Termékenységünk titkos kulcsa – avagy a méhnyaknyák

Tudtad, hogy nekünk, nőknek van egy hihetetlenül pontos jelzőrendszerünk a hormonális változások jelzésére? Tudtad, hogy akár ennek az egy jelnek az ismeretével megállapíthatod, hogy mikor vannak a termékeny napjaid adott ciklusban? Tudtad, hogy ezt nagyjából senki nem tanítja meg neked?

Na, de ezért vagyok én és most a méhnyaknyákról fogunk beszélni. Hogy miről? Arról a váladékról, nedvességről, nyákról, amit a hüvelyedben érzel. Ami néha talán megijeszt. Amit lehet, hogy kórosnak hiszel, mert senki nem mondja el, hogy tejesen normális, ha a peteérésed környékén egy nyúlós, tojásfehérjeszerű nyákcsóva lóg ki a hüvelyedből mondjuk pisiléskor. Kicsit erős kezdés, ugye? Kényelmetlen beszélni erről? Lehet. De most akkor is ezt tesszük, mert ez a természetes fogamzásgátlás egyik alapja.

Tabu, tabu, tabu

Érdekes, hogy a nyák még a menstruációnál is kényesebb téma. Talán azért, mert sokszor azt hisszük, hogy ez hüvelyi folyás, hogy kóros jelenség, hogy orvoshoz kellene fordulni, hogy valami nem stimmel. Egyik alkalommal, mikor egy csajos estén nagy lelkesen beszéltem a barátnőimnek a szimptotermális módszerről és a természetes fogamzásgátlásról, természetesen szóba került a nyák is.

Az egyik barátnőm, nevezzük most Dorkának, majdnem leesett a székről a döbbenettől és a nevetéstől. Elmondta, hogy éppen nőgyógyászhoz akart menni, mert egy ilyen nyákcsóva lógott ki belőle, és azt hitte, hogy valami komoly fertőzése van, hiszen még a hasa is szúrt. 28 éves, okos, független, diplomás nő, és egyáltalán nem ismeri a saját testét. Nem tudta, hogy ezek a peteérés jelei. Nemrég hagyta abba a fogamzásgátlót, ezért nem találkozott eddig a saját termékenységének tüneteivel és megijesztette, amit tapasztalt.

a termékeny típusú nyák
a termékeny típusú nyák
Nyák – kulcs a fogamzásban

Én szerencsés vagyok, mert már 19 évesen kezembe került a Billings-módszer című könyv a méhnyaknyák megfigyelésén alapuló metódusról, amelyet Dr. John és Evelyn Billings orvos házaspár dolgozott ki a ’60-as években és természetesen Billings-módszernek neveznek utánuk. Ez egy nagyon alaposan dokumentált és kutatott terület. Akár a fogamzás elkerülése, akár a teherbeesés a cél, a nyáknak eszméletlenül fontos szerepe van a termékenység meghatározásában. Mégis alig esik szó róla és a megtermékenyítés folyamatában betöltött szerepéről.

Azt azért nagyjából szokták tanítani az iskolában is, hogy a petesejt kilökődése – azaz mikor a petesejt megtermékenyíthető – az egy nagyon rövid folyamat. A petesejt körülbelül 12-24 óráig él, és 8-12 órán keresztül megtermékenyíthető. Gondolhatod, hogy akkor mégis hogyan lehet egyáltalán teherbe esni? Egyetlen nap áll rendelkezésre egy ciklus során. Ahhoz képest sokaknak sikerül, nem? Nos, erre válasz a méhnyaknyák, ugyanis ez a produktum meghosszabbítja a termékeny időszakot, amely így körülbelül 6 napig tart.

A nyák igazából a spermiumok életben maradásához szükséges. Ha a nő éppen nem termékeny fázisban van, akkor a hüvely savas környezete, a ragacsos, nem termékeny típusú nyák nem kedvez a spermiumoknak, nincs mivel táplálkozzanak, és nem is tudnak rendesen mozogni benne. Így pár órán belül elpusztulnak. Azonban a termékeny időszakban, a síkos, nyúlós, termékeny típusú nyák jelenléte esetén a spermiumok könnyedén úsznak be a méhnyakon át a méhbe és a petevezetékekbe. A termékeny nyák gyakorlatilag vivőanyagként és táplálékul szolgál nekik, és a méhnyak kriptáiban tanyázva szépen meg tudják várni az ovulációt, így akár 5 napig is életképesek lehetnek a női testben.

spermiumok a nyákban

Érzetek a ciklus során

A ciklus első felében, a menstruáció után általában száraz érzetű a hüvely, nincs vagy ragacsos a nyák állaga. Sokan írják le úgy, hogy száraz, ragacsos, gumiszerű. Majd a peteérésig, az ösztrogén hormonnak köszönhetően elkezd változni. Krémes vagy tejszerű lesz, egyelőre sűrűbb állagú, de nedves érzetű. Aztán az igazán termékeny időszakban, a tüszőrepedéshez közeledve szinte vízszerűvé és nagyon nedvessé, síkossá változik. Nedves érzetű lesz a hüvely, majd észreveszed a nyúlós, tojásfehérjeszerű nyákot, amit ha a két ujjad közé veszel, akkor szét tudod húzni. A színe áttetsző vagy opálos, fehéres, de lehet rózsaszínes is akár, mert van, aki kicsit vérzik az ovuláció idején.

Az utolsó ilyen nedves napot csúcsnapnak nevezzük, és ez általában egybeesik a tüszőrepedés időpontjával. Persze lehetnek kisebb nagyobb eltérések, de hogy valóban megtörtént-e már az ovuláció, azt csak a hőmérsékletadattal együtt lehet biztosan megmondani. A peteérés után – a progeszteron hormon hatására – a nyák állaga állandósul egy nem termékeny állapotban – ez egyénenként eltérő lehet –, már nem változik ilyen dinamikusan (lehet száraz, ragacsos, gumi- vagy tésztaszerű is), a hüvely érzete újra szárazabb lesz a menstruációig.

A méhnyaknyák állagának változásai a ciklus során.
A méhnyaknyák állagának változásai a ciklus során

Szóval nincs ebben semmi kóros, ez egy teljesen természetes folyamat. Mégsem tanuljuk sehol, nem beszélünk róla. És megint ott tartunk, hogy: „pedig erről minden nőnek tudnia kéne!”.

Tudni kell, hogy a nyák megfigyelése, a Billings-módszer helyes alkalmazása önmagában is 99%-os hatékonyságú fogamzásgátlási módszer, azonban én továbbra is a szimptotermális módszert javaslom, mert ha ehhez a termékenységi jelhez hozzákapcsoljuk az alaptesthőmérséklet-mérést és a méhnyak vizsgálatát is, akkor még pontosabb képet kapunk a ciklusunkról. A hőmérőzés jelentőségéről már ebben a cikkben írtam.

Ha szeretnél még többet tudni a témában, akkor itt részletesen olvashatsz a termékenységtudat-tanfolyamról, illetve iratkozz fel a hírlevelemre!

Név*
Email*


És keress minket Facebookon is: https://www.facebook.com/hormonmentes.hu

Továbbá megtalálsz a YouTube-on: https://www.youtube.com/hormonmenteshu

Például ebben a  témában is:


Források

http://www.thebillingsovulationmethod.org/

Toni Weschler: Taking Charge of Your Fertility (2006, New York)

Dr. Eveyn Billings & Ann Westmore: A Billings-módszer, Családtervezés gyógyszerek és eszközök nélkül (1994)

Tetszett a cikk? Akkor oszd meg vagy küldd el a barátaidnak!

Hozzászólás

A regisztráció nem kötelező.
A hozzászólással elfogadod adatkezelési nyilatkozat

 1. Janka, ez egy szuper cikk, örülök, hogy foglalkozol a témával! Több barátnőmmel az a tapasztalatunk, hogy mivel sok évig fogamzásgátlót szedtünk (van aki még mindig szedi), így évekig nem tapasztaltuk azokat, amiről írsz. Pont azok az évek maradtak ki nálunk, amikor megismerhettük volna, vagy meg kellett volna ismernünk a testünknek ezt az oldalát. Tehát köszönöm és hajrá! 🙂

  1. Nagyon örülök, hogy tudok segíteni! 🙂 Soha nem késő elkezdeni Nagyon sokan vannak így, és óriási élmény felfedezni a termékenység ritmusát. Az külön tanulást igényel, hogy megismerjük a testünket a gyógyszer abbahagyása után, mert kicsit más mintázatot produkál a test a hormon kiürülése alatt.

   Az lenne az ideális, ha megtanulnánk ezeket a dolgokat még azelőtt, hogy elkezdenénk hormont szedni. Vannak ilyen irányú álmaim – mondjuk nagyszabású iskolai felvilágosító program keretében tanítani a fiatalokat. 🙂 Első körben hamarosan indul a tanfolyamom a témában. 🙂

 2. Szia!
  Ez egy nagyon hasznos cikk volt, és imádom, ahogy nem kertelsz a kényes témák, szavak tekintetében (a nyák szótól még így is hidegrázós vagyok, pedig először teljesen más jelentésében találkoztam vele, édsapám villanyszerelő műhelyében – NYÁK: nyomtatott áramkör :D)
  Az lenne a kérdésem, hogy hogyan “veszel mintát” a vizsgálathoz, csak oda kell nyúlni és ennyi?

  1. Szia!

   Köszönöm! Nagyon örülök, hogy hasznos és tetszik! 🙂

   A vizsgálat több módon is lehetséges. A legjobb pisilés előtt megfigyelned magad. Odanyúlhatsz ujjal is, de ha úgy jobban tetszik, akkor úgy is jó, ha megtörlöd magad wc papírral, és azon figyeled meg, hogy épp milyen a nyák. Olyan is van, akinek ez nem működik annyira, van aki csak pisilés után látja jobban, hogy épp milyen is a nyák, mert a pisilés hatására mozdul lejjebb. (A méhnyakban lévő mirigyek termelik). Az is fontos, hogy a hüvelyed érzetét is figyeld: száraz, viszketős vagy nedves.

   Pár hónap után, már biztosan látod a saját mintázatodat. Nagy élmény felfedezni a tested ritmusát, könnyű megszállottá válni – én is az lettem. 🙂 Ha minden jól megy akkor hamarosan elindul a tanfolyamom és tanácsadásom is a témában (Magyarországon az első ilyen), ahol nagyon pontosan meg tudod majd tanulni a módszert. 🙂

 3. Szia Janka!

  Az lenne a kérdésem,hogy mikor indul a tanfolyam és hogyan lehet rá jelentkezni?
  Köszönöm!

  1. Szia Móni!

   Dolgozom rajta. Online tanfolyam lesz, ezért online lehet majd jelentkezni is. Még nem tudok pontos indulást mondani, de mindent kiírok majd a Facebook oldalra és itt az oldalon is természetesen. Igyekszem, mert nagy az érdeklődés. Örülök, hogy kérdezted. 🙂

 4. Kedves Janka! Már 1-2 éve figyelem a billing módszer szerint a testemet és hát én is a megszállottja lettem. Sok barátnőm csodálkozott mikor beszéltem nekik erről a megfigyelési módszerről és volt aki azt hitte, hogy mindig felfázik miközben csak középidős fájdalmai voltak… Valóban döbbenet hogy az nők nem ismerik a testüket.
  Viszont azt szeretném kérdezni, hogy miután én nem hőmérőzöm, honnan tudhatom hogy a nyúlós (termékenységi) nyák megszűnése után hány napot várjak ahhoz hogy már biztonságosan együtt lehessek a párommal?

  1. Szuper, hogy figyeled magad! 🙂 Ha szigorúan fogamzásgátlásra akarod alkalmazni a nyákmegfigyelést, akkor nem elég csak figyelni a nyákot, hanem le kell jegyezni minden nap, meg kell tanulni a pontos módszert és a szabályokat, hogy hogyan és mikor ellenőrizd. Látni kell a mintázatot, ugyanis nemcsak a nyúlós nyák a termékeny, lehet termékeny akár a krémes állagú is. Egyébként az alapszabály az hogy az utolsó nap, amikor termékeny nyákot látsz + 4 nap a kivárás (ha csak a nyákot figyeled), és ha nincs újra termékeny nyák, akkor már biztonságos. De hangsúlyozom, hogy ez az infó nem elég ahhoz, hogy biztonságosan használd fogamzásgátlásra a módszert. Én azért javaslom a kombinált verziót, azaz a tüneti hőmérőzést, mert a hőmérséklet tudja csak biztosan megmutatni, hogy volt-e már ovuláció. Sokkal pontosabban meg lehet határozni a biztonságos és nem biztonságos napokat. És együtt a két adat a hőmérséklet és a nyák egyszerűen verhetetlen. 🙂

 5. Szia, nekem az lenne a kérdésem, hogy én is sokáig észleltem a nyákot, de egy ideje sajnos nem és sztem nagyon közrejátszik abban, hogy nem jön a baby. Hogy tudnám elérni hogy újra legyen a tojásfehérjés szerű nyákom? köszi

  1. Szia!

   Hű, ez ennél picit összetettebb kérdés. Lehet növelni a nyák mennyiségét megfelelő folyadékbevitellel, megfelelő táplálkozással, ha valóban csak a nyák mennyisége a probléma. De a nyák hiánya több dologra utal, aminek utána kell járni ebben az esetben: miért nincs nyák? Pl: alacsony ösztrogénszint okozhat ilyet. Van-e egyáltalán ovuláció? Milyen probléma okozhatja, ha nincs. Az nagyon jó, hogy megfigyelted, hogy nincs nyák vagy kevesebb van. De ez csak egy jel az egész rendszerben, és az okokat kell keresni mögötte. Most indul a tanfolyamom, ahol megtanulhatod az egész termékenységtudat-módszert, és kicsit az okok mögé nézhetünk, és kiderülhet, hogy milyen irányba érdemes indulni, ha probléma van és emiatt nem jön a baba. Itt találod a részleteket: http://hormonmentes.hu/termekenysegtudat-tanfolyam/

 6. Szia Janka!
  Nagyon örültem, a cikknek!:)
  27 éves vagyok, kb.24-26 éves koromig szedtem fogamzásgátlót. Tehát egy ideje már abba hagytam egészségügyi okokból. Márciusban èszleltem először nyákot lógni magamból, előtte soha. (15 éves korom óta menstrualok).És azóta is jövöget de rendszertelenül, erős alhasi fajdalommal tàrsulva. (Nőgyógyászati labor eredmények negativak).
  Kérdésem az lenne,hogy mi lehet ez és mitől? Ès miért csak az idén jelent meg először?
  Köszönöm.

  1. Valószínűleg ezt azt jelenti, hogy kezd visszatérni a ciklusod a egészségeshez, és erőteljesebb termékeny időszakod van az ovulációhoz közeledve. Gyógyszer után gyakori, hogy bár a menstruáció rendszeres, de a ciklus nem egészséges teljes mértékben, mert kevés a nyák, rövid az ovuláció utáni időszak. Kell idő, sokszor nem is kevés míg a hormonszintek helyreállnak. 🙂 A sok nyák az általában jó, és termékenységet jelent. A görcsök pedig szintén jelenthetik az ovulációt, a petefészkek dolgoznak. Itt egy cikkem erről: http://hormonmentes.hu/19-gif-az-ovulaciorol/

 7. Koszonom szepen a választ Janka.
  Azt végül még mindig nem árultad el, hogy a fogamzásgátló szedése előtti bő 9 évben miért nem jelentkezhetett a nyák? Miért csak most? 32 napos a ciklusom és a nyák nem az intermenstrus időszakban jön, hanem össze vissza. Miért?
  Köszönöm.

  1. Erre nem tudok választ adni pontos cikluskövetés nélkül. Azért nem vagyok látnok. 😀 Az, hogy előtte miért nem tapasztaltad betudható annak, hogy egyrészt a szervezeted még alakult, másrészt az a tapasztalatom, hogy ha az ember nem figyel tudatosan, akkor elsiklik a jelek felett. Valószínűleg volt, csak nem vettél róla tudomást vagy nem jelentkezett olyan erőteljesen. Egyébként pedig a hormonális fogamzásgátlás után sokszor erőteljesebben jelentkeznek a termékenységi jelek, mert a szervezet igyekszik magára találni. És látványosabb is, ha éveken keresztül egyáltalán nem tapasztaltad őket.

 8. Kedves Janka,

  Csak nem olyan régen bukkantam rá a blogodra, és nagyon jó, hogy ilyen nyíltan írsz a témáról. Én azt hittem eddig, hogy 30 éves koromra sikerült egész jól megismernem a testem, de ahogy belemélyedtem az írásodba, rájöttem, hogy talán van még mit tanulnom. 🙂
  Rendszeresen, évente járok nőgyógyászati szűrésre,és korábban többször is kezeltek hüvelygomba miatt, ami egy idő után teljesen elbizonytalanított, és már csak az áttetsző hüvelynyák miatt nem riadtam meg (arról tudtam, hogy normális jelenség), viszont amint sűrűbb állagú,tejszerűbb és igazából a ciklus második felében napi rendszerességel jelentkező hüvelyfolyást észleltem az alsóneműmön (egyéb tünetet nem), azonnal jött a pánik, hogy biztosan ismét gomba, és mi van, ha ez már mindig így marad (természetesen egy rakás kúpot, krémet, természetes szert is kipróbáltam). Aztán a legutóbbi vizsgálat során jegyezte meg a nőgyógyászom, hogy több a hüvelyfolyásom, mint ami, szerinte normális lenne, a hüvelykenet eredménye viszont negatív lett.
  Ebben az évben szeretnénk belevágni a férjemmel a babaprojektbe, így nyilván szeretnék kizárni minden lehetséges buktatót (tervezek még egy chlamydia, micoplasma, ureaplasma szűrést is, biztos,ami biztos alapon), de bevallom, néha teljesen összezavarodok a hüvelyfolyás körüli kérdések kapcsán. Egyesek szerint nem is kellene tisztasági betétet használni, hiszen elvileg nincs miért, mások pedig teljesen normális jelenségnek tekintik (ovulációtól függetlenül), hogy a nap végén ott marad a nőiesség lenyomata az alsóneműn!
  Hol van itt az igazság? 🙂
  Remélem, hamarosan kideríthetem a tanfolyamodon!

 9. Draga Janka, nagyon koszonom hogy megtudhattam mindezt.Hatalmas megnyugvas,hogy nem vmi gombas nyavaja tort ki rajtam.
  En most Jan. 19-en ereztem a labam kozott a viztiszta nyakot ami olyan volt mintha bepisiltem volna. 20-an jott belolem ki nyulos nyakos valami mikor pisilni mentem.A parommal szinten most jan 20-an voltam egyutt hajnalban.Van egy 2 cm-es miomam a mehfalon kozepen. Dec.19-tol januar 11-ig vereztem emiatt.Tehat nem olyan regen mult el.44 eves vagyok,sohasem ittam alkoholt nem dohanyoztam.Van ket felnott egeszseges gyermekem.A kerdesem az lenne,hogy a nyak jovetele elott vagy utan lehetek terhes?Valaszodat elore is nagyon koszonom 😉

  1. A nyák maga jelzi azt, hogy nagyon termékeny vagy, előre jelzi az ovulációt az ösztrogénszint emelkedésével. Szóval abban az időszakban, amikor a nyúlós, vizes, átlátszó termékeny nyákot tapasztalod, akkor bármelyik együttlétből lehet baba. Miután a nyák teljesen eltűnt, akkor már elmúlt termékeny időszak. Persze ez nem ilyen egyszerű, a hőt is érdemes figyelni. De, ha baba a cél, akkor a nyákos időszakot kell megcélozni. Ha fogamzásgátlás, akkor komoly szabályrendszert kell elsajátítani. Ezt a tanfolyamomon tanítom meg: http://hormonmentes.hu/termekenysegtudat-tanfolyam/

 10. Szép Estét Janka!Megkaptam a kérdésemre a választ mert nekem ilyen szokott lenni kis kocsonyás nyúlós darabka és 2 vagy 3 nap múlva jön meg a mensesem!Én is azt hittem eddig pedig 37 vagyok hogy valami gombás fertőzés!Nagyon gyógyszer ellenes vagyok,csak ritkán szedek akkor is ha nagyon muszáj!Meg ebbe a hónapba volt hólyag gyulladásom voltam orvosnál rendbe vagyok!De tényleg ez érdekelt mindig hogy valóban miért ilyen?:)Köszi a választ!További sikereket!

 11. Kedves Janka!
  Köszönöm a cikket!Ciklus 8.napján voltunk együtt…mennyi az esélye,hogy teherbe estem?Ma,14.napon tapasztaltam nyúlós váladékot.28 naposak a ciklusaim.

  1. Kedves Andi! Számok alapján nem lehet esélyeket latolgatni. Ciklusgörbe segítségével lehet csak többet mondani (amin látható a nyák és a hőmérséklet is).

 12. Kedve Janka!
  Másik fórumon választ kaptam.Ciklus bizonyos napjain ugyanis nagyobb az esély,hogy összejön a kisbaba 🙂
  Egy 28 napos ciklusnál a 10-16 . napon van esély erre.A 10,11 12 és a 16. nap termékeny nap míg a 13 és 14. nap nagyon termékeny nap és 15. nap az ovuláció ideje.Tehát nem is kell esélyt latolgatni ,mert ezek tények ezért cikked alapján furcsállom,hogy nem tudtál választ adni.

  1. Kedves Andi! Amit neked írtak a másik fórumon, azok nem tények, hanem statisztikák. Persze ezt így én is leírhattam volna neked, de pont arról beszélek folyton, hogy a tested sokkal többet mond a termékenységedről, mint a számolgatás. Erről szól a cikk is. Előfordulhat, hogy korábban van ovulációd adott ciklusban, de az is, hogy valamilyen körülmény miatt későbbre tolódik. Nagy átlagban, egy óramű pontosságú 28 napos ciklus kapcsán lehet azt mondani, hogy a ciklus közepe tájékán van az ovuláció, de de igazából még így sem tuti, hogy a 14. nap környékén lenne, ugyanis ha rövidebb a luteális szakaszod, akkor későbbre is tolódhat, de ehhez a testedet kell figyelni. Javaslom a további cikkeimet, hogy jobban lásd miért írtam, amit írtam: http://hormonmentes.hu/mitoszirto-a-spontan-peteeres-mese-habbal/
   http://hormonmentes.hu/mire-jo-a-homerozes-es-mire-nem/
   http://hormonmentes.hu/mit-arul-el-a-mehnyakad-a-termekenysegedrol/

 13. Kedves Janka!

  30 éves vagyok, fél éve próbálkozunk a babával eddig sajnos sikertelenül. Tudom, hogy még időben vagyunk nem is aggódok emiatt. De van egy nagyon rossz szokásom, sajnos minden együttlét előtt zuhanyozok és nagyon “agyon sikálom” magam az intim részemen is. Tudom, hogy ez nagyon nem jó, káros, most már kezdek leszokni róla. Gátolhatja ez is a megtermékenyülést? Előre is köszönöm a válaszod.

  1. Kedves Dorka!

   Csak kívül mosakszol meg ilyen alaposan vagy belül is kimosod a hüvelyedet? Mert a méhnyaknyák azért a hüvelyben végig, illetve fent a méhnyaknál is jelen van, tehát ha belül nem öblíted ki a hüvelyedet, akkor ott kell maradnia nyáknak, ami már elég a spermiumoknak. Ennek ellenére valóban nem szerencsés ez a rutin, főleg, ha valamilyen mosakodószert is használsz, mert a hüvely öntisztító és a túl sok sikálás felboríthatja a hüvelyflórát. Igazából elég a tiszta víz is. De természetesen mosakodj meg, ahogy komfortosan érzed magad, csak nem kell túlzásokba esni ezen a téren. 🙂 Sok sikert a babaprojekthez. Hamarosan izgi dolgokkal jövök pont ebben a témában! 🙂

 14. Kedves Janka
  Nagyon tetszik a cikked, olyan jó,hogy tabuk nélkül lehet erről olvasni. 28 éves vagyok és én már babát szeretnék, tehát nem a fogamzásgátlás a cél, bár ilyenkor is nagyon figyeljük a testünk jelzéseit. Véleményem szerint a testmozgás és a folyadékbevitel segíti a nyák mennyiségének növelését. Legutóbbi hónapban eddig nem látott “dolgot” vettem észre. A nyákom tojásfehérje színű, nyúlós volt, de a wcpapíron maradt “egydarabban”. Ilyen még nem volt, olyan ,mintha valami nyákdugó jött volna ki ( bár lehet, hogy ez butaság). Aznap este iszonyú görcsöt érzetem a baloldali petefészkemben ( eddig is volt a peteérésnél görcs, de most sokkal jobban görcsöltem). Mi lehetett ez a kocsonyás nyák? Talán ez egy erős peteérés volt? Válaszodat köszönöm!

  1. Örülök, hogy segít a blogom. 🙂 Igen, lehetséges, hogy erős ovulációt éreztél. Bár ciklusgörbe nélkül nehéz pontosabbat mondani. A testmozgás és a folyadékbevitel valóban nagy szerepet játszik a nyák minőségében, a bőséges folyadékfogyasztás nagyon fontos.

 15. Kedves Janka!
  24 éves vagyok. Kb 6 évig szedtem fogamzásgátlót és egy éve szedek pajzsmirigy hormontblettat. Ez az első hónap, hogy nem szedem fogamzasgatlot. A mestruaciom utolsó napján után kb két héttel arra ébredtem hogy fáj a hasam az két napja meg mindig fajdogal, és pisilés után ey fél tenyér méretű egybefuggő atlatszo valami volt a papíron. Viszonylag kemény állagú volt se egy erősebb nyomassal tudtam rajta lyukat nyomni. Ez ilyen formában is normális?
  Köszi

  1. Kedves Vick! A gyógyszer abbahagyása után nagyon furcsa dogokat tud művelni a szervezetünk, ugyanis a hormonháztartásod éveken keresztül el volt nyomva, most tér magához a szervezeted. Nyák a gyógyszer szedése alatt alig termelődik. Úgy tűnik, hogy nálad most erőteljesen jelentkezett az ösztrogénszint emelkedése, ami a nyáktermelésre hat. Egyelőre nem mondanám, hogy bármi rendellenes történik, bár a kemény állag érdekes. Azt javaslom, hogy figyeld magad, és kezdd el feljegyezni a változásokat, amiket tapasztalsz, hogy jobban megértsd, hogy mi történik a testedben.

 16. Kedves Janka!
  Most töltöttem be a 35 évem és egy éve próbálkozunk a babával, sajnos sikertelenül. 🙁 Az a gondom, hogy tavaly még volt rendesen nyákom, de tavaly december óta (akkor volt egy nagy veszekedésünk a férjemmel) jóval kevesebbet érzékelek belőle, termékeny nap ide vagy oda, sokszor száraz vagyok… Pedig van peteérés (ultrahang is kimutatta), a hormoneredményeim meg jók. Fogamzásgátlót sose szedtem, előtte óvszerrel védekeztünk. Lehetséges, hogy a kevés nyák az oka, hogy nem esem teherbe? Köszönöm: Mesi

  1. Kedves Mesi!
   Rengeteg oka lehet. Önmagában a kevesebb nyák nem jelent gondot, de jelezhet ezzel valamit a szervezeted (hormonális eltérést vagy olyan egyszerű dolgot is, hogy kevés folyadékot iszol). Szorítok nektek!

 17. Kedves Janka!
  Nagyon örülök, hogy írsz erről a témáról, mert már nagyon aggódtam miatta. 18 éves vagyok és már évek óta elég nagy mennyiségű a nyákom. Nyáron kezdtem el fogamzásgátlót szedni, de azóta is tart. Sőt, mostanában olyan is volt, hogy látszott a pisiben egy darabban. Eddig azt írtad, hogy fogamzásgátló alatt nem szokott ez előfordulni, ezért nem tudnak róla sokan. Szerinted ez valami bajt jelent nálam?

  1. Nem hiszem, hogy bármi bajra utal. A nyák természetes dolog, ahogy írtam is. 🙂 Sajnos, ha fogamzásgátlót szedsz, akkor elég valószínű, hogy idővel csökkenni fog a mennyisége, változik az állaga (mondjuk krémesre) vagy el is tűnik, mert a szervezet ilyenkor nem termel annyi saját ösztrogént.

 18. Szia!
  Engem az érdekelne hogy nekem mért csak most jelentkezett a méhnyaknyák? Eddig nem szedtem fogamzásgátlót, és már 7 éve menstruálok, de csak nemrég jelent meg nállam és már 2 éve van partnerem.
  Egy ideje nagyon aggódtam már h valami fertőzés lehet, mert ilyen túrós szerű válladékom volt és elég sok, voltam dokinál is, aki nem talált semmit, de persze nem is mondta volna h ez normális.
  De akkor is normális ha ma fájt a hüvelyem nem is egyszer és volt nyák is (zselés)?

  1. Jól sejtem akkor, hogy 20 év körül lehetsz, ugye? A hormonrendszernek idő kell amíg beáll. Én innen nem tudom megítélni, hogy amit tapasztalsz az egészséges nyák-e. De az ovuláció közeledtével tapasztalhatunk alhasi fájdalmat, szúró érzést. Ennek neve is van ovuláció fájdalom. Ha nem múlik el pár napon belül, akkor persze érdemes orvoshoz fordulni.

 19. Szia.
  Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy 03.03-án tapasztaltam ezt a tojásfehérje jellegű nyákot, ami (ahogy irtad is) kilógott. Ezt reggel vettem észre, és este sikerült együtt lennünk párommal. ( Mi szeretnénk még egy picit.) Gondolom az a termékenységi nyák volt. Szerinted? Tudom nem vagy látnok.

  1. A leírásod alapján az volt, és jókor voltatok együtt. Persze ez nem garantál semmit. Most jön a várakozás. 🙂

 20. Kedves Janka!

  Nagyon hasznosnak találom a cikkeidet, köszönöm szépen. 🙂

  40 éves múltam, 17 éves korom óta használtam hormonális fogamzásgátlót. Március 10-én használtam utoljára, nyár végén szeretnénk elkezdeni próbálkozni.
  Na most, nem emlékszem, hogy valaha is találkoztam volna a tojásfehérje szerű nyákkal, de lehet, hogy nem figyeltem, átsiklottam felette.
  Nagyon jó kezdeményezésnek tartom az iskolai felvilágosításba ezt is beletenni, minden lánynak meg kellene ismernie a testét, a teste működését, mielőtt szexuálisan aktívvá válna. Meg egyébként is. Nekem annak idején senki nem beszélt a fogamzásgátló tabletták mellékhatásairól, arról meg pláne nem, hogy mi várható az abbahagyásuk után.
  Tulajdonképpen, most ismerkedek a testem működésével…
  Az elmúlt 4-5 órában többet tudtam meg magamról, a ciklusomról, a testemben végbemenő folyamatokról, mint az elmúlt 26 évben.
  Köszönöm! 🙂

 21. Jó estèt!
  Az lenne a kèrdèsem hogy nagyon csúszkàl a menzeyzem idegi alapon25-35napig is kitolódhat ha 30 napra nèzzük akkor ovulàció előtt 1 nappal lecsúszott a gumi most jàrok 10. Nappal a törtènt esemèny utàn a nyàmom szàraz vizes jellegű. Nagyon fèlek. Mennyi esèlyem van a terhessègre? (A 7. Napon volt egy negatív tesztem de szerintem az még korai volt)
  Köszönöm a vàlaszt előre is!

 22. Azért az hogy a méhnyaknyák ennyire egyértelmű formában megjelenjen kell egy bizonyos életkor is szerintem, vagy valamilyen más tényező, amiről fogalmam sincs,viszont azt tudom, hogy soha nem szedtem fogamzásgátlót, még sem volt lógó nyák. Én csak tapintással tudtam vizsgálódni és úgy is csak nagyon csekély különbséget tapasztaltam. Amióta megszületett az első gyerekem és eltelt kb. egy év, azóta nekem is egyértelműen lezajlik ez a folyamat. Sok gyermeknemzéssel próbálkozó barátnőmnek beszámoltam már a nyák vizsgálati módszerről,de nekik sincs szinte semmi különbség az állagát illetően, így nehezen állapítják meg ez alapján a termékeny időszakot. Mitől lehet ez? Hogyan lehet ezt befolyásolni, ha valaki gyereket szeretne? Vajon erről is be kellene számolni a nőgyógyásznak, hogy segíteni tudjon? Egyáltalán tudna segíteni?

 23. Szia Janka.
  26 éves vagyok, 15 éves koromtól szedtem a fogamzásgátlót, kb 3 éve hagytam abba. Azóta picit rendszertelen a menzesz,voltak a petefészekben cicták is, de ezek maguktól felszívódtak. Ez év januárjában a menzesz 43-ik napra jött meg, de szerencsére gyógynövény teákkal sikerült beállítani a ciklust 28-33 naposakra. (tehát még mindig rendszertelen), két hónappal ezelőtt eldöntöttük a párommal hogy babát szeretnénk. Azóta jobban figyelem a testem, az első hónapban sikertelenül jártunk. Menzi naptárat is vezetek évek óta, utolsó junius 18-án volt, a naptáram július 3ra jelezte a peteérést, viszont eddig az ovulációs teszt negatív volt, lehetséges hogy később van a peteérés? Alhasban érzek szúrós fájdalmat, de gyengén, viszont eddig nem tapasztaltam (ebben a hónapban még)nyákot, lehet hogy csak ezután következik? és nálam nem félidőben van a peteérés? köszönöm a válaszod! 🙂

 24. Szia Janka.
  26 éves vagyok, 15 éves koromtól szedtem fogamzásgátló tablettát, kb 3éve hagytam abba, azota a menzesz picit rendszertelen. Voltak petefészek ciszták, amik végül felszívódtak. Ez év januárjában a menzesz 43ik napra jött, de végül gyógynövény teákkal sikerült 28-33 ig beállítani. évek óta vezetek menzinaplót, ami a peteérést a ciklus 15ik napjára jelzi. Lehetséges, hogy nálam ez később van? két hónapja párommal eldöntöttük h babát szeretnénk, azóta figyelem a testem jelzéseit. de első hónap sikertelen volt. Utolsó menzesz június 18án kezdődött, a peteérést július3ra irta, de még mindíg nem tapasztalok nyákot, ovulációs tesztet is végeztem, szinte egész hónapban, de eddig negatív. Lehetséges, hogy ezután lesz peteerés? köszi a választ.

 25. Szia Janka nem tudom olvasod itt még a hozzászolasokat, azt szeretném meg tudni a PCOSnel is van nyák akkor van peteéres is?

 26. Szia!! Nagyon hasznos volt ez a dokumentum a nők részére!!! Én sem tudtam addig amíg abba nem hagytam a fogamzásgátlót!! De nekem menzesz utan is szokott jelentkezni ilyen nyálkás folyás.. Az mitől lehet egyből a menzesz utáni 2.dik nap! Válaszod köszönöm 🙂

 27. Szia Janka!
  A nőgyógyász szerint kóros folyásom van (darabos fehér, nem odoros) de én semmi kellemetlen tünetet nem észlelek. Nem fáj, nem viszket, nem piros. Sőt, igazából a folyás is nagyon csekély, szóval Mégis felírt rá valamit… Mikor megkérdeztem, hogy ez nem csak a normális méhnyaknyák-e, kb azt se tudta, hogy miről beszélek… :/ Szerinted lehetséges az, hogy tényleg nincs semmi bajom, csak ő gondolja? Valamiért az a tapasztalatom eddig, hogy minden nőgyógyász tele akar tömni gyógyszerrel meg kúpokkal. Jó lenne inkább az okát tudni a dolgoknak. Köszi a választ!

 28. Kedves Janka! Jelenleg ketgyerekes mama vagyok. Öt éve várunk a harmadikra, sikertelenül. Pajzsmirigyre gyógyszert szedek, illetve időről időre vitamimokat es különböző táplálék kiegészítőket. Hormoneredmenyeim nem valami jók, bár eddig se IR-es, se pco-s nem voltam, remélem, azóta se.
  Nyákot az utóbbi időben igen ritkán tapasztalok, termékenyt meg még annyira se. Régebben jobban voltak ilyen nyákok, mégse estem teherbe. Pedig akkor a hormonok se voltak rosszak.
  Vissza lehet fordítani a folyamatot, hogy legyen újra nyák és termékenység? Hogy teljesülhessen a vágyam és mégis nagycsaládom lehessen? Annyira nem vagyok fiatal (35 fölött, 40 alatt), de korom szerint még két gyereknek is bele kéne férnie.
  Mit csináljak, hogy javuljon a helyzet, rendes ciklusom legyen és újabb babám is akár? Erre tettem fel az életem. Jelenleg a ciklusbarat krémmel (progeszteron krém) és baratcserje krémmel próbálkozom.

 29. Szia Janka!

  Olyan kérdésem lenne, a tojásfehérje szerű nyákkal kapcsolatban, hogy én tapasztaltam magamon 1 nappal a menstruációm után. (Mikir elmúlt a vérzés) ez így normális, nem kőbevésett, hogy előtte sorra meg kell jelennie a többi állagnak? Válaszod előre is köszönöm.

  1. Kedves Kinga! Abszolút lehetséges, nem törvényszerű minden állagon keresztülmenni. Rövid ciklus esetén akár a menstruáció után közvetlenül is lehet termékeny típusú nyák és gyors ovuláció. Konkrét esetre vonatkoztatva azonban erre csak cikluskövetés mellett lehet válaszolni, amelynek részleteit Janka a Termékenységtudat-tanfolyamon oktatja.

 30. Szia ! Amikor kijön a nyákcsóva az az utolsó nap vagy onnantól számítva van meg 6 nap a megtermékenyítésre? Köszönöm

A weboldalon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

Adatvédelmi beállítások elmentve!
Adatvédelmi beállítások

Amikor meglátogat egy webhelyet az tárolhat vagy lekérhet információkat a böngészőben, főként sütik formájában. Itt beállíthatja személyes cookie szolgáltatásokat.

Ezek a cookie-k lehetővé teszik számunkra látogatások és forgalmi források számlálását, így webhelyünk teljesítményét mérhetjük és javíthatjuk.

Az oldal működtetéséhez az alábbi technikai cookie-ek szükségesek
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

Összes tiltása
Összes engedélyezése