28 Júl

Ennyit költünk fogamzásgátlásra életünk során

Elgondolkoztatok már azon, hogy mennyit költünk fogamzásgátlásra életünk során? Segítek: sokat. Nagyon nehéz kiszámolni, hogy valójában mennyi az annyi, hiszen ez függ attól, hogy hány éves kortól kell foglalkoznunk egyáltalán a kérdéssel, milyen fogamzásgátlási módszert választunk, mennyire aktív a szexuális életünk. Meg persze nemcsak az anyagiak számítanak (sőt!), de azért a fogamzásgátlás ára sem elhanyagolható szempont. Arról is beszéltünk már, hogy melyik módszer mennyire biztonságos. És még ezen felül is rengeteg szempont közrejátszik abban, hogy melyik életkorban milyen módszert alkalmazunk. Úgy gondolom, hogy az első és legfontosabb az egészségünk, ha választásról van szó. De függ a kapcsolataink minőségétől. És attól is, hogy milyen kapcsolatban vagyunk a testünkkel, melyik módszer mennyire komfortos számunkra és a partnerünk számára.

Ráadásul férfiaknál és nőknél eltérhet az időtáv, amíg szükség van a fogamzásgátlásra, mert a férfiak ugye serdülőkortól gyakorlatilag életük végéig termékenyek, míg mi, nők serdülőkortól a menopauzáig, úgy nagyjából 50 éves korunkig vagyunk fogamzóképesek.
Ebben a cikkben azonban próbálok az anyagi részre koncentrálni, mert nem baj az, ha látjuk a számokat.

Persze nincs egy egyértelműen kiszámolható megoldási képlet, mégis szeretném valahogy szemléltetni, hogy melyik módszer nagyjából mennyibe kerülhet nekünk, ezért kitaláltam egy mintapárt. Gondolkozzuk tartós kapcsolatban, mert így elég a nő termékenységének végéig védekezni, tehát kb. 50 éves koráig. És no offense, nem akarom kizárni azokat, akiknek alkalmi kapcsolatai vannak, de akkor az óvszeren kívül úgysincs más opció. Főszereplőink 18 éves koruktól élnek szexuális életet (legyünk naivak) és a nő 50 éves koráig kell valamilyen fogamzásgátló módszert alkalmazniuk. A legtöbb névtelen kutatásban az a válasz jön ki, hogy az átlagos párok heti háromszor szexelnek. (Jó, hát most ezt higgyük el, aligha igaz.) Ez havi cirka 12 alkalmat jelent.

Tegyük fel, hogy ez az átlag 32 éven keresztül. Vegyük úgy, hogy kiegyenlíti egymást az az időszak, amikor napi háromszor egymásnak esnek, de még nem akarnak gyereket, és az, amikor babát terveznek, ezért nem kell védekezni, meg az is, amikor a gyerek születése után hónapokig nincs semmi, stb. Tehát ezzel az elnagyolt számmal fogunk kalkulálni, csak Magyarországon elérhető eszközökkel (ráadásul inflációt, árváltozásokat sem veszünk figyelembe): 32 éven keresztül kell valamilyen módszert alkalmazni, heti 3 alkalommal. Vegyük sorra, kezdjük a kézenfekvővel!

Fogamzásgátló tabletta

Állandó költség, de korlátlan alkalmat tesz lehetővé. Elvileg, mert már beszéltünk arról is, hogy mit tesz a testeddel, de most nem ez a téma. Megjegyzés 40 éves kor felett nem igazán javasolt, de most tekintsünk el ettől, csak számoljunk!
Havi költség: ~3000 Ft >> évente: ~36.000 Ft >> 32 év alatt: ~1.152.000 Ft.
+ Rendszeres nőgyógyászati kontroll és receptfelírás szükséges, változó költségek

Óvszer

Ha minden egyes alkalommal szükség van a használatára, akkor bizony ez is sokba kerül. Tegyük fel, minőségi óvszert használnak (a gyermeknevelés mégis drágább mulatság). A legismertebb márkákból a 12-es csomag 3000 Ft körüli összegbe kerül, és ez pont le is fedi a havi 12 alkalmat.
Havi költség: ~3000 Ft >> évente: ~36.000 Ft >> 32 év alatt: ~1.152.000 Ft.

Pesszárium, méhszájsapka

Egy ilyen eszköz két éven keresztül használható, de spermicid is kell mellé, ami három hónapra elég.
Caya pesszárium – havi költség: 14.900 Ft  >> 32 év alatt (16 db): 238.400 Ft.
Bio spermicid – havi költség: ~1000 Ft >> évente: ~12.000 Ft >> 32 év alatt: ~384.000 Ft
A kettő együtt 32 év alatt: ~622.400 Ft

Termékenységtudat tanfolyam fejléc

Spirál

Kényelmes megoldásnak tűnik, de tegyük hozzá, hogy egy idegen anyagot hordasz a méhedben, és ennek is kemény mellékhatásai lehetnek…
Hormonmentes verzió (réz, réz-arany, műanyag)
ár: ~12.000 Ft + a felhelyezés ára: ~15.000 + eltávolítás ára: ~7000 >> 3 évente kell cserélni, így 32 év alatt (11 db): ~374.000 Ft
Hormonális
ár:
50.000 Ft + a felhelyezés ára: ~15.000 + eltávolítás ára ~7000 >> 5 évente kell cserélni, így 32 év alatt (7 db): ~504.000 Ft

Spermicid kúp, tabletta

A legismertebb márka 12 darabos kiszerelése szintén kb. 3000 Ft körül kapható, úgy tűnik, hogy ez a varázsszám. Így ugyanannyira jön ki, mint az óvszer.
Havi költség: ~3000 Ft >> évente: ~36.000 Ft >> 32 év alatt: ~1.152.000 Ft.

NuvaRing (hormonális hüvelygyűrű)

Havi költség: ~4000 Ft >> évente: ~48.000 Ft >> 32 év alatt: ~1.536.000 Ft
+ Rendszeres nőgyógyászati kontroll és receptfelírás szükséges, változó költségek

Termékenységtudat, szimptotermális-módszer

Most nem magyarázom el részletesen, a lényeg, hogy nőként megismered a termékenységed egyedi ritmusát, és a három elsődleges termékenységi jel alapján alkalmazod a módszert fogamzásgátlásra. Már sokat írtam róla, például: itt, itt, itt, itt és itt.
A költsége egyszeri: a tanfolyam ár 35.000 Ft-tól kezdődik és egy életre szóló tudást ad.

Azt is hozzá kell tenni, hogy ezt a módszert önmagában is lehet alkalmazni fogamzásgátlásra, ha a termékeny időszakban absztinenciát választatok. Így valóban csak ennyi a költsége. De ha védekeztek is valamilyen barrier módszerrel (óvszer, pesszárium, méhszájsapka, esetleg spermicid), a költségek akkor is a töredékére csökkennek, ugyanis elég a termékeny időszakban használni ezeket.
Tehát ha maradunk a példánknál, és heti három együttléttel számolunk, akkor nagyjából 3-4 aktus alatt kell védekezni, hiszen a termékeny időszak is nagyjából egy hétig tart. Ha ezt óvszerrel számoljuk, akkor a költségek így is csökkennek. Ha havi 4 db óvszerrel számolunk a teljes 12 helyett, akkor 4 csomag óvszer elég egy egész évre. Ez azt jelenti, hogy éves szinten spórolunk legalább 24.000 Ft-ot, összesen pedig a 32 év alatt 384.000 Ft lesz az összkiadás az óvszerre – 1.152.000 Ft helyett. Tehát 32 év alatt spórolunk 768.000 Ft-ot egyetlen tanfolyammal.
Havi költség: ~1000 Ft >> évente: ~12.000 Ft >> 32 év alatt: ~384.000 Ft

Egyéb előnyök
A termékenységtudattal egy csomó más területen is profitálhatunk – akár anyagilag is. Például egészségügyi problémák esetén, ha pontosan tudjuk, hogy mikor kell orvoshoz fordulnunk és nem futunk felesleges köröket. A babatervezés időszakában az összes ovulációs teszt költségét megspórolhatjuk, hiszen nem lesz rá szükségünk. Az a testtudat és magabiztosság, amit nyerünk a termékenységünk ismeretével, egyszerűen felbecsülhetetlen!

Bővebb információk és jelentkezés a tanfolyamra itt: http://hormonmentes.hu/termekenysegtudat-tanfolyam/


Persze ez mind csak gondolatkísérlet. Nincsenek ilyen steril élethelyzetek, amelyekben így ki lehetne számolni, hogy pontosan mi a fogamzásgátlás ára egy életen át, mindenesetre érdekes eljátszani a gondolattal. Ahogy az elején is írtam, nagyon sok tényezőt kell figyelembe venni a számunkra megfelelő módszer kiválasztásánál. De ha biztonságos, hormonmentes megoldást szeretnétek, akkor véleményem szerint a termékenységtudat megkerülhetetlen lehetőség.

Ha érdekel a termékenységtudat-tanfolyam, akkor itt találod a részleteket: http://hormonmentes.hu/termekenysegtudat-tanfolyam/—————————————————————————————————————–

Érdekel a gyengéd fogamzásgátlás? Szeretnél további hasznos információkat a témában? Akkor kattints ide a hírlevél feliratkozáshoz!

Kövess minket Facebookon is: https://www.facebook.com/hormonmentes.hu

Youtube csatorna feliratkozás: https://www.youtube.com/c/HormonmentesHu

Másnak is hasznos lehet ez a cikk? Akkor oszd meg! 🙂

nyíl

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.