31 aug

Pesszárium, méhszájsapka és menstruációs kehely tisztítása

A Hormonmentes.hu termékeit felhasználók közül sokszor, sokan teszik fel a kérdést, miként ajánlott a pesszárium tisztítása, miként érdemes a méhszájsapkát, illetve a menstruációs kelyheket tisztítani. Németországi partnercégünk, a termékkínálatunk nagy részét gyártó Kessel Medintim 2018-as disztribútori találkozóján külön workshop szólt erről. Ennek a fő tanulságait osztjuk meg ebben a posztban, ami remélhetőleg gyakorlati útmutatóként is használ a vásárlók számára.

Elmélet

A legfontosabb elméleti tudnivaló az eszközök tisztításához, hogy a baktériumoknak, kórokozóknak NEDVESSÉG KELL A TÚLÉLÉSHEZ. Ugyanakkor az orvosi szilikon eszközök lényege épp az, hogy a felületükön alapesetben nem tapadnak meg a kórokozók. Ha viszont van rajta valamilyen lerakódás, és azt újra nedvesség éri, akkor az gondot okozhat…

Gyakorlat

Minden ilyen eszközön vannak kis peremek, bemélyedések, ezeket kell nagyon alaposan megtisztítani, mert itt lehetnek lerakódások. Egy gyakorlati tipp: ezt érdemes egy PUHA FOGKEFÉVEL megtenni, hogy a felület legapróbb területét is elérjük, de közben fizikailag ne sérüljön az eszköz. Például a Cayát, a FemCapet, a FemmyCycle-t ki is lehet fordítani, hogy ezekhez a peremekhez alaposan hozzáférjünk.

A lényeg, hogy bárminemű használat után az eszközt alaposan el kell mosni: csak semmi túlzás, SZAPPAN PLUSZ VÍZ, és utána a TELJES KISZÁRÍTÁS a kulcs (hagyjuk a levegőn teljes száradásig, és csak utána tegyük el a tokjába). Illetve az is fontos, hogy légáteresztő tárolóban legyen minden ilyen eszköz. Például a Caya a FemCap dobozán is ezért vannak szellőző lyukak, hogy ezt biztosítsák, illetve a menstruációs kelyhekhez is ezért szoktak egyszerű, légáteresztő pamut tárolózsákocskát adni.

Időközönként ki lehet főzni vagy gőzölni, így sokáig megmaradhatnak az eszközök. Dorothee Struck nőgyógyász – aki 30 éve foglalkozik pesszáriumokkal és ezekre az eszközökre szakosodott – kiemelte, hogy így „karbantartva” az orvosi szilikont még egy fertőzés után sem kell kikukázni az eszközöket, mert a kórokozók nem tudnak túlélni rajta.  Persze hozzátette, hogy ilyen esetben azért mindenki konzultáljon az orvosával – fertőzés és fertőzés között is lehet különbség.

Kifőzés mellett/helyett lehet mikróban gőzölős fertőtlenítést is végezni, vagy a kórházakban található autokláv gőzsterilizálót használni. FONTOS! A Caya pesszáriumot viszont NEM SZABAD mikróban sterilizálni. Azért nem, mert a polimer gyűrűnek, ami a peremében van, nedvesség kell, és ha a mikró kiszárítja, utána megpattanhat, tehát ez esetben csak a kifőzés és a gőzsterilizálás a megoldás. Elvileg a sterilizáló tojás úgy működik, mint egy mini-gőzsterilizáló, mert víz is kell bele. De jobb nem kísérletezni, ahhoz elég drága eszköz a Caya. A FemCapet és a FemmyCycle-t viszont nyugodtan lehet mikrózni a sterilizáló tojásban.

TEHÁT ÖSSZEFOGLALVA: minden használat után alapos szappan+víz elmosás és puha fogkefe használata a lerakódások eltávolítására, majd teljes kiszárítás és légáteresztő tárolás.

Az egyéb tippeket, észrevételeket szívesen fogadjuk hozzászólások között!

A Difrax sterilizáló tojásról bővebben itt olvashatsz!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.