02 jún

Szexizmus és álszemérem

Harmatosan nyíló virágszirmok, kék folyadék a tisztasági betéten és a tengerparton hófehér kendővel szaladgáló, kacarászó nő. Ugye neked is ismerős képek ezek a reklámok világából? A legjobb, amikor mindezeket még valamilyen idétlen szövegű, musicales dallal is aláfestik… Ezek a spotok mind nőknek szólnak intim témákról, menstruációról, fogamzásgátlásról. Minden nő tökéletes, gyönyörű és általában idióta…

A reklámvilág másik oldalán ellenben még a kajaszállító is meztelen nőkkel akarja eladni a termékeit. A két vonulat között óriási ellentmondás van – és valami nagyon nem stimmel.

Igen, ez most egy „megmondós” poszt lesz. Mert nekem személy szerint elegem van az álszeméremből. És nagyon fontos, hogy tisztázzunk jelenségeket, határokat, mielőtt tovább haladunk a természetes fogamzásgátlás témakörében.

nyilvános szoptatás

Elegem van abból, hogy az egyik oldalon végletekig szexualizált női testeket látunk. Még légkondi berendezést is lehet meredező mellbimbókkal hirdetni, de ha valaki megszoptatja a kisbabáját egy McDonald’s-ban, akkor felhördül a nép. Az külön csodálatos, hogy az egyik kereskedelmi tévé kapcsolódó riportjában olyan celebnő fejti ki rosszalló véleményét a nyilvános szoptatásról – mert az bizony szerinte intim dolog –, akinek pályafutása során megjelentek ugyancsak intim fotói, persze nem a Baba-Mama lapban, hanem az egyik férfimagazinban. Végülis egy darab pókerzseton többet takar a mellbimbóból, mint egy baba feje…

Az nem számít, hogy minden sarkon félmeztelen női testekkel akarják eladni még a parkettát is. De köznépileg felháborodunk, elpirulunk, ha a női test természetes mivoltáról, ritmusáról, női vágyakról kell beszélnünk.

Gyanítom, ennek köze van ahhoz, hogy létezik egy párhuzamos világ, amelyben csak tökéletes, plasztiktestű nők élnek – tökéletesen szőrtelen életet. A menstruációjuk kék színű vagy nem is létezik, hiszen az csak akadályozná a konstans szexuális aktivitásukat. Csakhogy ebben a világban a női gyönyör is tökéletesen plasztik és a cikkek arról szólnak, hogy „Hogyan kényeztesd a pasidat 50 őrjítő módon fejen pörögve”.

Ads-Durex

Na, ez az, ami nálunk nem lesz. Viszont szeretném, ha mi, igazi nők beszélnénk azokról a dolgokról, amik természetesek. Arról, hogyan épül fel a női ciklus, arról, hogyan ismerheted meg igazán a saját testedet és arról, hogyan működik a termékenység. És mindezt lehetőleg ne óvatoskodva, tétován mellébeszélve. Hiszen mind tisztában vagyunk vele, hogy a menstruációs vér piros színű, hogy a szex lehet jó szőrösen is és hogy bizony a nők is izzadnak néha.

Nem kell közönségesnek lenni, sem vulgárisnak. De ha egymás közt beszélünk a testünk természetes működési folyamatairól, akkor ne kelljen már azzal foglalkoznom, hogy hogyan írjam körül a vagina szót. Megfelelő környezetben, a megfelelő szavakkal igenis helye van annak, hogy ezeket a dolgokat nevén nevezzük. A természetes fogamzásgátlásról fogok írni. A fogamzásgátlásnak meg elég sok köze van a szexhez. Igen, így: szex. És hüvely és csikló, vagina és menstruáció, női reprodukciós rendszer, méh, méhnyak, nyák (és annak különböző állagai). Szexualitás, vágy, orgazmus. Ez a nevük. Ezeket a szavakat valószínűleg sokszor le fogom írni az elkövetkezőkben. Vehetjük előremutató szószedetnek. Akit ez zavar, annak azt javaslom, ne olvassa a továbbiakat.

Tudom, hogy nagyon intim a témakör, de nem akarom szemérmes kis piktogramokkal elfedni a valóságot, és messziről kerülni fogom a bevezetőben leírt reklámkliséket. A hormonmentes.hu-n olyan felületet szeretnék teremteni, ahol biztonságban, nyugodtan, ám nyíltan beszélhetünk ezekről a témákról.

Ha szeretnél értesülni az újdonságokról, akkor kattints ide a hírlevél feliratkozáshoz!

És keress minket a Facebookon is: https://www.facebook.com/hormonmentes.hu

Youtube csatorna feliratkozás: https://www.youtube.com/c/HormonmentesHu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.