négy évszak váltakozásának, úgy a ciklusunkban zajló változásoknak is megvan a maga fontos szerepe. Sőt, itt nem áll meg a hasonlóság! A ciklusunk is négy hormonális fázisra osztható és ezek a fázisok akár megfeleltethetők a négy évszaknak.

Mi, nők keményen dolgozunk azon, hogy a ciklusunk minden napján ugyanazt a csúcsteljesítményt nyújtsuk fizikailag, érzelmileg, legyen szó munkáról, edzésről, társas kapcsolatokról. Pedig a testünk nem így van kitalálva. A ciklusunk négy fázisa különböző fizikai, érzelmi kihívásokat és lehetőségeket rejt, és ha megtanuljuk megérteni a saját szükségleteinket, akkor megtanulhatjuk, hogyan lehet kihozni minden egyes szakaszból a maximumot úgy, hogy közben nem kell harcolnunk saját magunk ellen.

A ciklus 4 nagy hormonális szakasza: a menstruáció, a peteérés (azaz follikuláris szakasz), az ovuláció és a luteális szakasz. Ezeken végighaladva megnézzük, hogy milyen fizikai, érzelmi változások zajlanak bennünk, és hogyan tudjuk a legjobban kihasználni ezeket az időszakokat. Az AHA élményekre garanciát vállalok! 🙂

Első fázis: MENSTRUÁCIÓ = TÉL

Fizikai változások:

Az egészséges menstruációs vérzés 3-7 napig tart, és bár egy kis görcsölés rendben van, nem szabad túl fájdalmasnak lennie. A hormonszintjeink liyenkor a legalacsonyabbak az egész ciklus során, az előző ciklus végén magasan lévő progeszteronszintünk lenullázódik és a megvastagodott méhnyálkahártyánk menstruációs vérzés formájában távozik. A méhnyakunk kemény, de egy kicsit nyitott, hogy engedje távozni a menstruációs vért. Enyhe puffadást még tapasztalhatunk.

Érzelmi változások:

Teljesen normális, ha ilyenkor egyfajta befelé fordulást érzel, ha jól esik visszahúzódni és magadra koncentrálni. Ha a menstruáció megkezdésével, a PMS-tünetek enyhülésével megkönnyebbülést, elengedést érzünk. Az energiaszintünk ilyenkor a legalacsonyabb. Pihenésre és feltöltődésre vágyunk. Érdemes ilyenkor egy kicsit befelé figyelni.

Mit tehetünk, hogy megkönnyítsük ezt az időszakot?

 • Nem biztos, hogy ilyenkor kell a legtöbb találkozót időzítenünk, vagy bulis estét szervezni a barátnőkkel. Ha jobban esik otthon maradni a négy fal között, ahogy télen is vágyunk az otthon melegére, ha nem pótolhatatlan az esemény, akkor nyugodtan megengedheted magadnak a pihenést. Nem muszáj a testünk ellen dolgozni.
 • Próbáld ki a menstruációs kelyheket, elképesztő módon megkönnyíti az életedet.
 • Ilyenkor nem érdemes túltolni az edzést. Bár van olyan, aki simán lefutja a maratont, a többségnek elég egy kis kellemes, könnyed mozgás: séta, jóga – esetleg kifejezetten olyan gyakorlatokkal, amelyek enyhítik a menstruációs görcsöket.
 • A meleg vizes palackot, melegítőpárnát senkinek sem kell bemutatni, de most már kaphatók diszkrét melegítőtapaszok is.
 • Érdemes figyelni a sok folyadék fogyasztására, a magnézium+B6 görcsoldó hatása csodákra képes. Nyugodtan vesd be a kedvenc komfort ételedet.
 • És nem csak képzeled, tényleg nagyon vágysz az ölelésre, bújásra. Ugyanis ez serkenti az oxitocin termelődést a szervezetünkben, ami jelentősen enyhíti a fájdalmakat. És tudjátok mivel termelünk a legtöbb oxitocint? Orgazmussal. Ezt csak így itt hagyom információké 🙂

Második fázis: FOLLIKULÁRIS SZAKASZ = TAVASZ

Fizikai változások:

Ahogy a téli visszahúzódás után a természet zsendülni kezd tavasszal, úgy változik a testünk is ebben a szakaszban. Ez változó hosszúságú, érzékeny fázis. Több tényező befolyásolhatja, hogy meddig tart: hosszabb ciklus esetén hosszabb, rövidebb ciklus esetén rövidebb ideig.

Azért hívják így ezt a fázist, mert az agyalapi mirigyünk kibocsájtja az FSH, azaz a follikulus stimuláló hormont, amely érésre készteti a petefészkünkben szunnyadó tüszőket, amelyek a petesejteket tartalmazzák. Az érő tüszők hatására a petefészkeink elkezdenek ösztrogént termelni, ami az egyik női nemi hormonunk. Ahogy az ösztrogénszint növekszik, elkezded nedvesebbnek érezni magad, ugyanis a méhnyakad elkezd egyre termékenyebb nyákot termelni, amely kulcsfontosságú a spermiumok túlélése érdekében. A méhnyálkahártyánk elkezd megvastagodni, hogy ideális legyen a megtermékenyült petesejt beágyazódásához.

A bőrünk szebb és feszesebb lesz. A hajunk ragyogóbb. Az ösztrogénnek köszönhetően az étvágyunk is alacsonyabb, így még az is lehet, hogy a mérleg is kevesebbet mutat, de az biztos, hogy ilyenkor vékonyabbnak, feszesebbnek érzed magad. A fizikai erőnlétünk növekszik az ovulációig.

Érzelmi változások:

Az ösztrogén és tesztoszteronszint növekedésével az energiaszintünk nő, egyre magabiztosabbnak, erősebbnek érezzünk magunkat. A kreativitás szárnyal. Még a kockázatvállalási hajlandóságunk is nő. A tesztoszteronnak köszönhetően a libidónk egyre magasabbra kúszik. És sokkal extrovertáltabbak leszünk, vágyunk a társas kapcsolatokra, a nyüzsgésre.

Mit tehetünk?

 • Érdemes új projektekbe belevágni, aktívnak lenni a meetingeken, brainstormingolni, fontos döntéseket meghozni, prezentálni, előadást tartani. Ilyenkor biztosan átjön az energia.
 • Na, most érdemes élni a szociális életet, találkozókat szervezni, bulizni.
 • Ilyenkor lehet keményebben edzeni. Sokkal jobban bírjuk a nagy megterheléssel járó edzéseket, fizikai aktivitásokat is.

Harmadik fázis: OVULÁCIÓ = NYÁR

Fizikai változások:

Az érett gyümölcs időszaka, a ciklus központi eseménye. Ez a legrövidebb szakasz: 2-3 napig tart. Ebben a fázisban a hormonszintjeik, az ösztrogén és a tesztoszteron csúcsra járnak. Amikor az ösztrogénszint eléri a csúcsot, akkor az agyalapi mirigyünk kibocsájtja az LH hormont, ami megrepeszti a domináns tüszőt, amiből kiszabadul a nyertes petesejt, és megkezdi a vándorlását a petevezetékben. A petesejt élettartama 12-24 óra, vagy megtermékenyül ebben a pár órában, vagy elhal és felszívódik. A méhnyakunk magasra húzódik a hüvelyünkben. A méhnyaknyákunk nagyon termékeny, átlátszó, nyúlós, síkos, tojásfehérjeállagú lesz. Igen, ez teljesen normális. Nem fertőzés és nem folyás, a termékenységünk egyértelmű jele.

Érzelmi változások:

A libidónk csúcsra jár. Magabiztosak vagyunk. Előbb nyúlunk a vörös rúzshoz, mint bármikor máskor. Az orgazmus intenzívebb. Ahogy a teljes érzékelésünk: a szaglásunk, az ízlelésünk, a tapintásunk is. Még az illatunk is megváltozik ilyenkor. A férfiak tesztoszteronszint növekedéssel reagálnak az ovuláló nő illatára. Hatunk egymásra.

Mit tehetünk?

 Mindent, amit follikuláris szakaszban, csak még intenzívebben!

 • Használd ki a magas libidót 🙂
 • Mehetnek az intenzív edzések, a komolyabb fizikai megterhelés

Negyedik fázis: LUTEÁLIS SZAKASZ = ŐSZ

Fizikai változások:

Ez a szakasz ideális esetben 12-16 napig tart, és a hossza minden ciklusban nagyjából állandó. A kiürült tüszőből sárgatest lesz, ami elkezdi termelni a sárgatesthormont, azaz a progeszteront, a másik női nemi hormont. A többi hormonszintünk csökkenni kezd. A méhnyakunk kemény lesz, és lejjebb húzódik a hüvelyben. A termékeny nyák eltűnik és sűrű, fehéres krémes vagy ragadós nyák veszi át a helyét, amelyben már nem élnek túl a spermiumok. A méhnyálkahártyában vérerek termelődnek, hogy alkalmas legyen a beágyazódásra. A progeszteron hormon hatására az alaptesthőmérsékletünk megemelkedik, és ebben a magasabb tartományban marad a következő menstruációig.

Érzelmi változások:

A luteális szakasz első fele olyan, mint az indián nyár, még melegek a nappalok, de az esték már hűvösek. Még érezzük az ösztrogén áldásos hatásait. Az energiaszintünk még magasan van, de már kicsit jobban vágyunk a befelé húzódásra, az otthon melegére. A progeszteron természetes nyugtató hatású hormon, ezért álmosabbnak, fáradékonyabbnak érezhetjük magunkat. Ilyenkor megmagyarázhatatlan rendrakó és takarító rohamok törnek az emberre, vagy feléled a vágy, hogy kihúzzuk végre az utolsó, elmaradt tételt is a to-do listánkról.

A luteális szakasz második része már nehezebb lehet. Könyörtelenül beköszöntenek a PMS tünetek: hangulatingadozás, mellfeszülés, puffadás, falási rohamok. Előfordulhat, hogy nagyon egyedül érzed magad, a libidód csökken. Ezek a tünetek nemcsak a fejedben léteznek. Mind keresztülmegyünk rajtuk.

Mit tehetünk?

 • Érdemes odafigyelni a kiegyensúlyozott táplálkozásra, csökkenteni a tej- és koffeinfogyasztás mértékét.
 • Figyelj a tested jelzéseire: feküdj le korábban aludni, enyhébb mozgásformákat válassz, főleg mivel a progeszteron hat a fizikai teljesítményre is.
 • Próbálj meg relaxálni. Nyugodtan állj neki a lakás rendszerezésének, ha az megnyugtat. 🙂
 • Nem érdemes a fájdalommal járó kezeléseket erre az időszakra időzíteni: a fokozott prosztaglandin termelődés miatt ilyenkor intenzívebben érzékeljük a fájdalmat. Szóval a fogászati kezelést, éves nőgyógyászati vizsgálatot, gyantázást, ha teheted, akkor inkább a follikuláris szakaszra időzítsd.

FONTOS INFORMÁCIÓ! Ha valaki hormonális fogamzásgátlót szed vagy alkalmaz, akkor ez az egész folyamat nem megy végbe, mert a hormonális megoldások leállítják a saját hormonális ciklust, ovulációt.

ÖSSZEFOGLALÁS

Amint látható, valóban rengeteg változáson megyünk keresztül egy ciklus alatt. Ettől nem leszünk kevesebbek, nem leszünk csökkent értékű munkaerő. Egyszerűen csak érdemes odafigyelni a testünkre, az igényeinkre és nem ellene, hanem vele együtt dolgozni, annak tudatában, hogy a lehető legjobbat hozzuk ki az adott szakaszból. Persze van, aki a menstruációja alatt nyer olimpiai aranyat, de akkor sem kell bűntudatot érezni, ha nem olyankor vagyunk a teljesítményünk csúcsán. Ha megismerjük a testünk, a termékenységünk működését, akkor képesek leszünk lejjebb adni az önmagunk felé irányuló elváráskupacból, és meghallani a saját belső igényeinket. Ez minőségi változást hoz az ember életébe. Tapasztalatból mondom.

Ha érdekelnek még hasonló tartalmak, akkor iratkozz fel a HÍRLEVELÜNKRE a főoldalunk alján, illetve kövesd be a YOUTUBE-CSATORNÁNKAT és az INSTAGRAM-OLDALUNKAT!

20 Már

Lemerült elemű hőmérők a webshopban? Nem! Hasznos infók hőgörbék elé

Hébe-hóba érkezik hozzánk egy-egy reklamáló vásárlói e-mail a Domotherm Rapid hőmérőre vonatkozóan, hogy lejárt elemű eszközt küldtünk ki. Mások szerint rosszat, mert már bekapcsolás után LO jelet ír ki. Természetesen ritkán valóban előfordulhat, hogy egy-egy hőmérő hibás, esetleg rossz az elem benne (ugye, Murphy néha befigyel a mi raktárunkba is). De nem mindig. Annyi edukáció talán belefér, hogy elmondjuk, ilyenkor mi történik. Hasznos infók hőmérőzőknek…

AZ LO JELZÉSRŐL

A hőmérő a bekapcsoláskor valóban kiírhatja az LO jelzést, sőt általában ki is írja, mert az a dolga. Ez azonban nem Low battery-t jelent. Az LO felirat ugyanis a digitális hőmérők általánosan használt kijelzése arra, hogy a hőmérő kész a mérésre. Ez az angolból valójában a “Low temperature” kifejezést rövidíti, ami arra utal, hogy alacsony a hőmérséklet. Tudniillik 32,0 Celsius-fok alatt a hőmérő nem jelzi ki a mérendő értéket, és a szobahőmérséklet ritkán haladja meg ezt, ezért a hőmérő bekapcsolásakor erre utal az LO kijelzésével. A Domotherm Rapidnál az történik, hogy a hőmérő bekapcsolás után felvillantja a legutóbb mért hőmérsékletet (vadonatúj esetén ez kimarad), majd elkezd(ene) mérni, és általában feldobja az LO feliratot. Ám ha a hónaljba vagy szájba dugod, két másodperc után elkezd mérni.

HIBAJELZÉSEK

Annyi jogosság van a reklamációkban, hogy hiába a forgalmazó részletes magyar nyelvű leírása, a betűjel-értelmezés nincs benne az útmutatóban, csak németül. A webshopot pedig ki nézi már ilyenkor… 😕 Viszont ha már írunk róla: érdekesség, hogy a hőmérő 43 fok felett a HI (high temperature) jelet dobná ki, de szerencsére ilyennel még nem találkoztunk, majd nyáron kipróbáljuk. Ha valóban hibát észlel a hőmérő, akkor az ERR felirat jelenik meg. És ha úgy van, az elemcsere szükségességét is mutatja egy szokványos, akkutöltést jelző piktogram megjelenítésével a sarokban. A termék pedig amúgy megbízható, az LO-problémán kívül nem kaptunk más visszajelzést róla.

A termék itt található és vásárolható meg a webshopban!

06 dec

Életed története a pornóválasztásodban

November 21-én meghívottként részt vehettünk az egyetemi hallgatók kezdeményezésére megrendezett 90 perc tömény pornó elnevezésű talkshow-n. Az estnek vendége volt két szexuálpszichológus, az ELTE egyetemi oktatójaként is dolgozó dr. Hevesi Krisztina, illetve a divany.hu főszerkesztői pozícióját is betöltő Csonka Balázs, továbbá Rétvári Márton kommunikációs szakértő, a Corvinus Egyetem oktatója és Kaczur Balázs VR-szakértő. Az informatív, társadalmi kérdések szempontjából is hasznos beszélgetés klasszikus tudósítását elkerüljük, ám épp az elhangzott információk érdekes, hasznos volta miatt, a szélesebb látókör tágítása érdekében – akár vitaindító jelleggel is – a saját értelmezésünk alapján, íme, kiemeltünk néhány pontot a talkshow-ból. Pró vs no: pornó.  (Hogy történetileg hűek legyünk: az eseményt a Durex, a Playboy magazin és a VR Bad Chicken támogatta.)

HATÁS

Az ars erotica, az erotika művészete egyidős az emberiség történetével. Az emberi (és állati) alaptermészet törekvése állandó, hogy megismételje a jót. A kommunikációs technológia fejlődésével fentiek fényében törvényszerűnek is tekinthetjük a pornó hódítását. A pornográfiára ugyanakkor hiba rásütni, hogy úgy, ahogy van, rossz, ám az a kutatások alapján egyértelmű, hogy az intenzifikáció és az extrémizáció hatására habituálódunk (by HK). Azaz a féktelenséget (olykor szélsőséget) sugárzó tartalmak rendszeres fogyasztása révén módosul az ember szexualitáshoz való viszonya. Ezek a hatások az érzékenyebb gyermekkori időszakban történő találkozás esetén parafíliákhoz, perverzióhoz vezethetnek. Lefordítva: ha sok és erőszakos pornót nézel, akkor annyi a normálisnak mondható szexuális életednek. Abból sok minden lesz, szeretkezés nem. Tovább

31 aug

Pesszárium, méhszájsapka és menstruációs kehely tisztítása

A Hormonmentes.hu termékeit felhasználók közül sokszor, sokan teszik fel a kérdést, miként ajánlott a pesszárium tisztítása, miként érdemes a méhszájsapkát, illetve a menstruációs kelyheket tisztítani. Németországi partnercégünk, a termékkínálatunk nagy részét gyártó Kessel Medintim 2018-as disztribútori találkozóján külön workshop szólt erről. Ennek a fő tanulságait osztjuk meg ebben a posztban, ami remélhetőleg gyakorlati útmutatóként is használ a vásárlók számára.

Elmélet

A legfontosabb elméleti tudnivaló az eszközök tisztításához, hogy a baktériumoknak, kórokozóknak NEDVESSÉG KELL A TÚLÉLÉSHEZ. Ugyanakkor az orvosi szilikon eszközök lényege épp az, hogy a felületükön alapesetben nem tapadnak meg a kórokozók. Ha viszont van rajta valamilyen lerakódás, és azt újra nedvesség éri, akkor az gondot okozhat…

Gyakorlat

Tovább

08 aug

Hormonmentes médiamegjelenések

A Hormonmentes.hu webáruház 2015 áprilisában nyitotta ki kapuit, és azóta szerencsére nagyon sok emberhez jutottunk el nemcsak a honlapunkon, hanem a médián keresztül is. A termékenységtudat-módszer is több újságíró, médium figyelmét felkeltette. Amellett, hogy ezért köszönettel tartozunk a minden médiamunkásnak, szerkesztőnek, úgy gondoljuk, hogy számunkra és követőink számára is érdemes egyben látni a médiamegjelenéseinket, ezért az alábbi cikkben összegyűjtöttük a megjelenéseket. Kicsit hosszú az összefoglaló, de mi ezt cseppet sem bánjuk, és igyekszünk a jövőben is rendszeresen bővíteni.

SAJTÓ- ÉS MÉDIAMEGJELENÉSEK, BESZÉLGETÉSEK

2020. 02. 13. Magyar Narancs OnlineNői erő vagy isten büntetése: amitől még mindig nagyon sok nő szorong. Nagyon érzékeny és átfogó cikk a menstruáció stigmatizálásáról, a menstruációhoz való társadalmi hozzáállásunkról.

2020. 02. 02. Marie Claire OnlineGörcsoldás gyógyszer nélkül? Tippek menstruációs fájdalmakra. Cikk arról, hogy milyen “segítségek” léteznek menstruációs görcsök, fájdalmak esetén.

2019. 11. 30. Inspirációk Magazin – Tabuk ellen, trollokkal szemben – Egy formabontó vállalkozás története. Cikk a tabudöntés nehézségeiről.

2019. 10. 28. Kossuth rádióNapközben. Beszélgetés a szexuális felvilágosítás magyarországi helyzetéről.

2019. 10. 20. Párnacsata Podcast – Négy csaj, 80 percben a szexről.

2019. 08. 14. HáziPatika.com„Ne virágnyelven beszéljünk a szexről”. Portréinterjú az Egészséghősök-pályázat jelölésének aktualitásából.

2019 augusztus HVG Extra – A nőOtthon vagyok a testemben. Cikk a termékenységtudatról, nőiségről, ciklusról, tabukról, szégyenekről

2019. 07. 16. Pöttyöslabda.huTermékenység tudatosan – Te mennyire ismered a tested? Egy termékenységtudat-tanfolyami résztvevő beszámolója, mit ad a tanfolyam?

2019. 06. 11. hvg.hu„Arról ki fog beszélni a fiataloknak, hogy miért jó a szex?” Szakértői interjú a menstruáció, a felvilágosítás és a szexualitás témakörében.

2019. 05. 25. Marie Claire OnlineA menstruációs ciklus olyan, mint az évszakok, szakértői cikk

2019. 05. 15. Nők Lapja, 52-53. o. – Éljük meg a nőiségünket!, interjú

2019. 05. 14. Nők Lapja Café – Ismerjük meg jobban a testünk működését!, videóösszeállítás

2019. 05. 06. Marie Claire Online – „A testünkről való tudás mindenkinek való”, interjú

2019. 03. 27. Így dolgozunk mi – Mit csinál a termékenységtudat-szakértő?

2019. január-február DUE Tallózó

2019. január Nők az úton podcast

Nem ismerem a testem?! Bugyiszabály és termékenységtudatosság

A női test működése, ciklus és szexualitás

2018

2018. december Nők Lapja Egészség.

2018. 11. 27. Énidő Youtube-csatorna. Bárcsak valaki hamarabb elmondta volna…

2018. 09. 29. Digital Hungary – Hogyan használjuk fel a lazaságot és a kihívó stílust komoly témáknál is? Hogyan szerezzünk követőket, akik hisznek bennünk és érdekes számukra, amit mondunk? Interjú vállalkozás fókusszal.

2018. 08. 18. Zoom.hu – Indulásról, termékekről, felvilágosításról. Hormonmentes kulisszatitkok a Zoom.hu videós anyagában.

2018. 08. 09. Klubrádió, Y – Beszélgetés a szexuális felvilágosításról, hormonmentes fogamzásgátlásról Galavits Patrik generációs műsorában.

2018. 08. 03. Civil Rádió, 117 perc – A délutáni magazinban a felvilágosítás fontosságáról beszélgettünk.

2018. 08. 03. Bors, Egészség melléklet – Online tanfolyamon bontja le a női tabukat. 2018 nyarán a Borssal indult közös együttműködésünknek köszönhetően több cikk is jelent meg a lapban, illetve mellékleteiben.

2018. 07. 25. Azonnali.hu – Egyből perverz állatnak könyvelnek el, ha elkezdesz a testnedvekről beszélni. Az első hosszabb interjú a Hormonmentes YouTube-csatorna „berobbanása” után, különösen megtisztelőnek tartjuk, hogy fajsúlyos társadalmi kérdésekben is kíváncsiak voltak Janka véleményére.

Tovább

A kedvezőbb felhasználói élmény érdekében, illetve hogy böngészésedet biztonságosabbá tegyük, holnapunkon cookie-kat használunk, amit a további böngészéseddel elfogadsz.

Adatvédelmi beállítások elmentve!
Adatvédelmi beállítások

Amikor meglátogat egy webhelyet az tárolhat vagy lekérhet információkat a böngészőben, főként sütik formájában. Itt beállíthatja személyes cookie szolgáltatásokat.

Ezek a cookie-k lehetővé teszik számunkra látogatások és forgalmi források számlálását, így webhelyünk teljesítményét mérhetjük és javíthatjuk.

Az oldal működtetéséhez az alábbi technikai cookie-ek szükségesek
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

Összes tiltása
Összes engedélyezése