6+1 tipp a termékenységtudat első lépéseihez

Itt az új év, sokan ilyenkor vágnak bele az életmódváltásba. Bizony, ebbe a termékenységtudat módszer is beletartozik. Ha éppen azon gondolkozol, hogy elkezdenéd a módszer alkalmazását, vagy kezdő vagy és elbizonytalanodtál, akkor ez a cikk pont neked szól!

Ha a módszer lényegéről, a nyákról vagy a hőmérőzésről vársz tanácsokat, akkor ne is keresd alább, ezekről sokat írtam és beszéltem már. Most arról fogok írni, hogy mik azok az apróságok, amelyek tapasztalataim szerint mellékvágányra vihetik vagy elbizonytalaníthatják a lelkes kezdőket.

1. Határozd meg a célod, és legyen terved a termékeny időszakra!

Biztosan furán hangzik a célmeghatározás egy olyan módszernél, amely a ciklusunk követéséről szól, de hidd el, fontos. Hiszen nem mindegy, hogy babát szeretnél vagy fogamzásgátlásra szeretnéd alkalmazni a módszert. Ahogy az sem, hogy mennyire vagy elkötelezett a fogamzásgátlás terén. A termékenységtudat nem nyomja el a termékenységedet, arról szól, hogy megtaláljuk a termékenységi ablakot, azt az időszakot, amikor lehetséges a fogantatás. Ennek fényében a céljainknak megfelelően tudunk cselekedni a termékeny időszakban. Ha babát szeretnénk, akkor egyértelmű a képlet. Ha viszont fogamzásgátlásra alkalmazod a módszert, akkor a pároddal együtt fel kell rá készülnötök, hogyan védekeztek a termékeny időszakban:

  • használhattok valamilyen fogamzásgátló eszközt (óvszer, pesszárium, méhszájsapka, spermicidek, akár megszakítással kombinálva)
  • vagy teljes mértékben kerülitek a szexuális együttléteket (akár vallási meggyőződésből, akár a teljes biztonság kedvéért)
  • csak alternatív módon vagytok együtt ebben az időszakban (nemcsak a nemiszervek érintkezésével lehet gyönyört szerezni egymásnak…) 😉

Ha ezt nem tisztázzátok előre, akkor könnyen előfordulhat, hogy elégedetlenek lesztek a módszerrel.

2. Tanulj biztos forrásból!

Nagyon sok olyat láttam már, hogy valaki önállóan kezdi el a módszer megtanulását, aztán a kezdeti lelkesedés után gyorsan abba is hagyja. Hidd el, rengeteg fejfájást és riadalmat megspórolsz magadnak, ha biztos forrásból tanulsz, és nem blogcikkekből és csoportokból akarod összeszedni az információkat. Bizony, ez még az én cikkeimre és csoportomra is vonatkozik. Rengeteg infót megosztok, de teljes egészében, lépésről lépésre csak a tanfolyamomon tudom átadni a módszert. Úgy tapasztalom, hogy még komplett könyvek elolvasása után is sok kérdés marad az emberben, és a könyv nem válaszol. Ha biztonságban akarod tudni magadat, akkor keress egy oktatót vagy végezz el egy tanfolyamot! Megéri.

3. Ne felejtsd, hogy ez társadalmilag nem általánosan elfogadott!

A fogamzásgátlás érzékeny és privát téma, mégis előkerül néha a baráti beszélgetésekben vagy az orvosi rendelőben. És nem ritka, hogy furán néznek az emberre, ha elkezdi magyarázni, hogy mi is az a termékenységtudat. Néhány megjegyzés vagy szemöldökráncolás után természetes, hogy kétségeid vannak. A fogamzásgátlás viszont egyéni döntés. Ha megfelelően tájékozódtál, ismered az előnyöket és a hátrányokat, akkor magabiztosan tudsz beszélni a témáról, és valószínűleg még te fogsz új dolgokat mondani a másik félnek, aki kezdetben furán nézett rád. Azt azonban ne feledd, hogy mindig mondhatsz nemet, ha bármilyen kérdést tolakodónak érzel. És mindig meríthetsz erőt és visszaigazolást a támogató közösségben, mint például a tanfolyamomhoz kapcsolódó titkos Facebook-csoportban.

4. Ne legyenek irreális elvárásaid magaddal és a módszerrel szemben!

Időbe telik, amíg megismered a ciklusodat, főleg, ha rögtön a gyógyszer abbahagyása után ugrasz fejest a módszer rejtelmeibe. Tudom, hogy ilyenkor nagyon lelkes az ember, de nem kell rögtön élesben fogamzásgátlásra alkalmazni a termékenységtudatot. Elég, ha kezdetben csak a ciklusod megismerése a cél. Adj időt magadnak és a párodnak. A fokozatosság sokat segít abban, hogy magabiztosak legyetek a termékenységtudatban. Viszont fontos, hogy legyen tervetek arra, hogy milyen más védekezési megoldást választatok – lásd fent, nem véletlenül ez az első pont a listán! 🙂

Új rutinokat kell kialakítani, és nem kevés idő beleszokni abba, hogy minden reggel hőmérővel kezded a napodat vagy megvizsgálod a nyákodat. Egy új szokás elsajátítása alsó hangon két hónap. Tapasztalatból írom, hogy később az lehet furcsa, ha valamiért kimarad egy mérés.

5. Ne ijedj meg, ha nem tankönyvi a ciklusod

Egyediek vagyunk. A ciklusunk is az. Csak nagyon keveseknél látok tökéletes, tankönyvi ciklusgörbét. Főleg, ha fogamzásgátló abbahagyása után, a hormonális állapotod feltérképezése miatt, esetleg szoptatás alatt vágnál bele a termékenységtudatos létbe. Ne légy csalódott! Idő kell a megismerésre, és arra is, hogy kialakítsd a saját szokásaidat. Két-három ciklusgörbe után már szépen látszanak a mintázatok, és könnyebb rájönni, hogyan tudod támogatni a testedet a hormonális egyensúly elérésében.

Itt próbáltam meg 14 percben összefoglalni a termékenységtudat lényegét: 

6. Ne bízz magad helyett a kütyükben!

Ne értsetek félre, én nagyon szeretem a kapcsolódó kütyüket, high tech hőmérőket. Figyelemmel kísérem, hogy mi a legújabb csodatalálmány, és ami megtetszik, azt ki is próbálom. Tudom, hogy jól hangzik, hogy ez vagy az a drága eszköz majd elvégzi helyettünk a munkát, méri a hőt és mi csak elhisszük a termékeny napokról kapott információt. Tudom, hogy nagyon egyszerűnek tűnik letölteni egy alkalmazást és várni a csodát. De sajnos nem lehet megúszni a melós részt: megtanulni az alapokat, azt, hogy mitől működik a termékenységtudat, mint módszer. Ez pont olyan, mint a fogyásnál, jól hangzik, hogy beveszed a csoda fogyibogyót, de mindenki tudja, hogy valódi életmódváltás kemény munka nélkül nem megy.

Kezdőként könnyű belecsúszni abba, hogy inkább elhisszük, ha az applikáció piros vagy zöld napot ad, de elsősorban magadban bízz, ha megvan a megfelelő tudásod hozzá! Én azt mondom, hogy tanuld meg a módszert, aztán utána olyan kütyüt használsz hozzá, ami csak tetszik – és persze amit a pénztárcád enged –, de elég egy mezei, két tizedesjegyig mérő hőmérő is.

+1. Merj kérdezni, ha elakadtál!

Mondjuk itt. 🙂

————————————————————————————————————————-

Szeretnéd biztos forrásból megtanulni a Termékenységtudat-módszert? Szeretnél értesülni arról, hogy mikor indul a következő tanfolyam? Ha megadod az email címedet, akkor küldünk értesítést, nehogy lemaradj:

A böngészőben tiltva van a javascript használata. Az űrlap ellenőrző funkciói nem fognak jól működni.
Név*
Email*


A JELENTKEZÉS LEZÁRULT

A szeptemberi tanfolyamra a jelentkezési időszak véget ért. Amennyiben szeretnél emailes értesítést kapni a következő jelentkezési időszak megnyílásáról, iratkozz fel az alábbi értesítőre! A következő tanfolyamra a jelentkezés december közepén indul.

Ha addig is érdekel, hogy a fogamzásgátló tabletta abbahagyása után mi történik a testedben, ajánljuk másik tanfolyamunkat, amelynek megvásárlásával kedvezményesen juthatsz hozzá a Termékenységtudat-tanfolyamhoz is!

Tetszett a cikk? Akkor oszd meg vagy küldd el a barátaidnak!

Hozzászólás

  1. Szia Janka!
    Tetszik a honlapod és hogy bátran felvállaltad és meghonosítottad “a tudást” itthon. Olvastam a könyvet angolul, amin az egész alapul, a baba előtt alkalmaztuk is a módszert, viszont szülés után vagyunk, és erről nem nagyon szól a fáma. Kislányunk 1,5 hónapos és nem világos, hogy most hogyan tovább? Éjszaka megszakításokkal alszom (kb. 4,5 óra egyben a leghosszabb), kizárólagosan szoptatok és nem menstruálok, hogyan tudunk okosan védekezni? A hőmérséklet-méréshez egyben 6 óra alvás kell, nem? A hüvelyváladék még csak visszatérőben van… A méhszájamat kellene figyelnem? A ciklusom sosem volt szabályos 30-40 nap volt általában. Mi a tanácsod? Köszönöm, DD

    1. Szia én érdeklődni szeretnék hogy van e valami szabály a hőgörbe rendes vezetésere, olyanról halottam hogy 6:3 mas szabály.
      Mi? Hogyan kell rendesen egy hőgörbét le olvasni.. Előre is köszönöm a választ

  2. Szia,Janka!En tanacsot szeretnék kérni,pont ezen témában!2 éve volt egy spontán vetélésem,az 5. hétben jártam!Nem tudni mitől!De befejező műtéttel végződött,majd tavaly volt egy plusz műtét szintén emiatt,mert ősszesebesedett 1-2 helyen a méhfal,mivel túlzottan eltávolították a méhnyálkát.Majd következett 1-2 hónapnyi szenvedés,mert túl vékony maradt,alig jött meg a menzi is!Max 2 napot!Na most már eljutottam a 7.7 mm vastagsághoz a termékeny időszak elején (ami doki szerint még vastagszik a napokban…de a 4-5 mm-től már sokkal jobb) és végre 3-4 napig megvan!De nem túl erősen!Viszont van peteérés,és pontosan tudom,mikor!Az első próbálkozás is elsőre összejött!Igaz,azóta eltelt pár hónap kezelés,de csak januártól próbálkozhatunk,de már elmúltam 30,szeretnénk babát,de nem rástresszelve!Esetleg tudnál valami tippet adni,hogy mivel tudok rásegíteni,van javítani az állapotomon!Mert én szedtem már vitaminoktól kezdve mindent.Sőt mikor megműtöttek elöször,akkor Asherman-szindrómát állapítottak meg,de talán ez mára már elmúlt!Szedtem gyógyszert,aminek elvileg mellékhatása a méhnyálka vastagodása lett volna…ami nálam nem következett be!És az orvosok semmit nem mondanak,barkobáznak…viszont a lombik programot nem szeretném…eleve nem hiszek a sikerben,mert nem viselkedik jól a testem!Természetes úton szeretnék!Milyen vizsgálatot kérjek,vagy miről beszéljek az orvossal szerinted?!Jelenleg kaptam bogyókat arra,amikor termékeny időszak van,kezdjem szedni,es 10 napig reggel-este,hogy ha összejön,maradjon meg a magzat!Nem tudom a vércsoport számít-e vagy vérképet nézetni…az én vércsoportom A2RH+ és a férjemé meg 0 Rh+.Bízom benne,hogy tudsz szolgálni némi jótanáccsal,mert úgy vettem észre,hogy mindenki másnak mindegy,hogy nekem lesz-e gyerekem,csak nekem nem!Rögtön olyan dologgal jönnek,hogy lombik…holott akadalya nincs a természetes teherbeesésnek sem szerintük,és elsőre is összejött,igaz én is 9 évig szedtem fogamzásgátlókat,de csak jobbára a fájdalmas menstruáció miatt!Köszönöm a válaszod előre is!Szép napot!A

A weboldalon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

Adatvédelmi beállítások elmentve!
Adatvédelmi beállítások

Amikor meglátogat egy webhelyet az tárolhat vagy lekérhet információkat a böngészőben, főként sütik formájában. Itt beállíthatja személyes cookie szolgáltatásokat.

Ezek a cookie-k lehetővé teszik számunkra látogatások és forgalmi források számlálását, így webhelyünk teljesítményét mérhetjük és javíthatjuk.

Az oldal működtetéséhez az alábbi technikai cookie-ek szükségesek
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Összes tiltása
Összes engedélyezése