25 jan

Ha ezt csinálod, az nem termékenységtudat-módszer!

Először is, amit most írok, azt szeretetből írom, mert fontos számomra, hogy a lehető legtöbb hasznos és hiteles információ jusson el hozzátok a termékenységtudatról. Nap mint nap ezen dolgozom, úgyhogy elhihetitek, hogy így van. Így is elég sok zavar van a fejekben, ha termékenységtudatról beszélünk, ezért szeretnék egy-két dolgot rendbe tenni. Főleg azt, hogy mikor is beszélhetünk arról, hogy valaki a termékenységtudat-módszert alkalmazza, legyen bármi is a cél (fogamzásgátlás, babatervezés, pontos cikluskövetés).

A termékenységtudat zseniális dolog, tényleg megváltoztathatja az életünket. De ha rosszul csinálod, vagy nem csinálod, de azt hiszed, hogy csinálod, azzal többet árthatsz magadnak (és a módszer hírének), mint amennyit használsz. Például ha nem tervezetten becsúszik a baba, és utána azt mondod, hogy neked nem működött a módszer. Azt hiszem, hogy kevesen törődnek nálam jobban azzal, hogy pontos információkat adjanak át ebben a témában. És szeretnélek megóvni attól, hogy hibát kövess el. Konkrétan gyomorgörcsöm lesz, ha tudom, hogy valaki éppen hülyeséget csinál, pedig jól is alkalmazhatná a módszert. (Oké, tudom, hogy nem menthetek meg mindenkit, de azért igyekszem.) Néhány ismerős mondat, amitől égnek áll a hajam…

Én ismerem a ciklusomat, és odafigyelünk.”

Figyelem magamat. Ja, görbém nincs, meg tudom jegyezni, hogy mikor vagyok termékeny.

Pontos a ciklusom, ezért számolgatok.”

Nem, nem és nem.

Ne tegyétek ezt magatokkal és az én idegeimmel se. Persze mindenki azt csinál amúgy, amit akar, csak akkor ne mondjátok, hogy termékenységtudat-módszert alkalmaztok. Ez orosz rulett. Gondolom, remélem, ebben az esetben igazából nem baj, ha becsúszik a baba. De akkor, kérlek, ne gyere utána azzal, hogy a módszer nem működött.
Mint tudjátok, én a szimptotermális-módszert tanítom, de létezik olyan variáció is, ami csak a nyák megfigyelésén alapszik. Egy biztos, mindegyiknek az a lényege, és akkor válnak módszerré, ha:
1. hiteles forrásból megtanulod a módszert (könyv, tanfolyam, oktató),
2. megfigyeled a tested jeleit, az elsődleges termékenységi jeleket (alaptesthőmérséklet, méhnyaknyák, opcionálisan méhnyak)
3. minden egyes nap lejegyzeteled ezeket a jeleket,
4. ismered a szabályokat és betartod azokat.

Pont. Csak ebben az esetben beszélhetünk arról, hogy te a termékenységtudat-módszert követed.

-Az, hogy érzed az ovulációt, az nem módszer.

-Az, hogy figyelgeted a tested, és nagyjából tudod, hogy mikor vagy termékeny, az nem módszer.

-Ha letöltesz egy applikációt, az nem módszer.

-Ha nem figyeled a méhnyaknyákot, csak hőmérőzöl, az nem módszer!

-Ha nem jegyzed le mindennap az adatokat, az nem módszer.

-Ha nem tartod be a szabályokat, az nem módszer.

-Hogy elolvastál pár cikket a témában, az nem módszer.

-Hogy ovulációs (LH) teszteket csinálsz, az nem módszer.

-Az, hogy rutinos vagy, már csukott szemmel is ismered a ciklusodat és most egy kicsit inkább nem jegyzetelsz, nos, az sem módszer. A rutin ebben az esetben nem számít. Ha továbbra is a termékenységtudatot szeretnéd alkalmazni védekezésre, akkor nem hagyhatod abba a ciklusgörbe vezetését. Hogy ez jó hír vagy rossz, nem tudom. A fogmosást sem hagyod abba, mert eleget mostad már a fogad életed során. 

Tanulás, az elsődleges termékenységi jelek megfigyelése, ezek napi lejegyzetelése a ciklusgörbédre, a szabályok ismerete és betartása. Ez teszi a módszert módszerré.
Ha biztosra akarsz menni, akkor tartozol magadnak ennyivel.
——————————————————————————————————-
Szeretnéd biztos forrásból megtanulni a Termékenységtudat-módszert? Szeretnél értesülni arról, hogy mikor indul a következő tanfolyam? Ha megadod az email címedet, akkor küldünk értesítést, nehogy lemaradj:

A böngészőben tiltva van a javascript használata. Az űrlap ellenőrző funkciói nem fognak jól működni.

Név*
Email*


3 thoughts on “Ha ezt csinálod, az nem termékenységtudat-módszer!

  1. Ha én inkább az ellenkezőjét szeretném elérni? Pont h szeretném tudni h mikor vagyok termékeny akkor mit javasolsz?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.