20 jan

Ezt teszi a fogamzásgátló a testeddel

Van egy apró dolog, ami ott lappang a nők mindennapjaiban. Ott rejtőzik a fürdőszobaszekrényekben vagy a hálószobapolcokon az ágy mellett. Semmiség, csak egy kis bogyó, amit bekapsz nap mint nap, és le van tudva a fogamzásgátlás minden gondja. Áldás – gondolhatnánk. De tudod, hogy pontosan hogyan működik a fogamzásgátlód és azt, hogy mit tesz a testeddel? Na, most elmesélem.

Kezdjük is rögtön a száraz tényekkel. Hogyan működik a hormonális fogamzásgátlás?

Az egész lényege az, hogy szintetikus hormonokkal avatkozunk bele a természetes ciklusba.

Az 1960-as években jelent meg az első tabletta, ami még felért egy lórúgással. („Fun” fact: azt tudtad a van olyan fogamzásgátló, amelyhez az ösztrogénhormont vemhes kancák vizeletéből vonják ki? Úgy ám.)

Az idők során igyekeztek csökkenteni a mellékhatásokat és kényelmesebbé tenni az életet. Egyre több verzió jelenik meg a piacon: hüvelygyűrű, implantátum, chip, injekció, hormonális spirál (ezeknél a módszereknél a hormonok közvetlenül a véráramba kerülnek, nem haladnak keresztül a bélcsatornán, így kisebb a felhasználói hibalehetőség, és elvileg kevésbé terheli meg a szervezetet – legalábbis az emésztőrendszert). Ennek ellenére a legszélesebb körben továbbra is a tablettát alkalmazzák, ebből is több kombináció kapható. A kombinált készítmények ösztrogén- és progeszteronhormont is tartalmaznak, és ezen a kategórián belül is sok változat létezik: van, amelyik tartalmaz placebo tablettát, van, amelyiknél 7 nap szünetet kell tartani a szedésben. A minitabletták csak progeszteront tartalmaznak és minden nap pontosan ugyanabban az időben kell bevenni az adagot.

Az igazság azonban az, hogy teljesen mindegy, melyik típusú készítményt választod, az összes hatásmechanizmusa, hogy a mesterséges hormonok révén leállítja az ovulációt, azaz nincs peteérés, tehát nincs mit megtermékenyíteni. Sűrűbbé teszi a méhnyaknyákot és megváltoztatja a méh nyálkahártyáját. Gyakorlatilag olyan állapotot idéz elő a szervezetben, mintha már terhes lennél. A hatékonysága ezért tökéletes használat esetén magas 99 % körüli, a felhasználói hatékonyság ennél valamivel alacsonyabb. Ám, így a menstruáció nem is igazi menstruáció, csak a hormonhiányból fakadó megvonásos vérzés. Tehát a ciklus nem igazi ciklus, csak az igazi hormonkörforgást helyettesítő mesterséges rendszer. Hát ezért vannak a gyógyszernek pozitívnak tartott mellékhatásai: gyengébb menstruáció, kiszámítható ciklus, kevesebb görcs.

Sweetening_the_pill

forrás: www.sweeteningthepill.com

A sötét oldal

Csak egy bogyó, amit bekapsz minden nap, és közben drasztikusan megváltoztatja a tested működését anélkül, hogy ez tudatosulna benned. Talán néha migréned, hányingered vagy szorulásod van. Talán nem tudsz lefogyni. Talán küzdesz az állandóan visszatérő hüvelygombával vagy hüvelyszárazsággal. Talán nem kívánod a szexet. Talán idegesítenek a hangulatingadozások, a szorongás. Persze ezeknek a problémáknak annyi oka lehet, igaz? Ki gondolná, hogy pont a tabletta okozza őket! Talán nem is tudod, hogy hogyan működne a tested a természetes állapotában. Talán nem is tudod, az sem biztos, hogy egyszerű menet, ha abbahagyod a gyógyszert. Mert erről nem beszél senki. Pedig kellene. Nagyon kellene.

Persze mindenkinek másképp reagál a szervezete a fogamzásgátlókra. Lehet, hogy pont neked semmi bajod nem lesz tőle. Lehet, úgy érzed, hogy valóban ez az egyetlen elfogadható fogamzásgátlási megoldás. A tiszta és tudatos választáshoz sokkal több információ kellene arról, mit vállalsz azzal, hogy rendszeresen szedsz egy gyógyszert, miközben nem is vagy beteg.

Először a lájtosabb mellékhatások:

 • libidócsökkenés
 • súlyváltozás (hízás, fogyás)
 • gyakori migrén
 • szédülés
 • mellérzékenység/fájdalom
 • hányinger
 • szorongás, depresszió
 • hangulatingadozások
 • rendszertelen vérzés
 • visszatérő hüvelyi fertőzések

És a súlyosabb lehetőségek:

És plusz adalékként egy nagyon kemény adat, mert a számok fényében kicsit másképp festenek a kockázati esélyek is. Franciaországban 2000 és 2011 között átfogó kutatást végzett a francia gyógyszerészeti ügynökség, amely során kiderült, hogy évente több mint 2500 mélyvénás trombózist és minimum 20 halálesetet okoz a fogamzásgátló (és lényegében mindegy, hogy régebbi vagy új fejlesztésű gyógyszerekről beszélünk). Azért ezek nem kis számok…

A fentiek bevallottan a fogamzásgátló mellékhatásai, a betegtájékoztatóban is benne vannak. Viszont vannak olyan mellékhatások is, amelyek nem köthetők egyértelműen a tablettához vagy csak később jelentkeznek. Például az általános immungyengeség, a tápanyagok és vitaminok nehezebb felszívódása, terméketlenség a gyógyszer abbahagyása után. Mivel mesterséges hormonokról beszélünk, amelyek – akárhogyis nézzük – az agyunkra hatnak, ezért a kutatókat is érdekli a téma. Azt már bebizonyították, hogy a gyógyszer befolyásolja a párválasztásunkat, a gyerek utáni vágyat, de nem régiben azt is, hogy maradandó változásokat idéz elő az agy bizonyos régióiban. Folynak a kutatások, és igen sok összefüggést találnak a következőkkel is: csontsűrűség-csökkenés, pajzsmirigyproblémák, Crohn-betegség… Egész fincsi lista, nem?

És ki tudja még, hogy milyen feltáratlan hatásai vannak hosszú távon (akár a környezetre is), ha azt nézzük, hogy az 1960-as évek óta alkalmazzák ezeket a készítményeket.

Miért van az, hogy ezeket a mellékhatásokat félvállról vesszük? Vagyis inkább az, hogy a nők kockázatait a fogamzásgátlás kapcsán elfogadhatónak tartjuk? És a panaszokat folyamatosan ignoráljuk vagy megkérdőjelezzük társadalmi szinten?

Ráadásul a tapasztalt problémákat valószínűleg kezelni kell általában más gyógyszerrel, mondjuk a fejfájást fájdalomcsillapítókkal, a hüvelygombát különböző készítményekkel, amelyek még jobban rombolják a hüvelyflórát, a szorongást antidepresszánssal, az alacsony libidót pedig a női viagrával, miközben a probléma gyökere megmarad és így kész is az ördögi kör.

mesélj még

Nem akarok démonizálni, de egyszerűen azt érzem, hogy a legtöbb nőnek nincs hova fordulnia ebben a témában. Az orvosok ajánlgatják a gyógyszert, „ha nem válik be, maximum lecseréljük” felkiáltással. Nagyon szegényes a tájékoztatás a hormonmentes fogamzásgátlási lehetőségekről (a spirál is megér egy hasonló cikket), és valljuk be, néha még hülyének is nézik az embert, ha mást akar. Pedig több lehetőségünk van, mint gondolnád! Hiszen szintén alig esik szó a pesszáriumról, méhszájsapkáról és a természetes fogamzásgátlási módszerekről. Arról meg aztán pláne keveset beszélünk, hogy milyen nehézségek adódhatnak, ha valaki leáll a fogamzásgátlóval. Van, aki szerencsés, és gyorsan visszatér a ciklusa, termékenysége a rendes kerékvágásba. Van, akinek viszont komoly problémákkal kell szembenézni, mert hosszú hónapok, évek kellenek a tisztuláshoz, de sajnos olyan is előfordulhat akár, hogy maradandó károsodást okoz az évekig szedett bogyó.

Szóval jól gondold meg, hogy fogamzásgátlónak biztosan ezt a módszert akarod-e. És ha valamilyen más ok húzódik a szedése mögött, mondjuk a pattanásosság, a ciklusod „szabályozása” vagy a PMS megszüntetése, akkor kérlek, gondolkozz el rajta, hogy megéri-e! Ezek a dolgok ezer más módon orvosolhatók, és a gyógyszer valójában nem megoldja a problémát, csak elnyom egy egész rendszert, amivel újabb gondokat okozhat.

Döbbenet, hogy mennyire nem beszélünk nyíltan erről a témáról, holott ezer meg ezer weboldal és cikk foglalkozik az életmódváltással, helyes táplálkozással, mozgással, egészséggel. Figyelsz arra, hogy minél természetesebb ételeket fogyassz, hogy a hús, amit vásárolsz, milyen gazdaságból származik és tartalmaz-e mesterséges hormonokat. Ami rendjén is van így. Csak közben itt van ez a „kis apróság”, ami ott rejtőzik a nők millióinak hétköznapjaiban és lehet, hogy éppen ez akadályozza a vágyott életmódváltás sikerességét. Ha úgy érzed, hogy te jól mérlegeltél és számodra mindezzel együtt a hormonális fogamzásgátlás a legmegfelelőbb módszer, akkor én úgysem foglak meggyőzi az ellenkezőjéről. Nem is célom. De azt nagyon fontosnak érzem, hogy ezeket az érveket is halld valakitől.

Ha van bármilyen tapasztalatod a témában, akkor nyugodtan írd meg itt kommentben! Beszélgessünk róla! Itt lehet. 🙂

És mindenkinek ajánlom Holly Grigg-Spall Sweetening the Pill című könyvét, amelyből most készül dokumentumfilm is.

Ha szeretnél igazán természetes és biztonságos fogamzásgátlási módszert megismerni, akkor katt a képre, illetve iratkozz fel a hírlevelemre!:Termékenységtudat tanfolyam fejléc

———————————————————————————————————————

A böngészőben tiltva van a javascript használata. Az űrlap ellenőrző funkciói nem fognak jól működni.

Név*
Email*


Keress minket Facebookon is: https://www.facebook.com/hormonmentes.hu

Továbbá megtalálsz a YouTube-on: https://www.youtube.com/hormonmenteshu

Többek között ilyen témákkal:

123 thoughts on “Ezt teszi a fogamzásgátló a testeddel

 1. Sziasztok!

  Hátha olvassa valaki…
  Nekem nincsenek panaszaim egyelőre, remélem, így is marad.
  17 éves korom óta használtam hormonális fogamzásgátlót, fogamzásgátlás céljából. Nem volt problémám sem a ciklusommal, sem a pattanásokkal. 22 évig szedtem tablettát, először Minuletet, majd Harmonetet. Tavaly nyáron váltottam NuvaRing hüvelygyűrűre, mert már undorodtam a tablettától. (23 év hormonális fogamzásgátlás, 40 múltam)
  Nálam a libidó csökkenése volt a tabletta mellékhatása, mást nem igazán tapasztaltam. A libidó csökkenése is kérdéses, mert az első barátommal való együttlétekkor is előfordult, hogy egyáltalán nem volt kedvem hozzá, még a tabletta előtt. A második barátommal az első években sokat voltunk együtt, úgy tűnt, minden rendben ezen a téren. 20 évig voltam vele. Utólag máshogy látok nagyon sok mindent, de ebbe inkább bele sem megyek.

  Egy éve vagyunk együtt a párommal, babát tervezünk, nyáron kezdjük meg az aktív cselekvést. 🙂
  Március 10-én vettem ki az utolsó gyűrűt, ez után a szokásos megvonásos vérzés jelentkezett 4 napra rá.
  Ez a kilencedik nap, hogy a testem nem kap hormont kívülről.
  Nyolc napja folyamatosan fáj az alhasam (petefészkek, méh) és fel van puffadva. A bőröm állapota romlott, száraz, pirosas foltos-kiütéses, az arcomon, a hátam felső, külső részén és a mellkasom karhoz közeli részein vannak apró kiütés-szerű valamik.
  A hajam elkezdett hullani. Még nem zsírosodik jobban, de eddig is zsírosodott már 1 nap után.
  A hangulatom eddig jó volt, de ma rám jött egy nagyon lehangolt, szomorkás hangulat.
  Kívánom a csokit. Jobban, mint eddig. 😀
  Kívánom a párom, gyakrabban, mint eddig. 😀 Viszont a görcsös hasfájás miatt estére ez lelankad. 🙁
  Pharmatexet használunk védekezésként, ezzel semmilyen problémám, panaszom nincs.
  Kíváncsian várom az előttünk álló napokat, hónapokat és bízom benne, hogy minden rendben lesz és természetes úton fogan majd meg a babánk. 🙂

  Köszönöm, hogy végig olvastátok! 🙂

 2. Még annyit szeretnék írni, hogy KÖSZÖNÖM ezt az írást! Végre egy olyan cikk, ami választ ad néhány kérdésemre. 🙂

 3. Sziasztok!

  Nekem nagyon rossz tapasztalataim vannak, es nagyon rossz a felismeres, hogy csak is en magam okoztam magamnak a problemakat azzal, hogy hallgattam az orvosokra, es szedtem a fogamzasgatlo tablettat… 16 eves koromban kezdtem el szedni es 10 even at szedtem. Kozben sok tunetem volt (de akkor meg nem volt ennyire elterjedt az interneten bongeszes es utana jaras a dolgoknak, ugyhogy hittem az orvosoknak es csinaltam amit mondtak). 2 szer mutottek, (gyanusnak velt valamit talaltak a mehnyakszajamon es azt l jellett vagni), kozti verzeseim vagy is inkabb barnazas volt szinte minden honapban, hullott a hajam.. kesobb azt mondtak pajzsmirigy alul mukodesem van (amit szinten a gyogyszernek koszonhetek). 2,5 eve hagytam abba a gyogyszer szedeset, egy even keresztul egyaltalan nem volt menstruaciom… erre is ujabb fogamzasgatlot irt volna fel az orvos, de ekkor mar megelegeltem (foleg, hogy babat terveztunk, ami azota sem jott ossze). Egy kinai orvos gyogyteat irt fel nekem, azota van menzeszem, de az ovulacioval tovabbra is gondok vannak. Ha vissza forgathatnam az idot, soha de soha nem szednek tobbet hormon fogamzasgatlot (se semmit amit orvos ir fel. A mostani tudasuk szerint persze a legjobban jarnak el, csak rajtam ez nem segit, ha 10 ev mulva jonnek ra, hogy evtizedeken keresztul, ha nem is rossz indulatbol, de mergeztek minket)

  • Szia Szilvi!
   En evekig szedtem a fogamzasgatlot es miutan abbahagytam nagyon kellemetlen tunetek jelentkeztek nalam. Tulzottan tul sok faggyu termelodik a fejboromon es hullik a hajam. Milyen gyogyteat ird fel a kinai orvos? Nekem lehet segitene. Nagyon koszonom a valaszt, Eszter

 4. Anno 20 évesen, kb.2 évig szedtem fogamzásgátlót. Teljesen felborította a szervezetemet. Rosszul éreztem magamat a bőrömben,híztam folyamatosan,de nem igazi hízás volt, olyan püffedt volt még az arcom is. Végül beelegeltem és nem szedtem többé. 25 évesen chrohn betegséggel diagnosztizáltak. Lehet, hogy megvan a kiváltó ok? Az orvosom váltig állítja, hogy nem lehet tudni az okát.De én tudni akarom már így 40 évesen.

 5. Sziasztok!
  Lassan 1 éve szedek fogamzasgatlot, es az lenne a kerdesem, hogy tapasztalt valaki emesztorendszeri megbetegedest tole? (Szekrekedes, allando puffadas, faradtsag stb.)
  Mar mindenfele vizsgalaton voltam, es szervi elterest eddig nem talaltak. A nogyogyaszom is kivizsgalt, szerinte nincs koze ehhez a fogamzasgatlonak. Arra gondoltam, ha tovabbra sem lesz megoldas vagy valasz, akkor leallok vele. De ilyen mellekhatasrol (emesztorendszeri) sehol nem olvastam “sajnos”, ezert gondoltam hatha itt lesz valaki aki hasonlot tapasztalt.. Elore is koszonom!

  • Nekem is vannak hasonló tüneteim, én a fogamzásgátlóra fogom. Kicsivel több, mint egy éve írták fel endometrózis “kezelésére”. Nem is akartam elkezdeni szedni, de nem ajânlottak más megoldást. De a hasam most is fáj (ha nem is annyira), puffadok + néha migrén is elôvesz, úgyhogy én konzultáció után le fogok vele állni.

  • Szia, érdemes lenne a candidát leteszteltetni magadon. Én is most megyek majd, évekig szedtem mindenféle bogyót, lett két gyerekem, és most pedig ugy érzem, tulnött rajtam valami, aminek nem tudom az okát, én lisztérzékenységre és candida fertőzésre gondolok. A háziorvosom megerösitett ebben, és irta is a beutalókat.
   Nem mondom, hogy neked is ez a bajod, de érdemes megnézetni.

  • Szia! Nekem is voltak emésztőrendszeri tüneteim. Puffadás, hasfájás miatt jártam az elmúlt időben kivizsgálásokra. Szerencsére minden eredményem negatív, így az orvosok nem tudják, mitől lehet.
   Közben másfél hónapja abbahagytam a fogamzásgátlót, azóta nem fáj, nem puffad a hasam. A korábbi rendszeres fejfájás is elmúlt. Javult a libidóm. Könnyebben tudok leadni 1-1 kg-ot. Sokkal jobban vagyok! 🙂

   • Sziasztok!
    16 évesen kezdtem el szedni a fogamzásgátlót (amit már iszonyatosan megbantam), 18 éves voltam, hogy kiderul autoimmun pajzsmirigy alulműködésem van. Mióta csak szedtem a gyógyszert folyamatosan visszatero hüvelyi fertőzésem vol. Most 23 évesen hagytam abban a gyógyszert és érdekes módon azóta nem tér vissza a fertőzés. Az alhasam nekem is sokat fáj, és a hajam is nagyon hullik. Jelenleg hormon egyensúly terapeutaval azon dolgozok hogy helyreállítsuk a pajzsmirigy normál működését.
    Ui: visszamehetnek az időben soha nem kezdenem el szedni a gyógyszert, még csak esély se adni neki hogy bármiféle betegség kialakuljon miatta.

    • Elfelejtettem Janka!
     A YouTube csatorna hatására döntöttem el végleges, hogy abbahagyom a gyógyszert, hihetetlen miket mivel az emberi szervezettel. Ezért örökké hálás vagyok!! Kár hogy nem ahamarabb találtam rád. Köszi megegyszer 🙂

 6. Sziasztok! Nekem sajnos csak rossz tapasztalatom van a hormontartalmú gyógyszerell kapcsolatban. 14(!!!!) éves koromban kezdtem el szedni (utólag már nagyon bánom), elhíztam tőle, jobban szőrösödtem, és a legrosszabb hogy 19 évesen lett egy mélyvénás trombózisom amit az utolsó pillanatban vettek észre nálam. Bele is halhattam volna. Senkinek nem ajánlanám a hormonális fogamzásgátlást. Mostmár 2 éve nem szedem, rendeződött a ciklusom, lassan a súlyommal sincs úgy gond, és majdnem teljesen megszűnt az évekig tartó állandóan kiújuló gyulladás a szervezetemben.
  Örülök, hogy már nem mérgezemem se magam se a környezetem (mert ugye a gyógyszereket nem tudják 100%-ban kitisztítani a vízből).

 7. Sziasztok! Én most már 10 éve szedem a fogamzásgátlót (28 éves vagyok) évek óta kezdődtek a tüneteim, eleinte enyhe szívritmuszavar, aztán erősödött annyira, hogy a sportot is abbahagytam. Az utóbbi egy évben állandó szorongással és komoly alvászavarral küzdök, mindemellett híztam is. Eddig eszembe sem jutott (mivel a nőgyógyász azt mondta nyugodtan szedjem hosszú évekig) hogy lehet túladagolom a szervezetemben a hormont. Szeretném a következő hónapban abbahagyni. Szerintetek lehetséges, hogy a fogamzásgátlótól van ez a sok kellemetlen tünetem annak ellenére, hogy kb 5-6 évig semmi problémám nem volt? Sehol sem találok erre választ sajnos 🙁

 8. Sziasztok lányok !
  Szörnyű hogy én még csak most találtam rátok :/
  Az én történetem …hát …hogy is mondjam … katasztrofális,es még így is teljesen jónak mondhatom magam .
  Én kb egy- másfél évig szedtem fogamzásgátlót .. az első pár hónapban semmi különös nem történt aztán egyszer csak nem jött meg . Ugye rögtön azt hittük jön is baba ,gyors időpontkérés nődokihoz,pàr teszt ami negatív lett 🙁
  Jött a hidegzuhany policisztás ovàrium szindróma !!!
  Soha soha semmi gondom nem volt , talán még náthás sem voltam igazán . Most pedig Inzulin rezisztenciàm van és mindkét petefészken tele cisztàkkal egy pajzsmirigy alulműködéssel egybekötve . Én soha nem mondtam azt hogy ez a bogyók miatt van …de ….de azért bennem van minden nap amikor állítom össze,hogy mit ehetek mit nem ..amikor számolom a kajàk szénhidrát tartalmát,amikor fésülöm a hajam es a fele hajkefében marad …
  Életem egyik legrosszabb döntése volt , hogy elkezdtem szedni ..aminek életem végéig iszom a levét. Arról nem is beszélve hogy nem meddővé akartam magam tenni ,hanem csak később gyereket szülni. Ma minden nap úgy telik hogy eszembe jut ,hogy lesz e még valaha peteérésem ,talán lehetek e egyszer anya …
  Ha valaki ezeket elmondta volna előtte…soha nem szedek be egy szemet sem :/

  • Szia!

   Szavakkal nem tudom leírni mennyire ledöbbentem a történeteden.
   Az utolsó kommentelő én vagyok, melyben meséltem, hogy nekem másfél évnyi gyógyszer szedés után mesélték, hogy a fogitabi szét tudja rombolni a pajzsmirigy normális működését, amiből aztán jönnek a katasztrófák. Remélem sikerült azért egy rendes dokihoz eljutnod, aki megfelelően kezel, mert akkor nem lesz probléma a későbbi babavárás, talán csak körülményes picit. De meddő nem lettél semmiféleképpen.

   Nem tudom segített-e valamit a mondókám, csak úgy éreztem muszáj írnom erre. 🙂

  • Szia!
   Nekem is van pco-m ( ami a gyermek tervezéskor derült ki) és szerencsére gyermekem is. ne add fel.

  • Szerintem megvolt nálad eleve ez a hármas, a tabletta “csak” felerősítette. Én gyermekkorom óta IR-es és PCO-s vagyok, nekem pont arra írták a tablettát, mert 19 évesen is csak évi 1x volt menzeszem, meg szőrös voltam mindenhol. Utóbbin nem segített.

 9. Sziasztok!

  Nagyon örülök, hogy megtaláltam ezt a cikket, mert sok hasznos és még inkább bebizonyosodott sok gondolat bennem.

  2017 márciusában elkezdtem szedni fogamzásgátlót, PCOS “kezelésére” írta fel az orvosom. (Előzmény, hogy 14 hónapig kimaradt a menzim, és pár évvel korábban 2x 8 hónapig) Elején még nem volt semmi rossz, szépen megjött minden (akkor még nem tudtam, hogy csak egy “színház”), libidóm is változatlan volt, jól voltam.
  Még a cisztáim mennyisége is lecsökkent. Az arcomon az a minimális (szerencsés alkat miatt alig van alapjáraton) mitesszer és pattanás még kevesebb lett. Azt hittem “na most megtörtént a csoda”, év végére rendbe jövök. Tény a hajhullásom nem csökkent, de az kezeletlenül se volt durva, csak több, mint a természetes. A szőrzetem se lett gyengébb, de ezekkel nem foglalkoztam annyira. “Ne akarjak mindent egyszerre” elven.
  Aztán egyszer csak a doki közölte, hogy ez a gyógyszer nem jó és felírt egy másikat. Elkezdtem szedni, rá egy hónapra jöttek a bajok. A vérzésem teljesen másképp viselkedett (megjött időben de sűrűbb, sötétebb és jóval kevesebb volt és néha olyan volt, mintha csípne), hasi panaszaim lettek, amire azt hittük laikusan hogy ételallergiám lett, libidóm is csökkent, rossz kedvű lettem és a legszebb, hogy a ciszták visszaszöktek.
  A 2018-as vérvételeim nagy részén összevissza ingadoztak a pajzsmirigyhormonok, a koleszterinszint, cukor és még kitudja mi.
  3 hónapon keresztül a doki csak elhajtott azzal a kontrollokról, hogy “Gyógyul, szedje még”.
  Hálistennek a múlthéten eljutottam egy másik orvoshoz, aki amellett, hogy elmagyarázta rendesem a betegségem mikéntjét, az azonnali gyógyszer szedés abbahagyását javasolta. Ő is és egy hasonló problémában szenvedő barátnőmnek is az orvosa mondta, hogy a fogamzásgátló képes belepiszkálni a pajzsmirigy működésébe, plusz nem is gyógyított egy centit se rajtam. Így most reménykedek abban, hogy helyre tud állni bennem minden elromlott dolog, kitisztulok és megoldás kerül a valódi ok megszüntetésére is.

  Összegezve: Hallgatnom kellett volna a belső hangomra, aki mindig is ellenezte a gyógyszert… Bízok benne, hogy ha eljön az ideje probléma mentesen lehet majd nekem is kisbabám.

  • Kedves Wiky és Mindenki!
   Privátban esetleg el tudnád/tudnátok küldeni olyan orvosok elérhetőségét, akik nem hajtanak el azzal, hogy biztos nem okozhatja a fogamzásgátló ezeket a problémákat és érdemben segítenek? Nagyon kétségbe vagyok esve, 1 éve küzdök visszatérő hüvelygyulladással, és évek óta szinte minden tünettel, amit Ti is leírtatok – libidó csökkenés, mely mostanra már kb. nulla szexuális vágy, fáradékonyság, hajhullás, vitaminhiány, hormonális problémák. Pár hónappal ezelőtt végre kiderült, hogy pajzsmirigy alulműködésem van, ekkor a szomorúságom egy minimális megnyugvással is járt – végre tudom a problémáim okozóját és a tüneteim kezelve lesznek. El is mentem egy nevesnek tűnő nőgyógyász-endokrinilógushoz, aki legalább a pajzsmiriggyel kapcsolatos tüneteimet elkezdte kezelni, és szerettem volna kikérni a véleményét azzal kapcsolatban, hogy vajon ezt okozhatja -e a fogamzásgátló, mert amúgy is gondolkozom rajta, hogy abbahagyjam. Ekkor csak annyi volt a reakciója, hogy csak akkor ajánlja ezt, ha teherbe akarok esni, amúgy biztos nem okoz a fogamzásgátló semmi tünetet nálam. Fél év alatt lassan 200 ezer ft-ot ott hagytam már, az összes spórolt pénzem kb elköltöttem, és még mindig nem szűnnek a tünetek, a hüvelygyulladásom is továbbra is fennáll. Bár nem vagyok orvos, de az itt olvasottak alapján szinte biztos vagyok benne, hogy ezeket a problémáimat nekem is a fogamzásgátló okozza, nagyon szeretnék egy olyan orvost találni, aki érdemben foglalkozik az aggályaimmal, és nem rendezi le a dolgot annyival, hogy biztos nem a tabletta okozza a tüneteket. Kérlek segítsetek, nem szeretnék még több magánrendelésen 100-200 ezer forintokat ott hagyni, úgy, hogy eredménye sincs. Nagyon megköszönöm, ha akár egy álnévvel vagy névtelenül megírt e-maillel, de tudtok segíteni nekem orvos ajánlással, létrehoztam én is egy külön e-mail fiókot magamnak, nem szeretném, ha kellemetlenségem lenne bármelyik volt vagy jelenlegi orvosommal emiatt: segitsetekgabinak@freemail.hu

 10. Kedves Janka!

  Első körben szeretném megköszönni ezt a rengeteg információt amit a weboldalad és a youtube csatornád ad! Teljesen megváltoztatta a nézetemet a szexualitással és a saját testemmel kapcsolatban, ráadásul rengeteg tévhitet sikerült eloszlatnod, amit bizony sajnos a családom női tagjai rosszul tudtak, és rosszul tanítottak. Szuper, hogy van aki fel meri vállalni nyíltan ezeket a dolgokat és segít felvilágosítani a nőket és férfiakat egyaránt.

  Nekem szintén rossz tapasztalataim vannak a fogamzásgátló tablettával és a nőgyógyászokkal kapcsolatban. 17 évesen kezdtem el egy Deciora nevű tablettát szedni, ami az akkori orvosm szerint a koromhoz remekül passzol, mert alacsony hormontartalmú. Semmilyen vizsgálatot nem végzett el mielőtt felírta volna, nem is kérdezte meg, van-e a családban trombózisra hajlam. Pedig van! Nem is kicsit, szinte minden női családtag nálunk viszeres és fokozott a veszélye. Így szedtem ezt a csodaszert 1,5 éven keresztül. Hozzáteszem, az akkori párom nyomására kezdtem el tönkretenni magamat ezzel a gyógyszerrel.

  Leszögezném, nekem mindig is problémám volt a menstruációmmal, még jóval azelőtt, hogy nemi életet kezdtem élni. Mindig ingadozott (volt hogy 3 hónapig nem is volt), különböző hüvelyi panaszokkal és hólyaghuruttal küzdöttem 12 éves korom óta. Nos, a menzeszemet végül is sikerült beállítania miután abbahagytam a szedését, csak elvétve akadtak problémák. Viszont, miután abbahagytam nagyon komolyan kezdett nálam jelentkezni a premenstruációs szindróma. Már a menzeszem előtt 1 héttel erős alhasi és deréktáji görcseim vannak, a menzesz első napja pedig pokol. 3-4 fájdalomcsillapító nélkül hatalmas fájdalmaim vannak, annyira, hogy hányni is szoktam, lázas leszek. Mondanom sem kell az orvosok semmit nem találtak, ami ezt okozza (ciszta, stb…). Talán ez az egyik legborzasztóbb amit, immáron 4 éve élek át, minden hónapban és szerintem erősen összefügg az akkori gyógyszerhasználatommal, legalább is abban biztos, hogy a hormonháztartásomat szépen felborította.

  Amikor szedtem nagyon meghíztam és folyamatos hüvelyi panaszaim lettek. Viszketés, folyás, fájdalmak és hólyagpanasz egyre gyakrabban jelentkezett. Kórházba is kerültem miattuk, de a vizsgálatokon csak azt erősítették meg, hogy teljesen egészséges vagyok. Senki sem gyanakodott a gyógyszerre. Több mint 7 hónapon keresztül, 2 heti – havi rendszerességgel voltam vendég a kórházban és a nőgyógyászomnál, folyamatos antibiotikumos kezelések, és sikertelen vizsgálatok sorozata… Bizonyítani persze nem tudom, hogy konkrétan ez a gyógyszer felelt-e a problémákért, de annyi biztos, hogy nem tett jót a szervezetemnek. Főleg azért érdekes, mert mindig egy bizonyos időszakban jöttek elő a tünetek, mégpedig akkor, mikor a peteérésemnek kellett volna lennie.

  Azóta is időszakonként hasonló panaszaim vannak, hol előjönnek, hol nem. Már megbántam, hogy szedtem a gyógyszert, nem igazán javasolnám senkinek, maximum ha nagyon alaposan átgondolta a kockázati tényezőket. Én az új nőgyógyászom javaslatára hagytam abba a szedését, aki idézem azt mondta nekem: Ha szeretne még valaha gyermeket, akkor ne szedjen fogamzásgátlót ilyen fiatalon hosszú ideig. Nos ha ezt egy orvos mondja, akkor megfontolandó.

  Ami nagy tanulság számomra és remélem másokhoz is elér a tapasztalatom, hogy nagyon fontos a megbízható, nyitott és emberséges nőgyógyász választása! Olyan aki nem nevet ki, ha a hormonmentes fogamzásgátlást választom és meghallgatj a panaszaim. Nem szabad sajnálni rá a pénzt! A másik, hogy ezek a gyógyszerek hosszú távon biztosan nem egészségesek. Igazából az ismeretségi körömben nincsenek is olyan nők, akiknek ne okozott volna hasonló panaszokat a szedése közben és utána is.

  Nagyon lelkes követője vagyok a Hormonmentesnek és sokkal könnyebbé, tudatosabbá tette az életemet!

  Köszönet érte Janka! 🙂

 11. Sziasztok! Most talaltam ra erre a cikkre. Vegigolvastam a hozzaszolasokat is. En 38 elmultam van 3 gyermekem. A harmadik szuletese utan kezdtem el szedni fogamzasgatlot (2016-ban, Yasminelle-t). Amig nem olvastam az altalatok leirtakat nem tulajdonitottam jelentoseget a mellekhatasoknak. Gondoltam,az en koromban mar normalis a gyakoribb fejfajas, az, hogy a harmadik gyerek utan felszaladtak es meg is maradtak a plusz kilok, hogy az evek mulasaval a libido mar nem a regi, hogy alkalmankent a puffadas a szekrekedes is normalis.
  Egyetlen dolog, ami jobb lett, hogy csokkentek a gorcseim es normalizalodott a verzes mennyisege, minosege.
  Kerdesem az lenne, hogy 3 nap mulva fejezem be a level gyogyszert. Abbahagyhatom csak ugy, hogy a 7 napos szunet utan nem szedem tobbet, vagy fokozatosan kell leallni rola?
  Megmondom oszinten, kicsit tartok a megvonas okozta mellekhatasoktol is, de rosszabb remelem nem lehet, mint ha folytatom meg 10-20 evig a tabletta szedeset.

 12. Anno 17 evesen kezdtem el fogamzasgatlot szedni, addig kb 5 even at szenvedtem az allando kezelhetetlen pattanasokkal (probaltam mindenfelet: kremek, lezer, gyogyteak, vitaminok, homeopatia, akupunktura, antibiotikum, kulonbozo etrendek) es a fajdalmas menstuacioval. Par het utan bamulatos volt a borom allapota. 10 evig szedtem tobb fogamzasgatlot is, csak azert valtottam, mert volt amit kulfoldon nem lehett kapni, amikor kint eltem. Semmi negativ mellekhatast nem ereztem, nem hiztam meg mindig is 45 kg korul volt a sulyom, nem csokkentette a libidom, sot inkabb novelte, ahogy az onbizalmamat is, mert megszunt a pattanasok miatti szorongasom. Nem fajt tobbet a fejem, mint elotte, nem okozott tenyleg semmilyen panaszt. Aztan 10 ev utan ugy dontottem abbahagyom, mert tul sok ilyen riogato oldalt olvastam es nem szerettem volna a gyogyszer miatt majd ha aktualis lesz ne sikeruljin a teherbe eses. Szoval abbahagytam meg mielott ugy dontenenk a parommal, azota ujra szornyu a borom allapota. A menstuaciom par het alatt rendezodott, azota is rendszeresen megjon. Az abbahagyas ota eltelt masfel ev, vartam hogy majd majd par het, honap alatt rendbejon a borom es felall az egyensuly, ahogy az orvosok mondtak, de semmi. Neztek az ertekeimet, de minden rendben van. Tehat erossen azon gondolkozom h ujra elkezdem a gyogyszer szedeset, mert egyszeruen minden nap, amikor belenezek a tukorbe el tudnam magam sirni a borom allapota miatt… Aki nem jart hasonlo cipoben nem ertheti, milyen az amikor az egesz arca tele van elfedhetetlen, fajdalmas, kezelhetetlen pattanasokkal, aztan amikor az egyik elkezd gyogyulni masnap 2 masik no a helyere es soha sincs ennek vege…

 13. Mindig is vékony vagy sovány voltam.
  A fogamzásgátlónak köszönhetően 4 hónap alatt 17 kilót szedtem, most túlsúlyos vagyok. Kérlek ne szedjétek.

 14. Sziasztok,
  Elkepedve olvasom a sztorikat, vagyis meg sem lep igazabol amiket olvasok, en is sok kanosszat jartam otthon. Valamiert igy alakult, hogy soha nem kellett fogamzasgatlot szednem, bar a cilklusom soha nem volt normalis. 17 eves koromban volt az elso hosszutavu kapcsolatom, amibol gyereket os szerettunk volna igy vedekezes mar az elejetol fogva nem volt. 7 evet huztunk egymas mellett, soha nem lettem terhes, sot egy iso utan jott az a “szuper” dolog hogy megallas nelkul menstrualtam, minden nap volt hogy 1 even at. Termeszetesen amikor ezt elmondtam a dokinak azt mondta hazudok… vegig jartam minden orvost addig csurtek csavartak az ugyet meg belefaradtam es mar nem erdekelt. Kikoltoztem kulfoldre a parommal es minden herlyreallt. Gyerek tovabbra sem sikerut.. szetmentunk majd jott a ferjem. 3 ev hazassag gyerek sehol. Gondoltam itt fejlettebb az orvostudomany makd segitenek. Hat oly annyira segitettek hogy azt mondtak nem lehet gyerekem… total magambazuhantam egy idore, de aztan tultettem magam a dolgon es eltem igy az eletem. Vege lett a hazassagomnak es megismerkedtem a jelenlegi parommal, aki kicsit idosebb nalam igy neki nem volt a gyerek dolog olyan fontos igy batran mondtam neki hogy orvosi papirral tudom bizonyitani hogy meddo vagyok. Ennek tudataban vigan eltuk az eletunket vedekezes nelkul, igen am de megismerkedesunk utan 2 honappal kopogott a golya. Eletemben eloszor!!! Igen borzasztoan orultem es o is, de egyben panikba estem, mert iszonyatos anyagi instabilitas volt mogottem ot sem ismertem meg olyan regen es (igen lehet megkovezni) de sajnos meghoztam azt a dontest hogy megszakitom a terhesseget meg az elso hetekben. Ekkor jott a fogamzasgatlo az eletembe. Eloszor bogyok… nekem bevallom nem ment az ugyan abban az idoban edd meg dolog a verzesemnis felborult ujra, de ez volt a legnagyobb baj. Ezek utan javasoltak az implantatumot. Ezt iden januarban tettek be mondvan milyen szuper 3 evig bent van barmikor kiveheto es mindig vedelmet nyujt. Jol is hangzott az elejen de most elkezdodtek a mellekhatasok… eddig nem volt verzesem 3 honapig, most megint minden nap van. Istentelen hangulatingadozasaim vannak akar egyik percrol a masikra mely depresszioba tudok zuhanni, es sirogorcs kerulget. Oszinten eddig is gondolkoztam rajta, de ezutan a blog utan valoszinunek tartom hogy kivetetem. Meg csak 2 eve vagyok a fogamzasgatlon es nem akarom hogy nagyobb baj legyen. Koszi hogy itt mindenki oszinten leirja a problemait. Kitaryast mindenkinek.

 15. Sziasztok!

  23 éves vagyok. Eddig óvszerrel védekeztem, ami teljesen megfelelt. A menstruációm miatt szeretnék fogamzásgátlót szedni.
  12 évesen jött meg, aztán 19 éves koromig bő és hosszú (egy teljes hét!) vérzéseim voltak, ami a szakorvos szerint az örökletes betegségemmel jár. 19 voltam, mikor csatlakozott a bulihoz a fájdalom is. Elviselhetetlen. Fájdalomcsillapítókat éppen az előbb említett betegség miatt tilos szednem.
  Múlt héten besokalltam. Az egyetem és mellette a munka miatt nem volt időm foglalkozni ezzel, de most, hogy lediplomáztam, muszáj.
  Fogamzásgátlót szeretnék szedni, de úgy, hogy minden nap, hogy hónapokig ne is legyen vérzésem. Bárki, aki olvassa, próbálta már ezt? Ha igen, működött?
  Előre is köszönöm,
  B. Lilla

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük