Életed története a pornóválasztásodban

November 21-én meghívottként részt vehettünk az egyetemi hallgatók kezdeményezésére megrendezett 90 perc tömény pornó elnevezésű talkshow-n. Az estnek vendége volt két szexuálpszichológus, az ELTE egyetemi oktatójaként is dolgozó dr. Hevesi Krisztina, illetve a divany.hu főszerkesztői pozícióját is betöltő Csonka Balázs, továbbá Rétvári Márton kommunikációs szakértő, a Corvinus Egyetem oktatója és Kaczur Balázs VR-szakértő. Az informatív, társadalmi kérdések szempontjából is hasznos beszélgetés klasszikus tudósítását elkerüljük, ám épp az elhangzott információk érdekes, hasznos volta miatt, a szélesebb látókör tágítása érdekében – akár vitaindító jelleggel is – a saját értelmezésünk alapján, íme, kiemeltünk néhány pontot a talkshow-ból. Pró vs no: pornó.  (Hogy történetileg hűek legyünk: az eseményt a Durex, a Playboy magazin és a VR Bad Chicken támogatta.)

HATÁS

Az ars erotica, az erotika művészete egyidős az emberiség történetével. Az emberi (és állati) alaptermészet törekvése állandó, hogy megismételje a jót. A kommunikációs technológia fejlődésével fentiek fényében törvényszerűnek is tekinthetjük a pornó hódítását. A pornográfiára ugyanakkor hiba rásütni, hogy úgy, ahogy van, rossz, ám az a kutatások alapján egyértelmű, hogy az intenzifikáció és az extrémizáció hatására habituálódunk (by HK). Azaz a féktelenséget (olykor szélsőséget) sugárzó tartalmak rendszeres fogyasztása révén módosul az ember szexualitáshoz való viszonya. Ezek a hatások az érzékenyebb gyermekkori időszakban történő találkozás esetén parafíliákhoz, perverzióhoz vezethetnek. Lefordítva: ha sok és erőszakos pornót nézel, akkor annyi a normálisnak mondható szexuális életednek. Abból sok minden lesz, szeretkezés nem.

PROBLÉMA

A beszélgetés központi témája volt a pornófüggőség. Kézzel fogható az információéhség, ami a jelenséget körülveszi: a közönség soraiból (anonim módon) érkező kérdések túlnyomó többsége is erre kapcsolódott rá. Hevesi Krisztina az első pontban említett gondolatmenetet továbbgördítve azt emelte ki: problémaoldalról megközelítve az a legfőbb baj, hogy a pornó manapság olyan igényeket gerjeszt, amik korábban nem voltak jelen. Erre riasztó példaként praxisából említett példákat, mint a fiúkamaszok körében óhajként(?) már megjelenő kétkezes anál. Vagy például amikor óvodás kisfiúk imitáltak egymás között orális szexet egy véletlenül gyerekkézbe került mobiltelefon videóinak hatására. Fontos látnunk ugyanakkor, hogy a mai serdülők semmivel sem rosszabbak, mint korábban, ám az eszközeik (és – tesszük hozzá – a szüleik?) sokkal problémásabbak.

Fotó: BCE kommunikáció és média Facebook

FÜGGŐSÉG

Az egészséges szexuális élethez tisztában kell lennünk vele, hogy a valós szexben nem premierben nézzük a genitáliákat. Ahogy Csonka Balázs említette, ha a laptopzúgásra már erekció van, de a partnerrel már nem megy, akkor túl vagyunk az addiktológiai küszöbön. És ebben az esetben nyilván nem a számítógép tevékenységén van a hangsúly, hanem a partnerhez való viszonyon: az alap-pornófogyasztás rekreációs szint, ám amikor más, hétköznapi dolgaink, teendőink rovására megy a „gyakorlása”, az már függőség. És ebben az esetben nagyon komolyan kell venni a partnertől való eltávolodás jelenségét is, nemcsak a munkahelyi teendők állandó halasztását. A pornó megemeli az ingerküszöböt, mennyiségileg is kielégítettebbé tesz. A pornófüggőségnek többségében nem az lesz a hatása, hogy az ember még több szexet akar, hanem hogy még több „olyan szexet”, miközben eltávolodik a valóditól.

 ÚJ VILÁG

A pornófogyasztás durván átalakult az elmúlt évtizedben azzal, hogy gyakorlatilag megszűnt a fizikai kiterjedése. Mára a pornónézések háromnegyede (!) okostelefonon, tableten történik. A pornónézés bármiféle társadalmi korlátozó tényezője megszűnt: nem kell lemenni a tékába, nem kell megrendelni a DVD-t, nem kell betenni a tévébe a videókazettát (és megvárni, hogy elhúzzon a nappaliból a család). Az igényeknek megfelelően a pornóipar is tovább egyszerűsödött: ma már nem filmek vannak, hanem jelenetek. Kivették belőle, amit korábban átpörgettek. A pornószínész ma már művészileg nem több mint állandó jelzőkkel és igényekre reagáló attribútumokkal (szőke, latina, nagymellű, milf – a sor végtelenségig folytatható) felaggatott humanoid kellék.

MÉG ÚJABB VILÁG

A nők pornófogyasztása feljövőben van (a férfi:női függők aránya 2:1) és egyre több a nőknek szánt specifikus tartalom. Ezzel egyidejűleg viszont be is indult a pornóipar manipulációs gépezete. Például elterjedt a „nőknek ajánlott” kategória, ami szinte semmiben nem különbözik a hagyományostól, ám arra jó, hogy torzítsa a választásokat. Létezése óta a pornónak mindig is jelentős hatása volt a technológiai fejlődésekre, ebből a szempontból figyelemre méltó, hogy a VR-pornó 850%-os növekedést produkált egy év alatt. A beszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy a robottechnológia robbanásszerű fejlődést produkál majd a szexiparban, és ennek várható hatásairól – erősen vagy kevésbé – mindenkinek inkább negatív felhangú volt a véleménye.

NEM VÍRUS

Tanulmányok bizonyítják, hogy a maszturbálás hasznos az egészséges fejlődés szempontjából, a nők esetében a serdülőkori maszturbáció például előrejelzője lehet a nő orgazmushoz való viszonyának későbbi szexuális élettörténetében. A maszturbációs alaphelyzet ma nagyban egybevág a pornóval, a pornó mégsem vírus. A talkshow közönségének túlnyomó többsége – szinte kivétel nélkül – látott már pornót (a többiek pedig alighanem nem figyeltek a kérdésfeltevésnél), többségében átlagegyetemisták voltak, a szexuális kibontakozás elején járó fiatalok. A pornó sokféle, egyénenként másként viszonyulunk hozzá. A talkshow-ban elhangzott a szexológusi körökben emlegetett mondás, hogy amilyen pornót választunk, abban benne van életünk története. Egyetértesz? Érdemes belegondolnod, hogy te milyen pornót nézel legszívesebben… (És anonim módon akár meg oszthatod a hozzászólásokban.)

+ RANDOM FACT. Ha írsz egy cikket a pornóról, 10-ből ötször elírod a kulcsszót. És ha rákeresel, rájössz, a prono egyáltalán nem egyedi jelenség.

Tetszett a cikk? Akkor oszd meg vagy küldd el a barátaidnak!

Hozzászólás

A regisztráció nem kötelező.
A hozzászólással elfogadod adatkezelési nyilatkozat

 1. Szeretem a pornót a régi filmeket is amiknek van története de az újak is vonzzanak. Külföldi pornó oldalak és magyar oldalak is egyaránt.

 2. Nagyon sokféleképpen nézek pornót. Ha kielégülési céllal, akkor is hangulatommtól függően ezek a kategóriák vannak általában:milf, bbw, tini, hairy, leszbi hentai vagy 3d animációs. Mikor milyen a hangulat.
  Amit viszont szokatlannak tartok, de mégis csinálom, hogy kiváncsiságból, vizsgálódás szempontjából is nézek, olyan kategóriákat ami kicsit sem. Izgató számomra. Roppant érdekes látni hogy ki mire gerjed és milyen vágyai vannak. Emiatt aztán, nem hhiszwm hogy bárki tudna olyan kategóriát mondani amit már ne láttam volna.

 3. Azt az elképzelést miszerint a pornó nézés csak egy alapvetően igénytelen tevékenység lehet szeretném megcáfolni. Annak aki rá van szorulva erre, igenis lehetnek igényességi kritériumai. Nálam talán a legfontosabb az átélhetőség, azonosulhatóság. Az ilyen videók döntő többsége nem az. Az amelyik már nem is próbál hitelességet mutatni. Vagy spontanaitást. Én ezt nem tudom megérteni. Az idők során kialakultak keresési technikáim amelyekkel vadászok az ilyen darabokra. Nagyon ritkán szoktam páros jelenetet nézni. Leginkább nők maszturbálását. Talán azért mert így átélhetem hogy a másik nemben is vannak hasonlóságok a szexualitás terén amelyek számomra is érthetőek, azonosulhatóak. Mivel a másik nemhez való közeledésben mindig is voltak problémàim, ez egyfajta képzeletbeli hidat képez.

 4. Üdv! Meglehetősen egyoldalúnak, célirányosnak, innentől fogva kevéssé hitelesnek tartom az olyan típusú talk show-kat, ahol “tudományos” alapon tárgyalják ki a témát, de a műfaj igazi szakértőit nem hívják meg. Pl. engem, aki 22 éves szakmai(!), nem elméleti gyakorlattal rendelkezem. A fent leírtak elmondásához semmiféle diploma nem szükséges. Üdvözlettel: Kovács Kovi István

 5. Kedves Kovi! Sajnos azt hiszem soha a büdös életben nem fogod megérteni, mekkora kárt okoz “munkásságod” úgy általában az emberiségnek. Huszonéves társaim között rengetegen “élvezzük” azt, amiben te hiszel, valóban fantasztikus, tényleg. Viszont a valósághoz az égvilágon semmi köze. Ezt kéne felfogni. Mi köze az átlag valósághoz annak, hogy M. Wildot ketten szendvicsbe rakják? Élvezetes nézni, valóban. Csak éppen a magunkfajta huszonéves embereknek okozol mérhetetlen csalódást azzal, hogy kimegyünk a való életbe és ilyen élménye sehol sincs. Hogy nem tudunk felszállni a metróra sem anélkül, hogy mindenkiben harmadik nőben nem egy pornószínésznőt látnánk? Soha a büdös életben nem leszünk kíváncsiak senki lelkére, csak mielőbb pornózzunk együtt. Személyes a véleményem, de ha rajtam múlna, te inkább kisasztalokat gyártottál volna, nem ezt a szennyet. Persze, színesebbé teszi a szexuális életet. Biztosan. Csak éppen nem azoknak a huszonéveseknek, akiknek még életben nem volt szexuális élete és segítségeddel jó eséllyel normális nem is lesz. Nem kell egyetértened velem, mert nincs igazság. Csak szeretném, ha értenéd a másik oldalt is. Vagy legalább adj támpontot, hogy az ilyen jellegű “alkoholista” emberek hogy tudnának újra normális életet élni?

 6. Sziasztok! Megosztanám az én tapasztalataimat is, igazából mikor első alkalommal volt élményem a szexben, nagyon rossz volt, és nem azért mert fájt, hanem mert olyan naiv és hülye voltam,hogy minden előjáték minden érintés vagy csók nélkül csak úgy engedtem magam,hogy bele vigyen a barátom a szexbe, ez sajnos később se volt másképp, és olyan furcsa pózokba olyan mozdulatokba akarta,hogy néha már kicsit zavartan is éreztem magam, és nyilván én is néztem pornót, azt hittem,hogy ez a normális… Aztán szerencsére azóta már új párkapcsolatom van, és sokkal figyelmesebb,sokkal érzékibb az egész, nem egy darab rongynak érzem magam, teljesen oda tudom adni magam, és ő is, és ez a legjobb a szexben!

 7. Én egy érdekes témát hoznék fel. Sosem tudtam elmenni férfival, csak ha magamnak okoztam örömet, úgy is csak egyféle módon. Ez nagyon korán kialakult és egy kor után szorosan összefüggött a pornóval is, egyes időszakokban elég gyakran.
  Én akkor jöttem rá egy kulcsfontos információra, amikor olyan videókat kezdtem nézni,ami férfiaknak szóltak a pornó okozta impotenciáról.
  Saját példámon úgy vélem, hogy ez nőknél is van és ugyanúgy lehet kezelni, mint a férfiaknál (ahogy ezek az emberek elmondják a videóban). Érdekes, hogy ezen dolog női oldaláról sosem hallottam, és nem találtam erről soha semmit. Pedig lehet, hogy sok nő orgazmusproblémáját megoldaná.

A weboldalon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

Adatvédelmi beállítások elmentve!
Adatvédelmi beállítások

Amikor meglátogat egy webhelyet az tárolhat vagy lekérhet információkat a böngészőben, főként sütik formájában. Itt beállíthatja személyes cookie szolgáltatásokat.

Ezek a cookie-k lehetővé teszik számunkra látogatások és forgalmi források számlálását, így webhelyünk teljesítményét mérhetjük és javíthatjuk.

Az oldal működtetéséhez az alábbi technikai cookie-ek szükségesek
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

Összes tiltása
Összes engedélyezése