10 jan

6+1 tipp a termékenységtudat első lépéseihez

Itt az új év, sokan ilyenkor vágnak bele az életmódváltásba. Bizony, ebbe a termékenységtudat-módszer is beletartozik. Ha éppen azon gondolkozol, hogy elkezdenéd a módszer alkalmazását, vagy kezdő vagy és elbizonytalanodtál, akkor ez a cikk pont neked szól!

Ha a módszer lényegéről, a nyákról vagy a hőmérőzésről vársz tanácsokat, akkor ne is keresd alább, ezekről sokat írtam és beszéltem már. Most arról fogok írni, hogy mik azok az apróságok, amelyek tapasztalataim szerint mellékvágányra vihetik vagy elbizonytalaníthatják a lelkes kezdőket.

1. Határozd meg a célod, és legyen terved a termékeny időszakra!

Biztosan furán hangzik a célmeghatározás egy olyan módszernél, amely a ciklusunk követéséről szól, de hidd el, fontos. Hiszen nem mindegy, hogy babát szeretnél vagy fogamzásgátlásra szeretnéd alkalmazni a módszert. Ahogy az sem, hogy mennyire vagy elkötelezett a fogamzásgátlás terén. A termékenységtudat nem nyomja el a termékenységedet, arról szól, hogy megtaláljuk a termékenységi ablakot, azt az időszakot, amikor lehetséges a fogantatás. Ennek fényében a céljainknak megfelelően tudunk cselekedni a termékeny időszakban. Ha babát szeretnénk, akkor egyértelmű a képlet. Ha viszont fogamzásgátlásra alkalmazod a módszert, akkor a pároddal együtt fel kell rá készülnötök, hogyan védekeztek a termékeny időszakban:

  • használhattok valamilyen fogamzásgátló eszközt (óvszer, pesszárium, méhszájsapka, spermicidek, akár megszakítással kombinálva)
  • vagy teljes mértékben kerülitek a szexuális együttléteket (akár vallási meggyőződésből, akár a teljes biztonság kedvéért)
  • csak alternatív módon vagytok együtt ebben az időszakban (nemcsak a nemiszervek érintkezésével lehet gyönyört szerezni egymásnak…) 😉

Ha ezt nem tisztázzátok előre, akkor könnyen előfordulhat, hogy elégedetlenek lesztek a módszerrel.

2. Tanulj biztos forrásból!

Nagyon sok olyat láttam már, hogy valaki önállóan kezdi el a módszer megtanulását, aztán a kezdeti lelkesedés után gyorsan abba is hagyja. Hidd el, rengeteg fejfájást és riadalmat megspórolsz magadnak, ha biztos forrásból tanulsz, és nem blogcikkekből és csoportokból akarod összeszedni az információkat. Bizony, ez még az én cikkeimre és csoportomra is vonatkozik. Rengeteg infót megosztok, de teljes egészében, lépésről lépésre csak a tanfolyamomon tudom átadni a módszert. Úgy tapasztalom, hogy még komplett könyvek elolvasása után is sok kérdés marad az emberben, és a könyv nem válaszol. Ha biztonságban akarod tudni magadat, akkor keress egy oktatót vagy végezz el egy végezz el egy tanfolyamot! Megéri.

3. Ne felejtsd, hogy ez társadalmilag nem általánosan elfogadott!

A fogamzásgátlás érzékeny és privát téma, mégis előkerül néha a baráti beszélgetésekben vagy az orvosi rendelőben. És nem ritka, hogy furán néznek az emberre, ha elkezdi magyarázni, hogy mi is az a termékenységtudat. Néhány megjegyzés vagy szemöldökráncolás után természetes, hogy kétségeid vannak. A fogamzásgátlás viszont egyéni döntés. Ha megfelelően tájékozódtál, ismered az előnyöket és a hátrányokat, akkor magabiztosan tudsz beszélni a témáról, és valószínűleg még te fogsz új dolgokat mondani a másik félnek, aki kezdetben furán nézett rád. Azt azonban ne feledd, hogy mindig mondhatsz nemet, ha bármilyen kérdést tolakodónak érzel. És mindig meríthetsz erőt és visszaigazolást a támogató közösségben, mint például a tanfolyamomhoz kapcsolódó titkos Facebook-csoportban.

4. Ne legyenek irreális elvárásaid magaddal és a módszerrel szemben!

Időbe telik, amíg megismered a ciklusodat, főleg, ha rögtön a gyógyszer abbahagyása után ugrasz fejest a módszer rejtelmeibe. Tudom, hogy ilyenkor nagyon lelkes az ember, de nem kell rögtön élesben fogamzásgátlásra alkalmazni a termékenységtudatot. Elég, ha kezdetben csak a ciklusod megismerése a cél. Adj időt magadnak és a párodnak. A fokozatosság sokat segít abban, hogy magabiztosak legyetek a termékenységtudatban. Viszont fontos, hogy legyen tervetek arra, hogy milyen más védekezési megoldást választatok – lásd fent, nem véletlenül ez az első pont a listán! 🙂

Új rutinokat kell kialakítani, és nem kevés idő beleszokni abba, hogy minden reggel hőmérővel kezded a napodat vagy megvizsgálod a nyákodat. Egy új szokás elsajátítása alsó hangon két hónap. Tapasztalatból írom, hogy később az lehet furcsa, ha valamiért kimarad egy mérés.

5. Ne ijedj meg, ha nem tankönyvi a ciklusod

Egyediek vagyunk. A ciklusunk is az. Csak nagyon keveseknél látok tökéletes, tankönyvi ciklusgörbét. Főleg, ha fogamzásgátló abbahagyása után, a hormonális állapotod feltérképezése miatt, esetleg szoptatás alatt vágnál bele a termékenységtudatos létbe. Ne légy csalódott! Idő kell a megismerésre, és arra is, hogy kialakítsd a saját szokásaidat. Két-három ciklusgörbe után már szépen látszanak a mintázatok, és könnyebb rájönni, hogyan tudod támogatni a testedet a hormonális egyensúly elérésében.

Itt próbáltam meg 14 percben összefoglalni a termékenységtudat lényegét: 

6. Ne bízz magad helyett a kütyükben!

Ne értsetek félre, én nagyon szeretem a kapcsolódó kütyüket, high tech hőmérőket. Figyelemmel kísérem, hogy mi a legújabb csoda találmány, és ami megtetszik, azt ki is próbálom. Tudom, hogy jól hangzik, hogy ez vagy az a drága eszköz majd elvégzi helyettünk a munkát, méri a hőt és mi csak elhisszük a termékeny napokról kapott információt. Tudom, hogy nagyon egyszerűnek tűnik letölteni egy alkalmazást és várni a csodát. De sajnos nem lehet megúszni a melós részt: megtanulni az alapokat, azt, hogy mitől működik a termékenységtudat, mint módszer. Ez pont olyan, mint a fogyásnál, jól hangzik, hogy beveszed a csoda fogyibogyót, de mindenki tudja, hogy valódi életmódváltás, kemény munka nélkül nem megy.

Kezdőként könnyű belecsúszni abba, hogy inkább elhisszük, ha az applikáció piros vagy zöld napot ad, de elsősorban magadban bízz, ha megvan a megfelelő tudásod hozzá! Én azt mondom, hogy tanuld meg a módszert, aztán utána olyan kütyüt használsz hozzá, ami csak tetszik – és persze amit a pénztárcád enged –, de elég egy mezei, két tizedesjegyig mérő hőmérő is.

+1. Merj kérdezni, ha elakadtál!

Mondjuk itt. 🙂

Add tovább!
Share on Facebook46Share on Google+0Pin on Pinterest0Email this to someone
31 aug

Mítoszirtó: Valójában ezt teszi a citrom a menstruációddal

Te is szenvedtél már attól, hogy tudod előre, pont a nyaralás alatt jönne meg a menstruációd, ugye? És abban is teljesen biztos vagyok, megkaptad már jótanácsként, hogy igyál citromlevet vagy egyél citromot, mert azzal el lehet tolni a vérzést vagy előrébb lehet hozni. Ebben, azt hiszem, nincs teljes egyetértés. Meg abban sem, hogy akkor most hány napot is lehet tolni a cikluson. Hallhattad ezt a népi bölcsességet a citromlével, citromos vízzel, sőt C-vitaminnal is. Valóság vagy dajkamese? Utánajártam!

Rengetegen kérdezitek tőlem, hogy hogyan lehet befolyásolni a ciklust…

Előrebocsájtom, hogy nem fogok a menstruációd eltolására ötleteket adni. A konkrét válaszom pedig az, hogy pusztán kényelmi szempontok alapján ne akard megváltoztatni a tested működését, ugyanis ez mindig hormonális változásokat jelent. A ciklusod egy nagyon összetett, precízen működő és érzékeny hormonális rendszer. A hormonháztartásod pedig megbosszulja, ha random módon packázol vele.

Az viszont nagyon piszkálta a fantáziámat, hogy a fenti citromos bölcsesség másképp jelenik meg az angolszász kultúrában, mint nálunk. Itthon azt hallani, hogy ez a praktika eltolja a menstruációt pár nappal – ez az ártalmatlanabb verzió. Míg ha angolul keresel a citrom és a menstruáció kapcsolatára, akkor azt találod, hogy a nagy adag C-vitamin előbb meghozza a menstruációt, ellenben megnöveli a menstruációs görcsöket, sőt „természetes abortuszra” is alkalmas. Hogy tessék?? Read More

Add tovább!
Share on Facebook100Share on Google+0Pin on Pinterest0Email this to someone
24 aug

Szex és… kockázat

A „Van-e orvosi végzettségem?” mellett a másik kérdéskör az szokott lenni, hogy mivel az általam tanított módszert fogamzásgátlásra is lehet alkalmazni, vállalok-e felelősséget abban, hogy megfelelő lesz. Pragmatikusan lefordítva: vállalom-e a felelősséget, ha mégis jön a baba?

Először is tisztázzuk: a termékenységtudat egy esernyőkifejezés, ami az angol fertility awareness kifejezésből jön. A ciklus és a termékenységi jelek megfigyelését, a testünk megismerését jelenti. Ez alá számos módszer tartozik, amelyeket kifejtettem itt. Én ebből a szimptotermális-módszert oktatom, ami a legbiztonságosabb ezek közül – és köze sincs a naptármódszerhez. 17 000 ciklust megfigyelő kutatás során azt találták, hogy a hatékonysága 99,4%, a Pearl-indexe: 0,6-1,8, ami megegyezik a gyógyszerével. A fogamzásgátlási módszerek hatékonyságáról és a Pearl-indexről írtam már itt.

Read More

Add tovább!
Share on Facebook16Share on Google+0Pin on Pinterest0Email this to someone
15 aug

Termékenységtudat-oktató? Aham, és az meg mi a …?

Sokan kérdezik, hogy van-e egészségügyi végzettségem. A kérdéstől egy éve még szabályosan rettegtem, mert nem voltak kész válaszaim. Mára ez a rettegés elmúlt, mert egy újabb év tapasztalatai alapján tudom, hogy mennyi nőnek segítettem már.

Megértem, hogy sokan értetlenül állnak a termékenységtudat-oktató mint szakember jelensége előtt. Úgy érzem, eljött az idő, hogy pár gyakori kérdésre magyarázatot adjak.

Szerencsés az, aki már gyerekkorában tudja, hogy mivel akar majd foglalkozni és ennek megfelelően választ felsőoktatási intézményt. Én viszont két olyan diplomát szereztem, ami nem ebbe az irányba mutatott.

Read More

Add tovább!
Share on Facebook52Share on Google+0Pin on Pinterest0Email this to someone
21 jún

Na, ez az, amit biztosan nem látsz a hollywoodi szexjelenetekben

Ezeregy éve nem írtam a blogra. Tudom, mea culpa. Na de most! Visszatértem, és rengeteg ötlet van a fejemben. Arra gondoltam, hogy kezdjünk könnyedebb témával, mert volt egy furcsa gondolatom, amikor a napokban filmezős estét tartottunk a férjemmel. Igen, szakmai ártalom, hogy mindenről AZ jut eszembe. De mi is?

Gondolkozzunk el a fogamzásgátlás ábrázolásáról a filmiparban!

Feltűnt, hogy minden egyes történetben – legyen az eleve romantikus film vagy bármilyen egyéb sztori –, amiben ha csak mellékszálként is megjelenik a szex, minden nagyon gördülékeny. Soha senki nem bajlódik egy óvszer felhúzásával, sőt, úgy egyáltalán a védekezéssel. Persze, biztosan gyógyszert szed a nő, gondolhatnánk. Vagy nem gondoljuk, mert rajtam kívül senki sem ilyen elvetemült, hogy ezen gondolkozik filmnézés közben. 😀  Nem várom el az ismeretterjesztést a szórakoztatóipartól, mert legtöbbször nem is adja magát a sztoriban a védekezés kérdése, főleg egy tartós kapcsolat bemutatásánál. De egy szenvedélyes románc, egyéjszakás kaland ábrázolásánál simán beleférne említés szintjén, hogy „ugye, van nálad gumi”?  És amikor a fiú vagy a lány válasza kielégítő igen, akkor máris boldogan egymás karjaiba omolhatnak. Szerintem ez egészen jó üzenet lenne. De ha a történet szempontjából nem releváns a védekezés, akkor inkább úgy csinálunk, mintha nem is létezne.

Read More

Add tovább!
Share on Facebook163Share on Google+0Pin on Pinterest0Email this to someone
03 máj

Caya pesszárium a kulisszák mögött – egy magyar lány beszámolója  

 

Mint tudjátok, a múlt hét elején Frankfurtban, pontosabban Mörfelden-Walldorfban jártunk a Medintim Kessel németországi központjában. Az egyik legváratlanabb dolog, ami ért minket, hogy a németországi centrumban dolgozik egy magyar lány is, Tóth Brigitta. Sikerült vele találkoznunk is, ennek nyomán készült az alábbi interjú. Brigitta az egyik legfontosabb termékünk, a Caya pesszárium minőségellenőrzésében vesz részt, mutatjuk hogyan!

– Mióta dolgozol itt és hogy kerültél a Kessel Medintimhez?

– Ez a történet még elég friss, mivel nincs két hónapja, hogy a Kessel Medintim GmbH-nál elkezdtem dolgozni. Tavaly december végén költöztem ki Németországba és január első hetében már bele is ástam magam az internetes álláshirdetésekbe. Február végén akadtam rá a cégre, éppen a beszerzési részre kerestek munkatársat. Mivel Budapesten előtte több mint két évig beszerzési területen dolgoztam, ezért azonnal el is mentettem az oldalt. A lehetőség számomra tökéletes volt. Például közvetlenül a céggel ígértek szerződést, nem közvetítő cégen keresztül, illetve a legnagyobb előnye, hogy Mörfelden-Walldorf walldorfi részén van a munkahely, tudniillik én Mörfeldenben lakom.

Read More

Add tovább!
Share on Facebook13Share on Google+0Pin on Pinterest0Email this to someone
22 aug

Menstruációs görcsoldás gyógyszer nélkül

Oké, ez egy hirtelen felindulásból elkövetett bejegyzés. Mától hivatalosan is imádom a Biointimo menstruációs fájdalomcsillapító tapaszt! Nem vagyok egy görcsölős típus, de ma reggel valahogy nehezebben kezdődött ez a ciklus. Van ilyen néha, magnézium ide vagy oda… Lehet, hogy a borzalmas idő és a front miatt. Elvittem a gyerekeket bölcsibe, beugrottam a boltba, mire hazaértem jól megáztam, a cipőmben tocsogott a víz. Leültem a gép elé, de úgy fájt a hasam, hogy nem tudtam koncentrálni a munkára. Tudom, hogy szerencsés vagyok, ne utáljatok, de nekem ez tényleg nagyon ritkán fordul elő, ezért a tapaszt sem tudtam annyira tesztelni eddig. Na de most! Gyógyszert nekem akartam bevenni, nincs itthon görcsoldóm, a fenti okok miatt, a fájdalomcsillapító meg szerintem nem nagyon hat a görcsölésre.

Read More

Add tovább!
Share on Facebook25Share on Google+0Pin on Pinterest0Email this to someone
28 Júl

Ennyit költünk fogamzásgátlásra életünk során

Elgondolkoztatok már azon, hogy mennyit költünk fogamzásgátlásra életünk során? Segítek: sokat. Nagyon nehéz kiszámolni, hogy valójában mennyi az annyi, hiszen ez függ attól, hogy hány éves kortól kell foglalkoznunk egyáltalán a kérdéssel, milyen fogamzásgátlási módszert választunk, mennyire aktív a szexuális életünk. Meg persze nemcsak az anyagiak számítanak (sőt!), de azért a fogamzásgátlás ára sem elhanyagolható szempont. Arról is beszéltünk már, hogy melyik módszer mennyire biztonságos. És még ezen felül is rengeteg szempont közrejátszik abban, hogy melyik életkorban milyen módszert alkalmazunk. Úgy gondolom, hogy az első és legfontosabb az egészségünk, ha választásról van szó. De függ a kapcsolataink minőségétől. És attól is, hogy milyen kapcsolatban vagyunk a testünkkel, melyik módszer mennyire komfortos számunkra és a partnerünk számára. Read More

Add tovább!
Share on Facebook46Share on Google+0Pin on Pinterest0Email this to someone
05 máj

A fogamzásgátló módszerek hatékonysága

Kíváncsi vagy, hogy pontosan mit jelent a fogamzásgátló módszerek hatékonysága? Azaz mennyire nyújt biztonságos védelmet egy-egy módszer a teherbeeséssel szemben? Mélyedjünk el egy kicsit most ebben a témában, hiszen nem is olyan egyszerű eligazodni az értékek között, és jó tudni, hogy melyik szám pontosan mire utal. Készítettem egy jó összefoglaló táblázatot is.

Hogyan is vizsgálják a fogamzásgátlók hatékonyságát?

A legtöbbször egy év átlagát nézik egy-egy fogamzásgátló vizsgálatánál, ezen belül is azt, hogy 100 pár esetén hány nő fogan meg ez alatt az idő alatt az adott módszert alkalmazva. Ezt a számot mutatja a Pearl-index. 

Több módon találkozhatsz az értékkel: van, amikor százalékot írnak (például így: 99,6 %-os hatékonyságú), van, amikor a hibaarány százalékát írják ki: 0,4 %-os hibaarány, és a legtöbbször a Pearl-indexet láthatod, így: 0,4. Ráadásul sokszor két értéket láthatunk az adott módszer mellett, mert az egyik a tipikus használatot, a másik pedig a tökéletes használatot jellemzi. A lényeg, hogy mindegyik azt jelenti, hogy 1 év alatt 100 nőből hány lesz terhes az adott módszert alkalmazva.

Ez elég relatív adat, hiszen az is bizonyított, minél tovább alkalmazol egy adott módszert, annál jobban beletanulsz a használatába és így egyre biztonságosabb lesz, mert csökken a felhasználói hibaszázalék. Ez főleg azokra a módszerekre igaz, amelyekhez több tudatosság szükséges (általában pont a hormonmentes fogamzásgátlók). Read More

Add tovább!
Share on Facebook33Share on Google+0Pin on Pinterest1Email this to someone
20 ápr

A legjobb tudományos GIF-ek az emberi reprodukcióról

Gondolkoztál már azon, hogy hogyan mozog egy spermium vagy hogy hogyan fér el egy baba a várandós nő hasában? Esetleg azon, hogy milyen a szex egy MRI felvételen? Most megnézheted! Szuper GIF-eken mutatom be az emberi reprodukció folyamatát a női ciklus működésétől a születésig. Felkészültél?

Read More

Add tovább!
Share on Facebook190Share on Google+0Pin on Pinterest1Email this to someone