Mítoszirtó: Valójában ezt teszi a citrom a menstruációddal

Te is szenvedtél már attól, hogy tudod előre, pont a nyaralás alatt jönne meg a menstruációd, ugye? És abban is teljesen biztos vagyok, megkaptad már jótanácsként, hogy igyál citromlevet vagy egyél citromot, mert azzal el lehet tolni a vérzést vagy előrébb lehet hozni. Ebben, azt hiszem, nincs teljes egyetértés. Meg abban sem, hogy akkor most hány napot is lehet tolni a cikluson. Hallhattad ezt a népi bölcsességet a citromlével, citromos vízzel, sőt C-vitaminnal is. Valóság vagy dajkamese? Utánajártam!

Rengetegen kérdezitek tőlem, hogy hogyan lehet befolyásolni a ciklust…

Előrebocsájtom, hogy nem fogok a menstruációd eltolására ötleteket adni. A konkrét válaszom pedig az, hogy pusztán kényelmi szempontok alapján ne akard megváltoztatni a tested működését, ugyanis ez mindig hormonális változásokat jelent. A ciklusod egy nagyon összetett, precízen működő és érzékeny hormonális rendszer. A hormonháztartásod pedig megbosszulja, ha random módon packázol vele.

Az viszont nagyon piszkálta a fantáziámat, hogy a fenti citromos bölcsesség másképp jelenik meg az angolszász kultúrában, mint nálunk. Itthon azt hallani, hogy ez a praktika eltolja a menstruációt pár nappal – ez az ártalmatlanabb verzió. Míg ha angolul keresel a citrom és a menstruáció kapcsolatára, akkor azt találod, hogy a nagy adag C-vitamin előbb meghozza a menstruációt, ellenben megnöveli a menstruációs görcsöket, sőt „természetes abortuszra” is alkalmas. Hogy tessék??

Ha ráguglizol, akkor tudományosnak tűnő cikkek sokaságát találod a témában, de ezek igazából körbehivatkozzák egymást, és normális magyarázatot nem adnak egyik jelenségre sem, mert – és mindig ide lyukadunk ki – nem ismerik a ciklus működését. A magyar források olyasmit magyaráznak, hogy az érfalakra gyakorolt hatás miatt jön meg később a menzesz… De nem adnak információt a mennyiségekről, sem arról, hogy a ciklus mely szakaszában kellene bevinni a megfelelő mennyiséget a kívánt eredményhez. Mennyi citromlevet kell inni, hogy később jöjjön meg a menstruáció? És mennyit ahhoz, hogy előbb?

Elmerülve Google barátunk sötét bugyraiban hamar arra jutottam, hogy inkább a valódi hormonális folyamatokat alapul véve folytatom a kutatást. És minő csoda, így találtam is két, ígéretesnek tűnő, valóban tudományos, orvosi szaklapban megjelenő cikket a témában. Persze ezek nem konkrétan annak jártak utána, hogy eltolja-e a menstruációt a citromlé, hanem annak, hogy milyen hatása van a méhnyálkahártyára, illetve a petefészekhormonok szintjére a nagydózisú C-vitamin-bevitel. Így már másképp hangzik, igaz?

Mert erről beszélgetünk. Nem a citrom vagy a citromlé az érdekes, nem is a citromos víz, hanem a C-vitamin, azaz az L-aszkorbinsav.  És annak is a mennyisége, amit beviszünk a szervezetünkbe, és ami persze a gyümölcsben és származékaiban is megtalálható. Ennek a vitaminnak fontos szerepe van a peteérés és az ovuláció folyamatában, közvetlen hatással van az ösztrogén- és a progeszteronszintünkre.

Mindkét kutatás arra az eredményre jutott, hogy a nagydózisú C-vitamin-bevitel pozitív hatással van a progeszteronszintre, a luteális szakaszra.

A luteális szakasz:

 A ciklusnak egy fix szakasza van, az úgynevezett luteális fázis. Ez az ovulációtól a következő menstruációig terjedő időszak, ami normál esetben 10–16 napos, de személyenként nagyjából állandó. Ez azt jelenti, hogy ha neked 14 nap a luteális fázisod, akkor előfordulhat, hogy néha 13, néha pedig 15 napig tart, de átlagban 14 napra jön ki, és nem lesz hirtelen 10 vagy 16 napos. Ebben az időszakban a progeszteron a domináns hormon, a szervezet felkészül az esetleges beágyazódásra, a méhnyálkahártyában erek képződnek, amelyek a méh vérellátását segítik. Ha a progeszteronszint alacsony, akkor a luteális szakasz általában megrövidül, és ez termékenységi nehézségeket okozhat, illetve egyéb negatív hatásai is lehetnek a ciklus során (pl.: erős PMS-tünetek).

Az egyik kutatásban olyan nőket vizsgáltak, akik nem tudtak megfoganni vagy többször is elvetéltek már a várandósság korai szakaszában, és valószínűsíthetően a luteális szakasz elégtelensége, tehát részben az alacsony progeszteronszint okozta a problémát. A kutatásban 122 nő vett részt, az egyik csoportnak napi 750 mg C-vitamint adtak tabletta formájában a ciklus első napjától kezdve, és több cikluson át mérték a progeszteronszintjüket. A kutatás ideje alatt a C-vitamint szedő csoportban 19 nő lett várandós, a kontrollcsoportban 5. A kontrollcsoportban 22%-kal, a táplálékkiegészítős csoportban  53%-kal emelkedett a résztvevők progeszteronszintje, és az ösztrogénszintre is pozitív hatással volt. Következésképp arra jutottak, hogy a C-vitaminnak jelentős hatása van a ciklusra, és főleg a progeszteronszintre.

A másik, kisebb kutatásban hasonló következtetésre jutottak. Ebben az esetben a méhnyálkahártya vastagságát is vizsgálták. Utóbbi kutatásban napi 1500 mg C-vitamint adtak a résztvevőknek szintén a ciklus első napjától kezdve. Ők is a progeszteronszint jelentős emelkedését találták, és a méhnyálkahártya vastagsága is jelentősen nőtt a kontrollcsoportéhoz képest. 

Akkor hogyan is van ennek köze a menstruáció várható idejéhez?

Ha a progeszteronszint megnövekszik, akkor a luteláis szakasz hossza is megnyúlhat valamennyire. De ne gondoljunk túl nagy változásra: maximum 1-2, esetleg 3 napra. Ennek következtében a menstruációnk is pont ennyivel később fog megjönni.

Az angolszász elméletnek semmi valóságalapja, hiszen ahogy láthatjuk, a C-vitamin pont pozitív hatással van a termékenységre. Semmi sem támasztja alá az ellenkezőjét.

Tehát a lényeg az, hogy a hazai népi bölcsesség részben igaznak bizonyul, de messze nem olyan leegyszerűsíthető módon, ahogy azt hallomásból tudhatjuk. Nem a citrom a kulcs és nem az érfalak állapota miatt változik a ciklus hossza. És senkinek sem kell/ajánlott tömény citromlevet inni, és nem elég, ha minden nap elszürcsölsz egy limonádét, inkább a C-vitamin hatékony növelését érdemes megcélozni, ha úgy érzed, hogy a menstruációd 1-2 napos eltolása mentheti meg az életedet, vagy legalábbis a szituációt. Továbbá nem a várható vérzés előtt pár nappal érdemes elkezdeni a fogyasztását, hanem a ciklus elejétől, ahogy a kutatásokban is tették.

De ne feledd, hogy ez nem tuti módszer, nem csodaszer, feltételes módban beszélgetünk. A testünk különböző, a hormonháztartásunk másképp reagálhat ugyanarra a behatásra. De ezzel a módszerrel legalább nem árthatsz magadnak.

 

Források:

http://kodpiszkalo.blog.hu/2016/07/23/jobb-e_a_szerves_mint_a_szervetlen_c-vitamin

Effects of ascorbic acid supplementation on serum progesterone levels in patients with a luteal phase defect, Fertility and sterility, August 2003 Volume 80, Issue 2, Pages 459–461 Link: http://www.fertstert.org/article/S0015-0282(03)00657-5/fulltext

Effects of vitamin “C” on the endometrial thickness and ovarian hormones of progesterone and estrogen in married and unmarried women. Sami R. Al-Katib, Meissam MH. Al-Kaabi, Karim A. Al-Jashamy. American Journal of Research Communication, 2013, 1(8): 24-31} www.usa-journals.com, ISSN: 2325-4076 Link: http://www.usa-journals.com/wp-content/uploads/2013/07/Al-Katib_Vol18.pdf

PROGESTERONE-LIKE EFFECT OF ASCORBIC ACID (VITAMIN C) ON THE ENDOMETRIUM, S. LEON ISRAEL  DAVID R. MERANZE, Endocrinology, Volume 29, Issue 2, 1 August 1941, Pages 210–214, Link: https://academic.oup.com/endo/article-abstract/29/2/210/2773232/PROGESTERONE-LIKE-EFFECT-OF-ASCORBIC-ACID-VITAMIN?redirectedFrom=fulltext

https://sciencebasedmedicine.org/can-vitamin-c-induce-abortion

Preliminary Communication: RELATIONSHIP OF HUMAN ASCORBIC-ACID METABOLISM TO OVULATION, Lancet, volume 297, Issue 7690, 16 January 1971, Pages 110-112. H. S. Loh and C. W. M. Wilson Link: http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140673671908439

Nem volt elég a témából? Hasonló tárgykörben találsz témákat a Hormonmentes YouTube-csatornán is. Például ilyeneket. Iratkozz fel!

Tetszett a cikk? Akkor oszd meg vagy küldd el a barátaidnak!

Hozzászólás

A regisztráció nem kötelező.
A hozzászólással elfogadod adatkezelési nyilatkozat

 1. Szia,
  Én pont ugy találtam ide, hogy az okát kerestem a késő gyenge menzeszemnek.
  2. hónapja iszom minden reggel 1 liter citromos vizet van hogy 2 liter is. ( ez 1 nagyobb citromot jelent) Nos, ugy tűnik, a C-vitamin – menzesz összefügés igaz. Mar ami engem illet 🙂

  1. Szia!

   Milyen irányban változott a menzeszed ezzel a módszerre,ha szabaD kérdeznem?Hosszabb vagy rövidebb a ciklus?Esetleg az erőssége is változott?

  2. Sziasztok! Nem tudom jár- e erre még valaki de azért leírom a tapasztalatomat a C vitaminnal kapcsolatban. Röviden: Megfázás miatt nagy adagban ettem a c vitamint por formájában és az eddig április óta pontos vérzésem ma késik 3.napja. Arra gondoltam hogy talán na végre babát várok. Hát sajna nem. Elkezdtem gondolkozni hogy miért késhet akkor? Mit csináltam mást ami befolyásolhatta? Akkor villant be hogy egyszer olvastam erről a c- vitaminos dologról és így keveredtem most ide. Szóval van rá esély hogy ezért késik. Annak örülök hogy ha az valóban igaz hogy jó hatással van a progeszteronra de annak nem anmyira hogy eltolta.(ha az volt) 😊

 2. Szia, a progeszteronhiányról van írás itt? még nem olvastam végig minden cikket. Ösztrogéndominancia és társai…

 3. Szia, lehet én vagyok a kivétel, néha reggelente iszok citromlevet, megfigyeltem ha ez rendszeres akkor a vérzés 2 nappal hamarabb elkezdődik, kíváncsi lennék az okára.

 4. Szia! Nagyon buta kérdés, tudom, de már csak kíváncsiságból is felteszem. Mit gondolsz, ez a késés akkor is végbemegy, ha valaki fogamzásgátlót szed?

  1. Ha valaki fogamzásgátlót szed,akkor ez a módszer teljesen tabuvá válik. Én, személy szerint 4 évig szedtem a tabikat, velük könnyű volt a ciklusomat szabályozni, ha valahová készültünk, pl.kirándulni és pont akkora esett az első nap, akkor pár nappal hamarabb abba hagytam a tabletta szedését, így annyival hamarabb megjött. Viszont most, hogy már nem szedem, így sajnos nem tudom mivel befolyásolni, és nekem a citrom sem segített még eddig 🙁

 5. Amíg minden nap c vitamint szedtem,kitolódott a vérzésem de nem tudtam mitől. Szóval van benne valami 🙂 .

A weboldalon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

Adatvédelmi beállítások elmentve!
Adatvédelmi beállítások

Amikor meglátogat egy webhelyet az tárolhat vagy lekérhet információkat a böngészőben, főként sütik formájában. Itt beállíthatja személyes cookie szolgáltatásokat.

Ezek a cookie-k lehetővé teszik számunkra látogatások és forgalmi források számlálását, így webhelyünk teljesítményét mérhetjük és javíthatjuk.

Az oldal működtetéséhez az alábbi technikai cookie-ek szükségesek
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

Összes tiltása
Összes engedélyezése