17 Júl

Hol marad a férfi fogamzásgátló?

Oké, most egy kényes kérdést fogok feszegetni.  Mi a férfiak szerepe a fogamzásgátlásban?

Minden évben felröppen a hír, hogy végre megvan! Hamarosan piacra dobják a férfi fogamzásgátlót. Kísérleteztek hormonokkal, A-vitaminnal, injekciókkal. Felfedezték 10 éve 3 éve, 2 éve. Aztán ennyiben maradtunk…  Nem hallani róla többet. Valahol mindig elbukik a folyamat és a tíz éve kísérletezett módszer vagy az öt évvel ezelőtt ígért tabletta még mindig nincsen a piacon. Vajon miért?

Valószínűleg leginkább azért, mert a gyógyszergyáraknak érdeklődés hiányában nem éri meg forgalmazni őket.  A férfiak féltik a termékenységüket. Állítólag a kísérleti stádiumban lévő termékek tesztelési folyamata során a placebót szedő kontrollcsoportban is jelentős libidócsökkenést dokumentálnak. Arról nem is beszélve, hogy a felmerülő mellékhatások elrettentik a potenciális célközönséget. Például az egyik hormontartalmú férfi fogamzásgátló kapcsán regisztráltak veseelégtelenséget, gyomorbántalmakat és libidócsökkenést is. A megkérdezett férfiak nagy százaléka pedig elutasította, hogy olyan készítményt szedjen, amelynek ilyen egészségügyi kockázatai lehetnek. És ezzel nincs is semmi gond, ugye? Az orvosok dolgoznak a mellékhatásmentes verzión, mert a férfiak megérdemlik.

Hogy mi ezzel a gond? Semmi. Így lenne természetes. Igaz?

A jövő lehetősége

A legújabb és fejlesztés alatt álló projekt a Vasalgel, amely a vazektómiához hasonlóan terméketlenséget okozna, méghozzá úgy, hogy kizárólag a megtermékenyítésért felelős spermiumok kiürülését gátolná. A befecskendezett gél egy rugalmas dugót képezne az ondóvezetékben. A herékben felhalmozódó sperma, ha nem ürül ki, felszívódik a férfiak szervezetében, egészségügyi problémát nem okoz és a kilövellő ondófolyadék mennyisége sem változik. Óriási előnye pedig az, hogy a dugó eltávolításával a folyamat teljes mértékben visszafordítható. 2017-re ígérik a forgalombahozatalt. Valahogy mégsem látom magam előtt a képet, ahogy férfiak ezrei szeretnének dugót injekcióztatni az ondóvezetékükbe.

Mikor a baráti társaságban szóba került ez a téma, a társaság férfi tagjai nem meglepő módon teljes elutasítással fogadták az ötletet. Hát mi az, hogy beavatkozzanak a tökéletes rendszerbe? Abszolút hozták a fenti mintát: félelem a terméketlenségtől, a mellékhatásoktól és a libidócsökkenéstől…

male-birth-control

Az érem másik oldala

Hallottatok már olyat, hogy egy hormonális fogamzásgátló készítmény kellemetlen tüneteket, migrént,  libidócsökkenést okoz? Esetleg hosszú távon károsítja a szervezetet? Nagy mértékben növeli a trombózis előfordulását? Vagy netán a fogamzásgátló eszköz (spirál) felhelyezése után fájdalmas görcsök és erősebb vérzés, gyulladás jelentkezik, növeli a méhenkívüli terhesség esélyét és előfordulhat a méhperforáció is?

Hát persze. Ezt mind tudjuk, hiszen a női fogamzásgátlók mellékhatásai és kockázatai társadalmilag elfogadottak. A nőgyógyászok általában meglepve kérdeznek vissza, ha más lehetőség után kutatsz, és nem értik, hogy mi a bajod a gyógyszer mellékhatásaival. Hiszen elviselhető, nem?

Ami hiányzik a rendszerből

Ne legyünk igazságtalanok, és most jön a píszí rész. Persze hogy nem tetszenek a komoly mellékhatások, hiszen nekünk sem tetszenek. Ezért keresünk más megoldást. Amit hiányolok úgy általában, az a közös felelősségvállalás. Az hogy a nők keresnek kétségbeesetten valami elfogadható alternatívát, ha a férfi nem akar óvszert húzni, ő pedig nem szeretné a komoly mellékhatásoknak kitenni magát…

A férfiak felelőssége abszolút háttérbe szorul a védekezés kapcsán. Bár ez talán érthető is, ha számba vesszük a jelenleg létező és elérhető, férfiaknak szóló fogamzásgátlási lehetőségeket:

  • absztinencia
  • óvszer
  • megszakításos közösülés
  • szex behatolás nélkül
  • vazektómia (művi meddővé tétel)

Szép kis lista, ugye? Nagyjából csak az óvszer az elfogadható megoldás ezek közül.

Amivel viszont probléma van, – újra leírom – az a közös felelősségvállalás hiánya. Arra gondolok, hogy a kapcsolat minőségének megfelelően a lehető legjobb és mindkét fél számára megfelelő fogamzásgátlási módszer megtalálása közös ügy legyen. És ne az legyen az alap, hogy a nő úgyis szedi a gyógyszert, meg majd a nő megoldja.

Egy alkalmi vagy kezdődő kapcsolat esetén az óvszer az egyetlen felelősségteljes választás, hiszen ez az egy fogamzásgátló eszköz véd a nemi úton terjedő betegségek ellen. És ezt már nagyon korán bele kéne vésni minden fiatal fiú fejébe. Ez mindegyik fél közös érdeke. Az legyen az alap, hogy a pasi zsebében ott lapul a kis tasak, és ne legyen kérdés, hogy előkerül-e, ha szükséges.

Hosszú távon viszont nyilván jobb valami más megoldást keresni, hiszen előfordulhat latex allergia, érzékenység az óvszer valamelyik összetevőjére vagy csak simán a teljesség élményének hiánya. Ez persze jogos igény – ami nemcsak a férfiak részéről jelentkezhet. És ekkor vetődik fel a kérdés, hogy ez esetben mi lehet a legjobb megoldás, ha a hormon és a spirál nem opció, az óvszer helyett meg jó lenne valami más. Itt jön a képbe a természetes fogamzásgátlás, ami mindkét fél felelőssége. Amibe a férfinak is muszáj bevonódni. Ugye a nő összesen 6 napig termékeny egy-egy ciklus során, míg a férfi folyamatosan. Ha ismerjük a termékeny napjainkat, akkor elég ebben az időszakban tetszőlegesen védekezni (pesszáriummal, méhszájsapkával, óvszerrel), a terméketlen időszakban pedig szabad a pálya. Ez tényleg kompromisszumot igényel, és igen, itt is a nőnek kell megfigyelni magát, de jól működő kapcsolatban jó kis rendszert lehet így építeni.

közös felelősségvállalás

Azt gondolom, hogy a társadalmi beidegződéseket a férfiak szerepéről az alapoktól kéne megváltoztatni tájékoztatással, felvilágosítással. Már az iskolában kéne tanítani, hogy a gyerekek – fiúk, lányok – megismerjék a saját testüket és hiteles információjuk legyen a szexualitásról, a védekezés lehetőségeiről és a KÖZÖS felelősségvállalásról.

Források
http://www.newmalecontraception.org/vasalgel/

http://www.plannedparenthood.org/learn/men/birth-control-men

http://www.ferfifogamzasgatlas.hu/kiserleti.html

http://feminfo.444.hu/2013/12/19/a-legfontosabb-szexkellek/

http://feminfo.444.hu/2013/05/29/szabad-a-szex-de-hol-az-egyenloseg/

Ha tetszett, megtalálsz a YouTube-on is. Például ilyen videókkal. Iratkozz fel! https://www.youtube.com/hormonmenteshu

2 thoughts on “Hol marad a férfi fogamzásgátló?

  1. Tényleg szükség lenne a változásra…a napokban említettem az öcsémnek (20 éves,a barátnője túl van -aki ugyanennyi
    idős- túl van 2 abortuszon (az egyik az öcsém miatt. Mert a pasik nem akartak óvszert sem húzni,és a lány sem strapálta magát mert azt hitte,mivel egyszer már volt elvetetése,nem lehet terhes többé..) az oldalad és a YouTube csatornád. Mondtam neki,hogy én is milyen sokat tanultam már tőled,pedig csak néhány hete ismertem meg a hormonmentes.hu-t. A reakció kicsit sokkolt. Azt mondta,miért érdekelné őt,miért kellene neki tudnia a nők testéről és működéséről, azt tanulják,meg tudják a nők,ne neki kelljen megtanulni…és különben, a nők sem tudják,hogy működik a férfiak teste. Mikor közöltem vele,hogy de igen,hát…leállt vitatkozni. Bár csendben megjegyzem,hogy ő a saját testét sem ismeri,csak szájhősködik,miközben semmiről semmi fogalma…nagyon kellene a változás. Nagyon,nagyon!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük