Pesszárium, méhszájsapka és menstruációs kehely tisztítása

A Hormonmentes.hu termékeit felhasználók közül sokszor, sokan teszik fel a kérdést, miként ajánlott a pesszárium tisztítása, miként érdemes a méhszájsapkát, illetve a menstruációs kelyheket tisztítani. Németországi partnercégünk, a termékkínálatunk nagy részét gyártó Kessel Medintim 2018-as disztribútori találkozóján külön workshop szólt erről. Ennek a fő tanulságait osztjuk meg ebben a posztban, ami remélhetőleg gyakorlati útmutatóként is használ a vásárlók számára.

Elmélet

A legfontosabb elméleti tudnivaló az eszközök tisztításához, hogy a baktériumoknak, kórokozóknak NEDVESSÉG KELL A TÚLÉLÉSHEZ. Ugyanakkor az orvosi szilikon eszközök lényege épp az, hogy a felületükön alapesetben nem tapadnak meg a kórokozók. Ha viszont van rajta valamilyen lerakódás, és azt újra nedvesség éri, akkor az gondot okozhat…

Gyakorlat

Minden ilyen eszközön vannak kis peremek, bemélyedések, ezeket kell nagyon alaposan megtisztítani, mert itt lehetnek lerakódások. Egy gyakorlati tipp: ezt érdemes egy PUHA FOGKEFÉVEL megtenni, hogy a felület legapróbb területét is elérjük, de közben fizikailag ne sérüljön az eszköz. Például a Cayát, a FemCapet, a FemmyCycle-t ki is lehet fordítani, hogy ezekhez a peremekhez alaposan hozzáférjünk.

A lényeg, hogy bárminemű használat után az eszközt alaposan el kell mosni: csak semmi túlzás, SZAPPAN PLUSZ VÍZ, és utána a TELJES KISZÁRÍTÁS a kulcs (hagyjuk a levegőn teljes száradásig, és csak utána tegyük el a tokjába). Illetve az is fontos, hogy légáteresztő tárolóban legyen minden ilyen eszköz. Például a Caya, a FemCap dobozán is ezért vannak szellőző lyukak, hogy ezt biztosítsák, illetve a menstruációs kelyhekhez is ezért szoktak egyszerű, légáteresztő pamut tárolózsákocskát adni.

Időközönként ki lehet főzni vagy gőzölni, így sokáig megmaradhatnak az eszközök. Dorothee Struck nőgyógyász – aki 30 éve foglalkozik pesszáriumokkal és ezekre az eszközökre szakosodott – kiemelte, hogy így „karbantartva” az orvosi szilikont még egy fertőzés után sem kell kikukázni az eszközöket, mert a kórokozók nem tudnak túlélni rajta.  Persze hozzátette, hogy ilyen esetben azért mindenki konzultáljon az orvosával – fertőzés és fertőzés között is lehet különbség.

Kifőzés mellett/helyett lehet mikróban gőzölős fertőtlenítést is végezni, vagy a kórházakban található autokláv gőzsterilizálót használni. Előbbi elvégzéséhez remek eszköz a Ruby által kifejlesztett Ruby Clean, amely összecsukható, könnyen szállítható, orvosi szilikonból készült minőségi sterilizáló pohár, illetve a hozzá hasonló Difrax sterilizáló tojás.

FONTOS! A Caya pesszáriumot viszont NEM SZABAD mikróban sterilizálni. Azért nem, mert a polimer gyűrűnek, ami a peremében van, nedvesség kell, és ha a mikró kiszárítja, utána megpattanhat, tehát ez esetben csak a kifőzés és a gőzsterilizálás a megoldás. Elvileg a sterilizáló tojás úgy működik, mint egy mini-gőzsterilizáló, mert víz is kell bele. De jobb nem kísérletezni, ahhoz elég drága eszköz a Caya. A FemCapet és a FemmyCycle-t viszont nyugodtan lehet mikrózni a sterilizáló tojásban.

TEHÁT ÖSSZEFOGLALVA: minden használat után alapos szappan+víz elmosás és puha fogkefe használata a lerakódások eltávolítására, majd teljes kiszárítás és légáteresztő tárolás.

Az egyéb tippeket, észrevételeket szívesen fogadjuk hozzászólások között!

A Ruby Clean sterilizáló poharat itt találod!

A Difrax sterilizáló tojásról bővebben itt olvashatsz!

Tetszett a cikk? Akkor oszd meg vagy küldd el a barátaidnak!

Hozzászólás

A regisztráció nem kötelező.
A hozzászólással elfogadod adatkezelési nyilatkozat

 1. Érdemes az újonnan vásárolt Caya pesszáriumot első használat előtt fertőtlenítés céljából kifőzni? Ha igen, mi a pontos módja a kifőzésnek? Pl gondolom nem szabad az eszköznek lesüllyednie a lábas aljára, mert odaég. De mondjuk tejforraló lábas működhet jól? Vagy pl szabad felforrnia a víznek? Stb. Szerintem érted a kérdést. 🙂 Köszönöm!

  1. Kedves Fruzsina! Bőven elég vízzel és szappannal elmosni, és hagyni megszáradni. De ha szeretnéd, és biztonságosabbnak érzed, akkor ki lehet forralni vízben. Jól sejted, fontos, hogy nehogy odakapjon. Ehhez érdemes egy konyharuhát vagy ruhapelenkát a lábosba tenni, és akkor máris nem tud odakapni az anyag.

 2. Kedves Janka! Arra lennék kíváncsi, hogy a Caya leírásában az van, hogy az utolsó aktus után 6 órával távolítható el. Az érdekel, hogy ez termékeny vagy terméketlen időszakban is ugyanúgy érvényes, mert a spermicid ellehetetleníti a spermiumok túlélését? (mert ugye termékeny időszakban akár 5 napig is elélhetnek)

  1. Nemcsak a spermicidekről van szó. A spermiumok túléléséhez “megfelelő környezet” szükséges, ez gyakorlatilag a méhnyaknyákot jelenti, a pesszárium viszont megakadályozza elzárja a spermiumok és a nyák egymáshoz vezető útját. Ha ismered a termékeny időszakodat, akkor persze érdemes lehet 7-8 óráig fent hagyni a pesszáriumot.

 3. Kedves Janka!
  Ezek szerint bármilyen kehellyel (ami belefér a tojásba) működik a sterilizáló tojás? Vagy van amivel nem?

  1. Kedves Emma! Igen, a sterilizáló minden olyan kehellyel működik, ami orvosi szilikonból készült. Illetve hamarosan lesz fent a webshopban egy másik termék, a Ruby Clean, amelyre ugyanez igaz.

 4. Kedves Janka! A kehely/pesszárium megfelelő tisztítása mellett okozhat-e a használatuk hugyúti problémákat csak azért mert mondjuk egy kicsit nyomja a húgyvezetéket vagy a hólyagot? Nekem gyakran van ilyen gondom (hólyaghurut) és szeretném megtudni, hogy összefüggésben van-e a dolog azzal, hogy menstruációs kelyhet használok. Egy neten talált forrás alapján: “A pesszárium megzavarja a hólyag ürítését, vagyis a már ott lévő baktériumok sem ürülnek ki. Ha ön is hasonló problémával küzd, érdeklődjön orvosánál más fogamzás­gátló módszerekről.” Mi a véleményed erről? Ha van is összefüggés a kettő közt és tényleg a kehely haszna miatt vagyok gyakrabban beteg, mi lehet erre a megoldás? Előre is köszönöm a választ!

  1. Kedves Viktória!
   Ha a hüvelybe helyezett eszköz huzamosan, érezhetően irritálja a húgyvezetéket, az hosszú távon valóban okozhat problémát. Ugyanakkor kehely esetében ez valószínűleg azt jelentette, hogy rossz volt az eszköz méret- vagy formaválasztása. 
   A Caya pesszárium kialakítása olyan, hogy normál esetben a húgyvezetékre nincsen hatással (a pesszárium kialakítása a nők kb. 85%-a számára megfelelő). Szélsőséges esetekben ez persze előfordulhat, ez esetben azonban valószínű a pesszárium felhelyezése önmagában is gondot okozhat.

 5. Kedves Janka!
  Nagyon szépen köszönöm a válaszod, váltani fogok kisebb méretre, illetve így már bátran merem használni a pesszáriumot is. Volna még egy kérdésem a kehely-dologgal kapcsolatban: hogyan lehetne úgy eltávolítani a kelyhet, hogy ne legyen a körmöm alatt illetve a körömágyban totál véres úgy, hogy alig bírom kisikálni körömkefével. Nem tartom higénikusnak, főleg ha azután pl főzni szeretnék. Nekem nagyonis hiányzik a tamponnál megszokott madzag-megoldás. Mit kössek a kehely nyelére? Rafiát? Damilt? Horgolócérnát? XD

  1. Kedves Viktória!
   Ha szükséges, a kehely fogójára egy néhány centis pamutzsinórt köthetsz, hogy kivételkor biztosan jól meg tudd fogni és így az általad felvetett probléma is megoldódik. 🙂

 6. Kedves Janka! A napokban rendeltem meg a pesszáriumomat, tegnap volt az első próbája, kissé feszengve, de elég kényelmesnek bizonyult mindkettőnk számára. Azonban egy óriási paragép vagyok, az elkövetkezendő pár évben semmiképp sem szeretnék babát, és igyekeztem utána nézni mi a hivatalos pearl indexe a Caya terméknek. Két év kelyhezés után úgy érzem megismertem a testemet elég jól, nem merült fel, hogy nem lenne a helyén, de azért jó lenne egy megerősítés, hogy a spermiciddel valóban van annyira hatékony mint az óvszer! Ja és köszönöm szépen, mert egy nagyon fontos és jó úton indítottál el! <3

  1. Kedves Bori!
   A fogamzásgátlók hatékonyságáról itt írt Janka egy átfogó cikket:
   https://hormonmentes.hu/a-fogamzasgatlo-modszerek-hatekonysaga/
   Amit fontos ugyanakkor tudni: amikor a pesszáriumok Pearl-indexéről olvasol, akkor a számok elsősorban a régi kutatások mutatóit jelzik. A Caya egy fiatal és modern termék, gyakorlatilag csak 2015-ben került a nemzetközi piacra, igazán átfogó felhasználói hatékonyságmérés csak jelenleg van folyamatban róla. Nekünk a visszajelzések alapján nagyon jók a tapasztalataink vele, ugyanakkor a tökéletes és a tipikus felhasználói hatékonyság között nagy lehet a különbség. Akárcsak az óvszerek esetében.

 7. Sziasztok!
  A többi hozzászólást elolvasva se kaptam az én kérdésemre választ,ezért írok.
  Értem,hogy a Caya tisztításához elegendő szappan és víz. De kifőzni mikor kell? Csak ha vmilyen fertőzés van/volt? Vagy azért javasolt néha-néha? Pl havonta 1x.
  A másik,amit egyáltalán nem értek. Mindenhol az van,hogy az orvosi szilikon akár 10évig is jó. De a gyártó 2évente cserét ajánl. Akkor a 10év csak egy jó PR szöveg? 😀
  Vagy van vmi oka a 2évnek? Elvékonyodik,vagy mit tudom én?!!honnan tudom,hogy le kell cserélni ha mondjuk én nem dobom el 2év után?

  Köszönöm szépen a választ előre is! Alig várom,hogy kipróbálhassam!:)))

  1. Kedves Adrienn!
   Kifőzés: ha rendszeresen tisztítod a Cayát, akkor a kifőzés nem igazán indokolt, legfeljebb ahogy írod, fertőzésnél. Ettől függetlenül baj nem lesz, ha félévente megcsinálod, feltéve, hogy figyelsz az eszközre, és nem hagyod, hogy az edény falához érjen.
   Használati idő: erről az alábbi linken írtunk egy részletes cikket – https://hormonmentes.hu/2020/08/28/mennyi-ideig-hasznalhato-a-pesszarium-mehszajsapka/

 8. Kedves Janka!
  Szeretném megkérdezni, hogyha az intimkelyhet nyilvános illemhelyen kell tisztítani, akkor elég csak vízzel lemosni, papírral megtörölni, és már helyezhető is vissza? A válaszodat előre is köszönöm!

  1. Kedves Jázmin! Ha van rá lehetőséged, akkor egy szappanos tisztítást érdemes csinálni (vagy kehelytisztító géllel), de szimplán a víz is megteszi. Ilyenkor figyelj rá, hogy otthon is tisztítsd el a kelyhet használat után.

A weboldalon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

Adatvédelmi beállítások elmentve!
Adatvédelmi beállítások

Amikor meglátogat egy webhelyet az tárolhat vagy lekérhet információkat a böngészőben, főként sütik formájában. Itt beállíthatja személyes cookie szolgáltatásokat.

Ezek a cookie-k lehetővé teszik számunkra látogatások és forgalmi források számlálását, így webhelyünk teljesítményét mérhetjük és javíthatjuk.

Az oldal működtetéséhez az alábbi technikai cookie-ek szükségesek
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

Összes tiltása
Összes engedélyezése