Mit mondanak a résztvevők? Vélemények a Termékenységtudat-tanfolyamról

Ebben a posztban összefoglaljuk a legutóbbi Termékenységtudat-tanfolyam leginkább szívet melengető és számunkra leghasznosabb visszajelzéseit, pozitív és negatív kritikáit. És némi betekintést nyújtunk abba is, hogy a vélemények mentén miként igyekszünk fejleszteni a tudásanyagot.

Azt tudtad, hogy ha bő öt évvel ezelőtt beírtad a Google magyar nyelvű keresőjébe, hogy termékenységtudat, akkor egyetlen – a maiakhoz képest teljesen – irreleváns találatot kaptál? Ma van több ezer eredmény… És ott tartunk, hogy van olyan kérdés a gyakorikerdesek.hu-n: „Valaki próbálta már “hormonmentes” Janka termékenységtudat tanfolyamát?” A kedvencünk persze az alábbi komment: „Ha rendelkezel átlagos IQ-val, és veszed a fáradságot, hogy kicsit utánaolvass a dolog biológiai hátterének, és egészséges, viszonylag rendszeres ciklusod van, akkor alkalmazhatod a módszert Janka költséges agymosása nélkül is” (írta anonim).

Nos, talán furcsa, hogy ezt mi írjuk, de a kommentben van igazság. Egészen addig, hogy „Ha rendelkezel átlagos IQ-val, és veszed a fáradságot…”. Ha ez a kettő igaz rád, akkor ezt a posztot olvasva valószínűleg utánanéztél már, és rájöttél – ennyi szerénytelenség engedtessék meg nekünk –, hogy a magyar nyelvű neten sehol sem találsz annyi releváns információt termékenységtudat és fogamzásgátlási alternatívák témakörében, mint a Hormonmentes.hu-n. Olyannyira, hogy az eleinte egyedülálló tartalmainkból és a YouTube-csatornából 1-2 év alatt tucatszám nőttek ki Instagram-másolók és más „tabudöntögetők”. Ettől függetlenül állítjuk, hogy olyan összeszedett és komplexen feldolgozott tudást sehol sem kapsz hazánkban, mint a(z eredeti) Termékenységtudat-tanfolyamon (© vigyázat, már másolják!). Hogy költséges lenne? Lehet, de alighanem ez inkább pénztárcafüggő, angol nyelvterületen nem olcsóbb. Hogy agymosás? Arra talán gyorsan rá lehet jönni, hogy nem.

Ugyanakkor a gyakorikérdéses példa jól mutatja, és ez tök jogos igény amúgy, hogy az emberek szeretik tudni, hogy valami – és ez esetünkben mégis egy átlagosan negyedfizetésnyi tanfolyam – megéri-e az árát. És erre egyébként mi is kíváncsiak vagyunk rendszerint, ezért minden tanfolyam végén megkérdezzük a résztvevőket erről. Így arra gondoltunk, hogy ha már úgyis ez a legkeresettebb infó a termékenységtudat mellett a Google-ban, megírjuk a saját „véleményválogatásunkat”. Mert a legnagyobb elismerés az, amikor a résztvevők névvel, olykor arccal vállalják a véleményüket a tanfolyamról, erről az elmúlt napokban a Hormonmentes Insta-csatornán is láthattatok megosztásokat. Itt a legutóbbi tanfolyam (2020 ősz) leghasznosabb visszajelzéseiből válogattunk.

Az egyik legkedvesebb visszajelzését Molnár Zsófi adta nekünk. „Életem egyik legjobb döntése volt elvégezni ezt a tanfolyamot. Azóta teljesen másképp tekintek a szervezetemre, és csodálattal fedezem fel a testem a különböző jelzéseit a ciklusom során. Szerintem minden nőnek (vagy inkább lánynak) tanítani kellene ezt. Gyógyszerész vagyok, így jó pár évet töltöttem biológia tanulással, a termékenységtudat tanfolyam ilyen részleteiben és összefüggéseiben mégis rengeteg új információt adott, ami valahol szomorú, mert ennek mind alaptudásnak kellene, hogy legyen, nőknek és férfiaknak egyaránt. Köszönöm Janka a lehetőséget, és igazán büszke lehetsz magadra és a hivatásodra :)”

Szendrei Fruzsi így értékelte nekünk a tudásanyagot. Szívből ajánlom a tanfolyamot azoknak, akik nem elégednek meg a tüneti elnyomással, akik tudni szeretnék, a női test csodálatos működése pontosan milyen ok-okozati összefüggésekkel történik.”

 

Visszajelzések az Instagramon

 

Pozsonyi Gabi visszajelzéséből nagyon sokat tanultunk, ő ezt írta.Szuper volt a tanfolyam! Rengeteg új dolgot tanultunk, hozzásegítettek minket ahhoz, hogy jobban megismerjük a női működésünket, tágult a nézőpontunk, es nem utolsó sorban egy csodás és biztonságos fogamzásgátlási módszert tanulhattunk meg.” És amit abszolút építő jellegű kritikának vettünk tőle: „Én jobban hangsúlyoznám, hogy a termékenység tudat módszer elsősorban a FOGAMZÁSGÁTLÁSRÓL szól, és nem a babát akaró, de teherbe esni nem tudó nőknek a természetes úton való teherbeeséshez nyújt segítséget. Én már évek óta kerülgettelek titeket, mire leesett, h miről is szól a tanfolyam…”

Reméljük e ponton kellően tudjuk hangsúlyozni: a termékenységtudat-tanfolyam elsősorban arról szól, hogy ezt a tudást hogyan tudod használni, mint FOGAMZÁSGÁTLÓ MÓDSZERT. Persze esik benne nagyon sok szó babatervezésről, testtudatosságról, de ha csak az lenne, akkor valóban hajlana költséges agymosásba. 🙂

Kitti olyan véleményt fogalmazott meg, amit sokszor „visszahallunk”: „Teljesen lenyűgözött a tanfolyam összeszedettsége, rendszere, tudásanyaga. Akár minden nap is szívesen hallgattam volna. Egy dolgot sajnálok, hogy nem előbb találkoztam vele. Hálásan köszönöm Jankának, hogy megosztotta mindezeket.”

Nagyon örülünk annak, hogy egyre több fiatal is elvégzi a tanfolyamot. Fontos hangsúlyoznunk azonban, hogy ennek tényleg csak akkor van értelme, ha kellő érettséggel párosul. Fehér Vivien írta: „Elrabolta a szívem a kedvessége Jankának, és az amilyen szeretettel, csodálattal, büszkeséggel beszél a témáról. Megmondom őszintén, szerintem nagyon hamar találtam rá, 19 éves vagyok, sokakhoz képest így is időben, de mégis úgy érzem jobb lett volna hamarabb, nagyon sok stressztől kimélt volna meg, egy sérült óvszer, most mi lesz velem?, már megint késik, mi a baj velem? nekem miért nem szabályos? miért nekem  kellene hormonokkal tömni magam, hogy biztonságos legyen a szex? Nagyon hiánypótló, alap tudásnak kellene számítania, szerencsésnek mondhatom magam. Már alig várom, hogy a gyermekemnek átadhassam ezt a tudást, hogy van kontroll a saját tested fölött, és azt a hihetetlen érzést ami vele jár. Tudom, ő már a kezdetektől biztonságban lesz! Köszönöm!”

Nem ő volt az egyetlen húsz év alatti résztvevő, az egyik társ visszajelzésétől szabályosan meghatódtunk (ő megosztásnál névtelenséget kért): „Én csak azt szeretném mondani, hogy KÖSZÖNÖM! Köszönöm, hogy vagy! 🙂 És köszönöm, hogy már 19 évesen annyit tudhatok saját magamról, amennyit most már tudok. Nagyon hálás vagyok a tanfolyamért (és magamnak is, hogy belevágtam) aminek láss csodát, már az első követett ciklusomban nagy hasznát veszem, mert ahelyett, hogy azon “aggódnám szét magam”, hogy miért késik a menstruációm már pár napja, (ami nálam elég ritkán fordul elő) gyönyörködöm a szép megemelkedett hőimben és izgatottan várom, hány naposra sikeredik a luteális fázisom. 😀 Nem szeretem az ilyen nagy ömlengéseket, de azt hiszem tényleg Te vagy a példaképem és sok magyar nő nevében mondhatom, (bár ezt úgyis tudod) hogy hiánypótló amit csinálsz.”

Az egyik 2020-as tanfolyam tartalmi értékelése

Viszont a felvezetőben ígértem negatív véleményeket is, így zárásul jöjjön két ilyen. Tekintve, hogy mégis a saját oldalunkon vagyunk, egy kis kommentárt hadd fűzzünk hozzá az érthetőség kedvéért.

Eszti írta: „Azoknak ajánlom ezt a tanfolyamot, akik nagyon elszántak és elfogadják, hogy először nagyon pontosan meg kell ismerniük a testük működését, majd ezután tudják biztonsággal használni a módszert. A leírás alapján olyan (most újra olvasva is), mintha valami CSODÁt tanulnánk majd meg, amitől egyszerűvé és könnyen érthetővé válik a testünk működése és a védekezés mikéntje. Holott ez egy olyan módszer, amire nagyon oda kell figyelni, nagyon pontosnak kell lenni és – a várthoz képest – sok energiát, figyelmet kell ráfordítani. Ugyanúgy, mint ahogy akár a gyógyszer bevételét sem szabad elfelejteni, vagy a gumit felhúzni, itt is nagyon pontos időben kell hőmérőzni, méhnyakat nézni és egy nap akár többször nyákot figyelni. Ezzel önmagában nincs baj! Sőt, nagyon örülök a megszerzett tudásnak!!”

Nos, mi is újraolvastok az oldalt, és az igaz, hogy rosszat nem írunk magunkról meg a termékről – az talán hülyén is venné ki magát, bocs –, de számát sem tudjuk, hogy Janka hány helyen mondta, nyilatkozott róla, hogy ez bizony NEM csodamódszer. És a tanfolyamot igenis nyolc kemény, tanulós hét elvégezni, és a többség véleménye azért mégis inkább Alexáéhoz hasonló, idézzük: „Nekem nem okozott nehézséget bevezetni ezeket az új szokásokat a mindennapjaimba, mint a hőmérőzés, nyák figyelés, stb. Most, hogy már elkészült az első teljes ciklustáblázatom és látom, hogy tényleg minden működik ami le van írva, még nagyobb lelkesedéssel jegyzem le az adatokat.”

Az alábbi vélemény sajnos név nélkül érkezett, de megosztjuk, mert nekünk talán a legtanulságosabb volt. „A tanfolyam leírásában az szerepelt, hogy ez alatt a két hónap alatt már gyakorolhatjuk a termékenységi jeleink megfigyelését, de két hétig tulajdonképpen nem tudjuk mit és hogyan kellene. (…) Én például hónapok óta mértem a hőmérsékletemet reggel, de nyilván rosszul. Illetve a nyákmegfigyeléshez is kevés támpont volt ahhoz hogy rendesen tudjam csinálni. Számomra jobb lett volna ha ezek az információk hamarabb elhangzanak, legalább felületesen, hogy a kezdetektől tudjuk magunkat figyelni, így mire eljutunk odáig a tananyagban, már megfogalmazódhatnak bennünk kérdések. Minden negativitás ellenére azért hiszem hogy a tanfolyam hasznomra válik majd a későbbiekben, de egyelőre még kétes érzéseim vannak.”

Az elmúlt évig ilyen, negatív felütésű véleményeket nem nagyon kaptunk, az elmúlt év során azonban volt egy-kettő. Miért olyan tanulságos ez? Mert miről szól valójában a fenti panasz? Arról, hogy a jelentkező megpróbálta már a tanfolyam előtt az ingyenesen hozzáférhető anyagok, információk alapján elsajátítani a módszert, és amikor elkezdte a tanfolyamot, bosszús lett, hogy addig hibásan, pontatlanul végzett sok mindent, és persze azonnal, már az első leckéknél tudni akart minden részletinformációt. Ugyanakkor a tanfolyam felépítése valóban olyan, hogy nulláról indul, így az első hét leckéiben a felfokozott várakozás mellett a magukat „előképzők” számára csalódás lehet. Ebből kifolyólag most például technikailag és némileg tartalmilag is változtatunk a tanfolyamon majd, hogy az eleje mindenkinek izgalmasabb legyen, de ahhoz ragaszkodunk, hogy aki nulláról érkezik, annak is teljes legyen a képzés.

Szerencsére napestig sorolhatnánk a véleményeket, de ízelítőként most talán ennyi elég. Örömmel vesszük, ha kommentben megosztod velünk: Neked mi a legfőbb bizonytalanságod, amiért bár szeretnéd, de nem mertél még belevágni a tanfolyamba?

Korábbi tanfolyami véleményeket találtok ebben a Facebook-posztban is!

 

2020. december 19., szerző: Hormonmentes/Z

A JELENTKEZÉS LEZÁRULT

A szeptemberi tanfolyamra a jelentkezési időszak véget ért. Amennyiben szeretnél emailes értesítést kapni a következő jelentkezési időszak megnyílásáról, iratkozz fel az alábbi értesítőre! A következő tanfolyamra a jelentkezés december közepén indul.

Ha addig is érdekel, hogy a fogamzásgátló tabletta abbahagyása után mi történik a testedben, ajánljuk másik tanfolyamunkat, amelynek megvásárlásával kedvezményesen juthatsz hozzá a Termékenységtudat-tanfolyamhoz is!

Tetszett a cikk? Akkor oszd meg vagy küldd el a barátaidnak!

Hozzászólás

  1. Sziasztok!

    Én azért nem vágtam még bele a tanfolyamba, mert bár megjött a menstruációm, de szoptatok (fél éves a babám), így nem tudom, érdemes-e már most csinálni, nem jobb-e megvárni, míg vége lesz a szoptatós időszaknak. Meg félinformáfiók alapján az is fontos, hogy testhőt pl. mindig ugyanakkor nézzünk, egy csomó dolog befolyásolhatja, és ha épp egy ringatásmaraton után vagyok, akkor nem tudom, az nem kavarna-e be a mérésekbe. Még elég hektikusak az éjszakák (illetve már. És még.).

    1. Kedves Dorka! A tanfolyam – bár nagyon sok gyakorlati tippet ad a ciklusvezetést követendő – alapvetően egy elméleti tudást ad. Több év után is úgy látjuk, nagyon egyénfüggő, hogy ezt a tudást kinek mikor jó megszerezni: függ a tanulási képessségtől, az aktuális célodtól, a fegyelmezettségedtől, a fogamzásgátláshoz történő hozzáállásodtól stb. A szoptatás még ehhez képest is egy speciális időszak, amelyről külön lecke szól a tanfolyamon. Főleg, mivel már visszatért a ciklusod, és ha az időd és a hajlandóságod engedi, akkor nyugodtan végezd el a tanfolyamot, ahogy tudod, mert így sokkal egyszerűbb nyomonkövetni a szoptatás alatti termékenységet is, amely eltérhet a sima ciklusoktól.

A weboldalon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

Adatvédelmi beállítások elmentve!
Adatvédelmi beállítások

Amikor meglátogat egy webhelyet az tárolhat vagy lekérhet információkat a böngészőben, főként sütik formájában. Itt beállíthatja személyes cookie szolgáltatásokat.

Ezek a cookie-k lehetővé teszik számunkra látogatások és forgalmi források számlálását, így webhelyünk teljesítményét mérhetjük és javíthatjuk.

Az oldal működtetéséhez az alábbi technikai cookie-ek szükségesek
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Összes tiltása
Összes engedélyezése