16 okt

Minden, amit a FemCap méhszájsapkáról tudni akarsz

Ilyet még nem csináltam, de most egy konkrét termékről fogok részletesen írni, mert nagyon sok kérdést kapok tőletek, főleg vásárlás után. Azt tapasztalom, hogy a kérdések jó része abból adódik, hogy egyáltalán nem ismerjük a testünket. Erről itt írtam korábban. Amiről szó lesz most, az a FemCap méhszájsapka. Szeretném a lehető legtöbb információt megosztani veletek, hiszen itthon nincs túl sok forrás ezzel kapcsolatban. Itt, a webáruházban is leírok minden fontos tudnivalót a termékleírásoknál, és természetesen a termékhez mellékelt használati utasítás is nagyon részletes, mégis sok a kérdés. Remélem ezzel a bejegyzéssel tudok segíteni azoknak is, akik vásárlás előtt állnak és bizonytalankodnak, és azoknak is, akik már használják, de maradtak kérdőjelek. Nem szeretném azt ismételni, ami a termékleírásban és a GYIK-ben részletesen benne van. Igyekszem inkább a saját tapasztalataimat is megosztani, hiszen ezzel tudok még többet nyújtani és szerintem az már kiderült, hogy nem kertelek. Szóval lássuk!

Érezni, hogy bent van a FemCap? Nem kényelmetlen? 

A rövid válasz az, hogy nem. De nyilván nem ezért írom ezt a bejegyzést. 😀

A FemCap méhszájsapka puha szilikon eszköz, nincs kemény pereme. Nincs olyan része, ami kényelmetlenséget okozna, és nem gyakorol nyomást a hüvelyfalra, mivel a méhnyakhoz rögzül vákuummal. Ezt már meg is mutattam a lenti videóban, hogy lássátok mégis milyen élőben.

Az a tapasztalatom, és a visszajelzésekből is az derül ki, hogy ha jól van fent, és szerzel egy kis rutint, akkor biztosan nem érzed. Mikor először próbálgattam a felhelyezést, akkor bennem volt a tudat, hogy ott van valami, és zavar. Érezni véltem, és feltenni is kicsit nehéz volt, sőt szex közben is bennem volt, hogy van ott valami. A férjem viszont már akkor sem érezte (erre még bővebben visszatérek). Ez pszichés dolog igazából. Szülés után voltam, és nem használtam még soha ilyesmit. Akkor nagyjából egy hónapra félre is tettem a FemCapet. Aztán úgy döntöttem, hogy adok neki egy új esélyt (szerencsére), és azóta nagyon szeretem. Most már 2 perc feltenni (tényleg). És egyáltalán nem érzem, teljesen meg is feledkezem róla. Nem érzek nyomást, és nem zavar.

És szex közben tényleg nem érezni? Nemár! Ez hogy lehet? 

Ez nagyon gyakori kérdésetek, hiszen furcsának tűnik, hogy van egy ekkora eszköz, ami ugye bent van, és ha benyúlsz az ujjaddal, akkor bizony érzed, hogy ott van. A párod szerszáma meg nagyobb, mint az ujjad (jó esetben, persze nem a méret a lényeg, mint tudjuk). 😀 Na, most akkor, hogy a  fenébe nem érezni, hogy ott a FemCap? Itt muszáj leszek egy kis anatómiát is bevetni, mert ez adja meg a magyarázatot.

Ez úgy lehetséges, hogy a hüvely bizony 2,5-szer nagyobbra tágul a szexuális izgalom hatására.  Ilyen egyszerű. Ráadásul a hüvelyfal olyan, mint egy összecsukott esernyő, ami az aktus közben kitágul. Tehát mind hosszban, mind szélességben nő, tágul ilyenkor. Érdekes, ugye?

Ehhez kapcsolódik még az a kérdés is, hogy a “ha benyúlok, akkor olyan mintha a FemCap első fele lejjebb lenne. Ez normális?”

Abszolút, ugyanis a hüvely nem egy egyenes cső. És újra az anatómia. A hüvely ferde. A hátsó fala hosszabb, az elülső, szeméremcsont felőli fala rövidebb. Ráadásul a méhnyak is egy kicsit ferdén helyezkedik el a hüvely “tetején”, ugyanis az meg a méh folytatása és nem a hüvelyé. Így a FemCap pereme elöl lejjebb lesz. A FemCap méhszájsapka hátulra eső pereme ezért is hosszabb, mert ott nagyobb részt kell lefednie, hogy biztonságos legyen. Persze mindenkinek eltér egy kicsit az egyéni anatómiája, akinek hátrahajló méhe van (mint nekem), annak lehet, hogy még ferdébben helyezkedik el a FemCap, mint az ábrákon. Ez nem jelent gondot. Ha a vákuum rendben van, akkor nem mozdul el a helyéről és biztonsággal használható. Ezek az anatómiai ábrák különben is elég furák, mert kicsit mindig másképp néznek ki, mint a valóság. Az ember forgatja a fejét, hogy most akkor mit is látok pontosan. Na nem baj, azért próbálok mutatni olyan ábrát, amin látszik a lényeg.

femcap felhelyezés

Valahogy így néz ki felhelyezve, de ezek az ábrák sem tökéletesek.

Hol is kéne éreznem a méhnyakamat?

Igen, ez is gyakori kérdés, hiszen a FemCap méhszájsapkát a méhnyakra kell felhelyezni. A legtöbben még sosem tapintottátok ki a méhnyakatokat. A válasz is egy kicsit trükkös, ugyanis a méhnyak a ciklus során változtatja a pozícióját és állapotát, így a ciklus különböző időszakában különböző állapotot tapasztalhattok. A még nem szült nőknél a méhnyakat tapintásra orrhegyhez szokták hasonlítani. Kemény, kicsit hegyes és a méhszáj pont szerű kis nyílás a közepén.  A már szült nőknél nagyobb, inkább talán cseresznyéhez hasonlít a tapintása és a méhszáj egy hosszúkás kis vágat. Azonban az mindenkinél igaz, hogy a méhnyak a ciklus elején lejjebb helyezkedik el, kemény és zárt. A peteéréshez közeledve viszont egyre feljebb húzódik, puhább lesz, a méhszáj pedig kinyílik. Ilyenkor nehezebb elérni és előfordulhat, hogy ilyenkor kicsit nehezebb felhelyezni a FemCapet. A peteérés után gyorsan visszatér az alapállapotba, tehát újra zárt lesz, kemény és lejjebb helyezkedik el és így is marad menstruációig.

Hogyan vizsgáld meg a méhnyakadat? Helyezkedj kényelmes, ellazult pozícióba és nyúlj fel, amíg csak tudsz. Próbáld meg kitapintani a fent leírtak alapján. Nagyon ritka eset, hogy valaki tényleg nem éri el a saját méhnyakát, de előfordul. Ha te ebbe a nagyon kis százalékba tartozol, akkor nem tudod használni a FemCapet, mert nem tudod biztonsággal felhelyezni.

a méhnyak változásai

a méhnyak változásai

Hogyan kell felhelyezni és honnan tudom, hogy jól van-e fent?

Ez benne van a termékleírásban is, de azért leírom. Először tapintsd ki a méhnyakadat a fentiek szerint. Helyezkedj el kényelmes pozícióban (guggolás, fekvés vagy az egyik lábad felteszed valamire). A mélyedésbe és a peremére tegyél spermicidet. Nyomd össze hosszában a FemCapet, hátrafelé nézzen a szélesebb peremrész. Told fel ütközésig, és igazítsd a helyére, hogy a kis dóm rész fedje a méhnyakat. Igazából megtalálja a helyét, mert a méhnyak mellé nem nagyon tud csúszni, ott nincs annyi hely. Én mindig megnyomom a közepét kb. 10 másodpercig, hogy jól kialakuljon a vákuum. Ilyenkor érzed, hogy a szilikon alatt/ mögött ott van a méhnyak (mert keményebb, nekiütközik valaminek) Utána pedig körbejáratom az ujjam a bemélyedésen. Így tuti helyére kerül. Aztán teszek pár “szívó mozdulatot” a hüvelyemmel, és kész. Ezután érdemes egy kicsit megpróbálni meghúzni a fogót, mert ha érzni, hogy van ellentartása, akkor jól van fent, ha mozdul lefelé a FemCap méhszájsapka, akkor nem. Ez így leírva hosszú, de amúgy nagyjából fél perc alatt megvagyok. Ha utána nem érzed, hogy bent van, akkor biztosan jól van bent. Ha érzed, akkor az lehet kicsit pszichés is az elején, én is érezni véltem, de csak a tudat miatt, hogy van ott valami.

Elmozdulhat szex közben?

Ha jól van felhelyezve, akkor nem. A vákuum elég erős hozzá, hogy a helyén tartsa. És ezt sem a pozíció sem az intenzitás nem befolyásolja. Az előfordulhat, hogy körbeforog a méhnyak körül és a hátsó széle kerül előre. Ilyen velem is történt már. Ez a hatékonyságát nem csökkenti, mert a vákuum ennek ellenére a helyén tartja, és ezért van a spermicid második védelmi vonalnak, hogy az esetleges apró elmozdulást kompenzálja. Ha mégis elmozdul a helyéről (kiesik vagy kicsúszik), akkor biztosan nem volt jól felhelyezve. Inkább ellenőrizd kétszer, hogy minden rendben legyen.

Előfordulhat, hogy nem tudom levenni?

Főleg azért kérdezitek ezt, mert külföldi fórumokon olvassátok, hogy van, aki nem tudta levenni magának, fent ragadt. Ez azért elég ritkán fordul elő. Én már több mint egy éve használom a FemCapet, de nem volt még ilyen gondom, persze mindenki más, és létezik ez a probléma. És van is rá megoldás: ahogy a használati utasításban is benne van, az elején nyugodtan köthetsz a fogóra egy kis pamutzsinórt biztonsági megoldásként (persze ezt higiéniai okokból cseréld le mindig). Ezt nem fogjátok érezni, de ha úgy éreznéd, hogy nem éred el a fogót, akkor még mindig ott a zsinór, amivel lejjebb húzhatod. Egyébként elég kicsi az esélye annak, hogy rendben fel tudod tenni, de utána pár óra múlva nem éred el. Meg kell találni a megfelelő pozíciót a kivételhez is (általában a guggolás a nyerő), és ha egy kicsit nyomsz alhasból, akkor biztosan lejjebb jön annyival, hogy elérd. Szóval javaslom a zsinórt az elején, ha bizonytalan vagy.

Ha úgy érzed, hogy izgulnál vagy rossz érzést okozna, hogy bent van a FemCap méhszájsapka, akkor javaslom, hogy próbáld meg estére időzíteni a használatát az első időszakban. Így reggelre le is telik a 6 óra, és ki tudod venni. Nem kell házon kívül fent hagynod. Aztán idővel meglátod, hogyan viseled.

FemCap magyarázat

Nem veszik el a spontaneitás?

Szerintem ezt a kérdést át kell gondolnod, mielőtt megveszed bármelyik ilyen eszközt. Ha gyereked van, akkor úgyis lőttek a spontaneitásnak. Igazából az óvszer sem sokkal spontánabb történet. Ha meg hormont szedsz, akkor egyéb kellemetlenségekkel kell szembenézned. Nincs tökéletes fogamzásgátló. Szóval ami a réven, az a vámon, előnyök, hátrányok súlyozása.

A saját tapasztalatom az, hogy ha kiszaladok 2 percre a fürdőbe, az nem öli meg a romantikát. Persze én pontosan ismerem a testemet, termékenységemet. Ha alkalmazod a tüneti hőmérőzés módszert is, akkor kész a gyengéd fogamzásgátlás. Pont annyit kell védekezni, amennyit feltétlenül muszáj, a terméketlen időszakban pedig szabad a pálya mindenféle védekezés nélkül. Szuper rendszert lehet építeni így. De ez már egy másik téma.

Tényleg bent lehet 48 óráig? 

Igen, a gyártó ezt mondja. Én viszont úgy vagyok vele, hogy semmivel nem kell tovább terhelni a szervezetünket a szükségesnél. A FemCapet is kiveszem mindig, ha lejárt a 6 óra az utolsó alkalom után, szóval összesen olyan 10-12 óránál tovább sosem hagytam fent egyhuzamban. Én inkább kiveszem, ha letelik az idő, és újra visszarakom. Volt, aki azt kérdezte, hogy lehet-e folyamatosan viselni úgy, hogy este kiveszi, megmossa, aztán újra visszateszi. Ezt nem tartom jó ötletnek. Szerintem kell a szervezetnek a pihenés.

Miért nem ismeri, miért nem tud az orvosom információt adni a FemCapről?

Ez kényes kérdés. Pedig szívem szerint azt mondanám, hogy mindenki konzultáljon az orvosával a vásárlás előtt. De le kell írnom. Sajnos a hazai orvostársadalom nem ismeri még ezeket a termékeket, ezért előfordulhat, hogy a megkérdezett orvos nem megfelelő információt nyújt a használattal, hatékonysággal kapcsolatban, pedig az Egyesült Államoktól kezdve Németországon át Angliáig mindenhol kaphatók ezek az eszközök. Orvosok és védőnői hálózat ajánlja őket és a legtöbb gyógyszertárban beszerezhetők. Viszont itthon csak nálunk tudod megvenni.

Ha mégis szeretnél orvossal konzultálni a vásárlás előtt vagy után, bizonytalan vagy a helyes méretben, akkor keresd fel Dékány Ágnes szülész-nőgyógyász doktornő budapesti magánrendelését, aki ismeri és ajánlja a termékeinket, vannak nála mintadarabok és a tanácsadás keretében segít a helyes felhelyezés és levétel elsajátításában is. Ő valóban pontos és hiteles információt tud nyújtani a használatukról. Reményeink szerint idővel bővül a nyitott orvosok köre.

FemCap

Lehet úszni és strandolni, ha bent van a FemCap?

Lehet. Ha helyesen van bent, akkor semmi gondot nem okoz, ha vízbe mész vele. Annyit javaslok, hogy mielőtt újra élesben használnátok, azért adagolj egy kis spermicidet előtte a biztonság kedvéért. Igen, én is strandoltam már vele. 🙂

Mi van, ha wc-re kell mennem (tudod nagy dologra), miközben bent van a FemCap méhszájsapka?

Öhm, egy igazán kényes kérdés, de ha már mindenről beszélünk, és kérdeztétek, akkor erről is. Most pirulok egy kicsit írás közben. Lehet, hogy ebben a kérdésben egy intimtornatréner okosabbat tud mondani. Hogy őszinte legyek, én kerültem ezt a szituációt eddig. Ugye elvileg az lenne az egészséges, ha nem kéne nagyon erőlködni vécézés közben. Ha mégis erősen kell nyomni, akkor lehet, hogy a FemCap elmozdul egy kicsit. Mondjuk a vákuum akkor is megmarad. Szóval erre nem tudok okos választ adni, nekem eddig mindig sikerült úgy megoldani, hogy előtte kivettem az eszközt (mert lejárt a kötelező idő), magyarul kikerültem a problémát.

Lehet más spermicidet is használni mellé vagy csak a bio spermicideket? 

Ha nektek nem okoz irritációt, akkor nyugodtan használhattok hagyományos spermcidet is.

És síkosítót?

Igen, lehet. De nagyon fontos, hogy csak víz alapút használjatok, mert az olaj alapú károsíthatja a FemCap anyagát. Ráadásul a víz alapú síkosítók nem reagálnak össze a bio spermicidekkel sem. Úgyhogy nyugodtan használhatjátok őket együtt is.

Remélem, hogy tudtam segíteni ezekkel a válaszokkal és tapasztalatokkal.

Végezetül összeszedtem itt nektek minden linket, ami fontos a FemCappel kapcsolatban. Igen, ez egy interaktív kép. Ha  a kis ikonokra húzod az egeret, akkor megjelennek a linkek. Menő, nem? 🙂

Keress minket Facebookon is: https://www.facebook.com/hormonmentes.hu

Továbbá megtalálsz a YouTube-on: https://www.youtube.com/hormonmenteshu

29 thoughts on “Minden, amit a FemCap méhszájsapkáról tudni akarsz

 1. Kedves Janka!
  Nem olyan régóta vagyok femcap tulajdonos,élesben még nem vetettük be mert vannak kétségeim a helyes felhelyezést illetően. Könnyen sikerül a felhelyezés,de a dóm rész mintha nem teljesen illeszkedne,mert kicsit jobbra ‘áll’ a méhnyakam. Illetve hosszabb ideig történő fennhagyásnál teljesen körbefordul és a hátsó rész kerül előre,a vákum mégis tartja mert alig tudom levenni. Ez a másik gondom. A fül húzása előtt javasolt elforgatni,de én nem tudom, mert alig érem el. Tudsz valamit mondani mit csinálok rosszul? Válaszod előre is köszönöm!

  • Kedves Dorka!

   A körbeforulás elfordul, ha tart a vákuum, akkor nem ront a hatékonyságon. Ezt azt hiszem a termékoldalon található GYIK részben le is írtam. A levételnél érdemes egy pamutzsinórt kötni a fülre, ez segít, hogy biztosan elérd és ki tudd húzni az eszközt. Tényleg ez a legjobb módja, hogy elérd, és sokaknak segített már. Ha felér odáig az ujjad, akkor próbálj meg egy picit benyúlni a karima alá, és így előre meglazítani a vákuumot (mint a befőttesüveg tetejénél 🙂 ) mielőtt teljes erővel húznád a fület. Ha esetleg 2 ujjal is megy, akkor még könnyebb ezt kivitelezni. Nekem ez jól bevált, így könnyen le tudom venni. Remélem, hogy tudtam segíteni!

  • Szia Janka!
   Még soha nem szültem terhes sem voltam sose elég szűk a méhszàjam.28 éves vagyok szerinted hasznàlhatok pesszàriumot.Cayat vagy femcapet ajànlod.
   Vàlaszod előre is vàrom

 2. Kedves Janka!

  A méret kiválasztásával problémázok. Az orvos szerint mivel nem szültem, ezért elegendő lehet a legkisebb méret (de nem tud méhszáj nagyságot mérni, meg nem is ismeri a méhszájsapkát). Viszont egyszer volt abortuszom, így lehet hogy a közepeset kéne választani. Mi van akkor, ha nagyobbat vesz az ember, mint kéne?

  Válaszodat köszönöm!
  Moszi

  • Kedves Moszi!

   A gyártó javaslata alapján ez esetben a középső mértet érdemes választani (26 mm). Az egyes méretek között csak 4 mm különbség van átmérőben. Ez nem jelent problémát, és nem lesz gond abból, ha a nagyobb méretet választod. Nem gyakorol nyomást a hüvelyfalra. Viszont, ha kisebb a kelleténél az eszköz, akkor nem tud rendesen illeszkedni, és az már viszont gond. Úgyhogy a középső méretet javaslom mindenképpen. Ha nagyon bizonytalan vagy (és pesti), akkor Dékány Ágnes doktornőnél vannak mintadarabok, ismeri az eszközöket, ő tud segíteni a választásban: http://hormonmentes.hu/orvosajanlo/

 3. Kedves Janka!
  Tavaly conizátiot végeztek a méhnyakamon (megcsonkították).A koromból kifolyólag (45 év) semmilyen fogamzásgátlást nem ajánlottak( nem igaz óvszert) amitől a párom elzárkózik. Ugyan az orvosok már öregnek tartanak és mint fogamzóképes nő már nem létezem,szerintük.Nos, én nem szeretnék meglepetést!Érdekelne a femcap mint hormonmentes fogamzásgátlás és szerinted az én csoka méhnyakamon is működne az eszköz.
  Köszönöm a választ.
  FIldi

  • Kedves Ildi!
   Ez esetben én inkább a Caya pesszáriumot javasolnám, mert az nem a méhnyakon rögzül. De, ha budapesti vagy akkor mindenképpen jó ötlet lenne felkeresni Dékány Ágnes doktornőt, mert nála vannak mintaeszközök, és biztosan tud segíteni a döntésben.

 4. Kedves Janka!
  Egy természetes szülésem volt 7,5éve, aztán egy méhen kívülim tavaly,s idén egy méhen kívüli és egy vetélés. Most felhagytunk a baba projektel,s természetes fogamzásgátlást kerestünk. A hüvely tabletták,kúpok,krémek nem jöttek be,allergiás vagyok az összesre,ahogy az óvszerre is. Latexmentes van,persze,de a férjemmel szeretkezem már 9 éve,szóval kizárt,hogy azt az érzést feladjam… 🙂 Félve rendeltem meg a FemCap-ot,a 3-as méretet. Meg mondom őszintén,másfél percembe telt el a felhelyezés. Annyira nem éreztem semmit,de a férjem sem,hogy ennyire felszabadultnak már regen éreztem magam. Contragel greent használok mellé,és tökéletes!!!! És a leszedéshez sem kellett eddig pamutzsinór,guggolva könnyedén kihúzom. Köszönöm,hogy elhoztátok ezt Nekünk!!! Bátran ajánlom mindenkinek!!

 5. Kedves Janka!
  Hónapok óta szenvedek a fogamzásgátló mellékhatásaitól, és már szeretném a szervezetem hormon mentessé tenni. Érdekelne viszont, hogy a FemCap használata nem-e vált ki hüvelyszárazságot, fertőzést, vagy gyulladást?

  • A FemCap 100%-os tisztaságú orvosi szilikonból készült. Nem tapadnak meg rajta a kórokozók. Nem okoz fertőzést vagy gyulladást, és hüvelyszárazságot sem, mivel nem szívja magába a nedvességet, mint egy tampon mondjuk.

 6. Kedves Janka!
  Lehet hogy butaságot kérdezek, mert itt hosszabb felhelyezésekről volt szó.
  Ha csak a együttlét alatt szeretném használni, akkor az együttlét után ajánlatos valameddig fenn hagyni, vagy azonnal levehető? Nekem még nincs FemCAp-em, de szeretnék. Válaszodat köszönöm

  • Igen. Nagyon fontos, hogy az utolsó aktus után legalább 6 órán keresztül fent kell még maradnia. Addigra már nm marad élő spermium a hüvelyben.

 7. Szia!
  Szeretném kérdezni, hogy mennyire biztonságos a Femcap? Pearl-index áll rendelkezésetekre? A fogamzásgátló tablettától folyamatosan hízok, a spermicid szerek irritálnak, méhen belüli eszköztől ódzkodok, az óvszertől pedig a párom tart. Szóval maradhatna a FemCap, mint megoldás (vagy az önmegtartóztatás 😀 ). Van 2 szép gyermekem, és nem szeretnénk többet, így fontos lenne, hogy megbízható legyen az eszköz.
  Köszönöm, hogy végi olvastad, és köszönöm szépen a választ is!

  • A FemCap pearl-indexe 7,6. De a gyakorlati tapasztalatok alapján ennél biztonságosabban használható. Nemcsak a FemCapet választhatod. A Caya pesszárium is nagyon jó eszköz. 🙂

 8. Szia!
  Az lenne a kérdésem,hogy a spermicidet a mélyedésbe kell töltenem ami ráül a méhnyakamra?
  Ez nem befolyásolja azt,hogy fentmarad-e rendesen…hiszen az eszköz és a méhnyak közt íny lesz egy krém réteg…?
  Vagy csak a külső peremre tegyek?
  Mekkora mennyiség ideális a spernicidből?
  A felhelyezés előtt kell spermiciddel bekenni?
  Mennyi ideig hatásos a spermicid,az együttlét előtt közvetlenül kellene alkalmazni?

  …soksok kérdés,aggódós vagyok 🙂

  • Szia!

   A vákuumot a gél nem befolyásolja, így is fent marad a FemCap, de van, akinek könnyebben megy a felhelyezés, ha nincs gél a kupola rész belső felében. Kívülre (a hüvely felőli oldalra) ebben az esetben is kell gélt juttatni. egy teáskanál gél elegendő nagyjából. és igen a felhelyezés előtt ajánlott bekenni, de a Caya gélhez (aminek az összetétele ugyanaz, mint a Kontragélnek)van csomagolva egy applikátor, amelynek segítségével akkor is tudsz gélt feljuttatni, ha már feltetted az eszközt. A kényelem érdekében érdemes aktus előtt 15-20 perccel feltenni az eszközt, de akkor sincs gond, ha kevesebb idő telik el. A bio gélek nem úgy működnek, mint a nonxynol-9-et tartalmazó gélek.

 9. Szia,
  Köszi szèpen, hogy van ez az oldal.
  Elèg jol ismerem magam, meg elolvastam mindent róla. De első hasznalatkor total be voltam tojva, hogy be tudok nyúlni mellette :-p valahogy elsiklottam a vakumos dolgon, ok, hogy mèhnyaksapka, de akkor is :-p szóval köszi a felhomalyosítast. Vakum van, alig tudom leszedni. Nekem valahogy nem úgy all, hogy ujjea essen a kiszedő.
  Szóval tök jo leírast adtal róla, köszi.

  Kiegészítés, nagydolognal is bent tud maradni problèma nélkül. Az intimkehely macerasabb. Még elèg edzetlen a hüvelyem, nagydologgal az is kijjebb csúszott. Most voltam intimtornán, szal már nem sokáig. A femcup viszont simán bent marad. Persze nyomásra lejjebb jön a többi szervvel együtt, de visszaáll utána minden.

  A spontanaitasról. Èn is hasznalok hőmèrős, nyákvizsgálos stb modszereket. Csak arra a pár napra vettem a femcupot, amikor kell valamilyen vèdekezès. Ismerve magam, peteérés környèkèn igen kívános vagyok. Szoval hazaèrek, zuhizok, felrakom, ès jöhet az este, meg aminek jönnie kell.
  Amúgy már első alkalommal egy szuperjot szexeltünk, szoval eddig jó 🙂

 10. Szia!
  Egy kicsit kényes téma… Én aktus közben nagyon szeretem árezni a párom “ceruzahegyét”… A FemCap mennyire gátolja ezt?
  Illetve megnéztem a videót. Párom eléggé hosszú méretű. Nem zavarja aktus közben az eszköz fogantyúja?
  Bocsi, hogy buta a kérdés, de két babaközti időre kellene, meg ha bejön akkor utána 🙂

  • Ebben az esetben inkább a Caya pesszáriumot javasolnám, az valószínűleg kényelmesebb lesz számotokra.

 11. Kedves Janka!

  2 gyereket szültem természetes úton az elmúlt 4 évben, 31 éves vagyok. Azon gondolkodom hogy a FemCap vagy a pesszárium lenne nekem megfelelőbb választás? A felhelyezéstől tartok egy kicsit, mert rövid az ujjam és nem tudom kitapintani hogy hol van a méhszájam, vagy nem tudom mit kéne éreznem. Továbbá, a férjemmel mi nagyon termékenyek vagyunk, mindkét gyerek elsőre összejött. Így hogy 94-96%os hatékonyságuak ezek az eszközök, mennyire ajánlatos ilyet használnunk?
  Válaszodat előre is köszönöm!

  • Kedves Sonja! Itt találsz egy részletes összehasonlítást a Cayáról és a FemCapről: http://hormonmentes.hu/caya-vagy-femcap. Szerintem ezekben minden választ megtalálsz, de a webshopban a termékek saját oldalán (ld: Caya, ill. FemCap) is van egy GYIK-fül, amely alatt a részletes leírás mellett választ kapsz a gyakori kérdésekre is. Ha bizonytalan vagy, hogy fogod-e tudni használni a termékeket, illetve abban az esetben kifejezetten, ha nem éred el a méhnyakadat, akkor inkább a Caya pesszáriumot szoktuk javasolni, mert a visszajelzések szerint könnyebb felhelyezni.

   A termékenységre felvetésül: megfontolásra javaslom, hogy amennyiben kellően testtudatosnak érzed magad, érdemes lehet elvégezned a termékenységtudat-tanfolyamot. Ebben az esetben a cikluskövetés eredményeként tudatosan tudod kombinálni a neked megfelelő/szimpatikus módszereket (akár a választott eszköz használatát kombinálni megszakítással, közben alkalmazni a szimptotermális-módszert stb.). A következő tanfolyam április elején indul, addig is tájékozódhatsz az alapokról a hormonmentes blogon, illetve a Facebookon a gyengéd fogamzásgátlás és termékenységtudat csoportban: https://www.facebook.com/groups/1714958595400053/.

 12. Sziasztok! Nagyon érdekelne a FemCap. A méret miatt vagyok nagyon bizonytalan. Már 4 éve használok intimtölcsért (yuuki kicsi méretét – 42 mm átmérő). Viszonylag sürgősen lenne rá szükség utazás miatt, az általatok hivatkozot doktornőt sajnos nem sikerült eddig elérnem. Még nem szültem, nem volt abortuszom sem, arról nincs ötletem, hogy volt-e olyan, hogy esetleg akár csak 2 hétig is terhes lettem volna… nagyobb az esélye, hogy nem. Az lenne a krdésem, hogy a nagyobb (közepes) méret is megfelelő vákumot tud okozni, ha mondjuk kisebb a méhnyak?

 13. Bennem az merült fel, hogy ha befele nem megy semmi, akkor kifele se? Tehát mindenképp kell hozzá síkosítót/gélt használni?

  • Kedves Julcsi! A nedvesedést nem befolyásolja a méhszájsapka/pesszárium. A méhnyaknyákot ugyan felfogja a pesszárium, de a behatolást segítő nedvesedést elsősorban az ún. Bartholin-mirigyek biztosítják közvetlenül a hüvelybemenetnél. Ezekre az eszközöknek nincs hatása. A megértéshez ajánljuk az alábbi videót: https://www.youtube.com/watch?v=tL1yJQwwSNU

 14. Szia!
  Nagyon jó volt a leírás a FemCapről, a hozzászólások között is megtaláltam a választ a legtöbb felmerülő kérdésre.
  Most rendeltük meg a méhszájsapit és hozzá a Caya gélt az aplikátorral, így talán könnyebb lesz újra adagolni, ha többször szeretnénk együtt lenni, amíg fent van a FemCap. (Így értelmeztem, a leírtakat, h minden aktusnál pótolni kell a spermicidet.)

  A kérdésem az intim együttlétekre vonatkozik: a spermicid gél mennyire folyik ki? Ez leginkább az orális szex végett érdekel, zavaró-e, “ehető”-e…??
  Válaszodat előre is köszönöm!

  • Kedves Fruzsi! A Caya gél közepesen folyós, színtelen, szagtalan anyag, ám semmilyen egészségkárosító hatása nincs szájba kerülve sem. A tapasztalat azt mutatja, hogy a gél íze némiképp érezhető, ám ha a Caya felhelyezése után a hüvelybemenetet megmossák egy kis vízzel, akkor ez gyakorlatilag kivédhető.

 15. Kedves Janka!
  Már egy két hónapja rendeltem meg a femcap et, és nagyon meg is örültem neki, mert a párom allergiás latexra és a fogamzásgátló sem vált be. Viszont volt már pár problémánk a méhszájsapkával is, mert bárhogy raktuk fel és akárhányszor ellenőriztük le és bizonyosodtam meg róla, hogy most tuti jó lesz mindig fejjel lefelé elfordult. Mostmár nem tudom mitévő legyek azt hiszem hogy az intenzitásnk és a póznak köze van hozzá annak ellenére ahogy írtad, de az is lehet hogy a méhszájammal nem stimmel valami. 18 éves vagyok és még sosem voltam terhes ezért a legkissebb méretet rendeltem. Válaszod előre is köszönöm!
  Enikő

  • Kedves Enikő! Ha többször is megfordult, akkor semmiképp sem biztonságos a FemCap használata. Ha úgy érzed, hogy egyébként a vákuum a felhelyezésnél kialakul, akkor a fiatal korod ellenére elképzelhető, hogy méretprobléma van a háttérben. Ám mi erről látatlanban nem tudunk biztosat nyilatkozni. Érdemes elmenni olyan nőgyógyászhoz, aki segít a méret megállapításában és biztosan ismeri az eszközt, például Dékány Ágnes doktornőhöz (ld. Orvosajánló).

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük