21 jún

Na, ez az, amit biztosan nem látsz a hollywoodi szexjelenetekben

justin-timberlake-mila-kunis-friends-with-benefits

Ezeregy éve nem írtam a blogra. Tudom, mea culpa. Na de most! Visszatértem, és rengeteg ötlet van a fejemben. Arra gondoltam, hogy kezdjünk könnyedebb témával, mert volt egy furcsa gondolatom, amikor a napokban filmezős estét tartottunk a férjemmel. Igen, szakmai ártalom, hogy mindenről AZ jut eszembe. De mi is?

Gondolkozzunk el a fogamzásgátlás ábrázolásáról a filmiparban!

Feltűnt, hogy minden egyes történetben – legyen az eleve romantikus film vagy bármilyen egyéb sztori –, amiben ha csak mellékszálként is megjelenik a szex, minden nagyon gördülékeny. Soha senki nem bajlódik egy óvszer felhúzásával, sőt, úgy egyáltalán a védekezéssel. Persze, biztosan gyógyszert szed a nő, gondolhatnánk. Vagy nem gondoljuk, mert rajtam kívül senki sem ilyen elvetemült, hogy ezen gondolkozik filmnézés közben. 😀  Nem várom el az ismeretterjesztést a szórakoztatóipartól, mert legtöbbször nem is adja magát a sztoriban a védekezés kérdése, főleg egy tartós kapcsolat bemutatásánál. De egy szenvedélyes románc, egyéjszakás kaland ábrázolásánál simán beleférne említés szintjén, hogy „ugye, van nálad gumi”?  És amikor a fiú vagy a lány válasza kielégítő igen, akkor máris boldogan egymás karjaiba omolhatnak. Szerintem ez egészen jó üzenet lenne. De ha a történet szempontjából nem releváns a védekezés, akkor inkább úgy csinálunk, mintha nem is létezne.

Mi van, amikor mégis megjelenik a védekezés? Nevetés vagy dráma jön. Vagyis a fogamzásgátláshoz vagy annak hiányához kapcsolódik maga a sztori. Az óvszerrel általában oltári nagy bénázást prezentálnak, jellemzően az elcseszett tinivígjátékok, nem növelve a kedvet a védekezés ezen formájához.

via GIPHY

Felfújva, lufiként, esetleg valakinek a fején látjuk a rettegett latexcuccot.

Vagy kilyukad a gumi. Na, ez már a dráma része. Ebben az esetben innen szokott kezdődni a történet fő konfliktusa.

Vagy a lány elfelejti bevenni a gyógyszert. Szintén dráma, lásd feljebb.

Vagy gonosz mesterkedés áll a háttérben, és a cselszövő nő direkt kilyukasztja a védekezéshez kapcsolódó eszközt (tetszőlegesen: óvszer vagy pesszárium), mert a férfi nem akar gyereket. Illetve láthatjuk olyan formában is, hogy a férj preparálja meg a nő fogamzásgátlóját, mert az asszonyka nem akar szülni – talán a Született feleségekben volt ez?

Szóval vicc vagy dráma, de nem az élet természetes része. Szerintem ez elég kártékony. Bár tudjuk, hogy ami jól működik, az nem téma. Csak van egy olyan érzésem, hogy a narratíva, ami eljut a fiatalokhoz – akik a legfogékonyabbak és legsérülékenyebbek – az, hogy csinálj, amit akarsz, kis szerencsével nem leszel terhes és nem kapsz el semmilyen fincsi nemi betegséget sem. A való élet meg nem ilyen.

Nagyon drámai irányt vettem. Ami a személyes kedvencem, az az, amikor a kosztümös filmekben vagy más posztapokaliptikus, fogamzásgátlás nélküli világban egymásnak esnek a szereplők. Véletlenül soha senki sem lesz terhes. Minden könnyed és csodás. A forróvérű Blaskovich Ernő végigdugja a Kincsemben a teljes bordélyházat meg a környezetében lévő összes szolgálót, majd önfeledtem szeretkezik a vélhetőn szűz, ámde tűzrőlpattant Zichy Margittal – upsz, remélem, ezzel nem spoilerezek nagyon. Persze simán lehet, hogy előtte minden alkalommal előkapta a zsebéből a birkabélből készült, mosható, újrahasználható, korabeli óvszert. Csak amikor az udvarházat pásztázta a kamera, akkor nem láttuk a szárítókötélen a lágy szelőben lengedező kondomokat. Amúgy tetszett a film, csak ez a fránya szakmázás. 😀

Blaskovich gróf és aznapi szeretője (Fotó: jelenet a Kincsem című filmből)

Blaskovich gróf és aznapi szeretője (Fotó: jelenet a Kincsem című filmből)

Egy pillanatra belegondoltam, hogy milyen lenne olyan világban élni, ahol nincs semmilyen hozzáférhető fogamzásgátló eszköz. A filmes élmények kapcsán elindult a vezérhangya, és rájöttem a termékenységtudat egy olyan előnyére, amire eddig nem is gondoltam. Ha hőmérő nem is áll rendelkezésre, akkor is ott van a másik két termékenységi jel: a méhnyaknyák és a méhszáj állása. Ha hőmérőm is van, akkor még tökéletesebb a dolog. Applikáció híján papír és ceruza rendelkezésre állhat, táblázatot lehet rajzolni, így simán működhet a biztonságos ciklusfigyelés.

Ez a felfedezés rendkívüli megnyugvást adott. Jöhet a zombiapokalipszis, én akkor is tudni fogom, hogy mikor vagyok termékeny – és mikor nem. Ezentúl ezt az érvet is használni fogom, ha azt kérdezik, hogy mire jó a termékenységtudat. Hát nem zseniális?

Add tovább!
Share on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest0Email this to someone
03 máj

Caya pesszárium a kulisszák mögött – egy magyar lány beszámolója  

Caya központ Frankfurt

 

Mint tudjátok, a múlt hét elején Frankfurtban, pontosabban Mörfelden-Walldorfban jártunk a Medintim Kessel németországi központjában. Az egyik legváratlanabb dolog, ami ért minket, hogy a németországi centrumban dolgozik egy magyar lány is, Tóth Brigitta. Sikerült vele találkoznunk is, ennek nyomán készült az alábbi interjú. Brigitta az egyik legfontosabb termékünk, a Caya pesszárium minőségellenőrzésében vesz részt, mutatjuk hogyan!

– Mióta dolgozol itt és hogy kerültél a Kessel Medintimhez?

– Ez a történet még elég friss, mivel nincs két hónapja, hogy a Kessel Medintim GmbH-nál elkezdtem dolgozni. Tavaly december végén költöztem ki Németországba és január első hetében már bele is ástam magam az internetes álláshirdetésekbe. Február végén akadtam rá a cégre, éppen a beszerzési részre kerestek munkatársat. Mivel Budapesten előtte több mint két évig beszerzési területen dolgoztam, ezért azonnal el is mentettem az oldalt. A lehetőség számomra tökéletes volt. Például közvetlenül a céggel ígértek szerződést, nem közvetítő cégen keresztül, illetve a legnagyobb előnye, hogy Mörfelden-Walldorf walldorfi részén van a munkahely, tudniillik én Mörfeldenben lakom.

Az állást csak három-négy nappal később pályáztam meg, addig egyrészt vártam egy másik helyről egy telefonhívást – ott elvárás volt a magyar nyelv, tehát ideális lett volna –, azonban az nem érkezett meg, másrészt tudtam, hogy bár van munkatapasztalatom az adott területen, mégis ez egy másik ország, másik nyelv és másik termékkategória. De már nagyon szerettem volna dolgozni valahol, elkezdeni a „német életemet”, és úgy gondoltam, hogy csak akkor veszíthetek, ha nem pályázom.

Egy héttel később személyesen Martin Kessel hívott fel időpont-egyeztetés miatt. Másnap már be is mentem interjúra. Kis cég, 15-20 szimpatikus munkatárssal, nyugodt, szép helyen. Csak egy dolog járt a fejemben: én itt szeretnék dolgozni! Az interjú alatt bejött a megérzésem, a meghirdetett terület még nem nekem való, túl nehéz lenne így az elején. Viszont úgy köszöntünk el Martin Kessell-lel, hogy jelentkezik, ha talál nekem egy másik lehetőséget. Másnap csörgött a telefonom: minőségellenőrzés területen szükség lenne egy kolléganőre. Aznap délután már mentem is a cégbe egyeztetni a részletekről. Március 13-a óta pedig én is tagja vagyok a Kessel Medintim csapatának. 🙂 Azóta tudom, hogy óriási hiba lett volna, ha a bizonytalanság miatt elszalasztom ezt a lehetőséget. Ez az én kis „sikertörténetem”.

– Mi a feladatköröd pontosan? És milyen termékekkel dogozol?

– Kolléganőmmel legfőbb feladatunk a Caya előkészítése szállításra. A legfontosabb lépés az ellenőrzésé: van-e terméken hiba? Ilyen lehet például egy csík, egy pont, egy anyagban ragadt szösz, illetve a legsúlyosabb, egy lyuk. Ezt követően egy LOT jelzéssel leragasztott műanyag tokba helyezzük el, ami végül egy fóliába lesz becsomagolva. Majd ezután következnek a különböző dobozok – rendelői országtól függ – összeállításai. A Caya pesszáriumon kívül még egy termék tartozik hozzánk, a Vagiwell Dilator (ez a termék egyedi rendeléssel elérhető már a hormonmentes.hu-n keresztül, és hamarosan a webshopba is felkerül – a szerk.) Három kiszerelésben kapható: small, large és premium. A rendelések alapján ezeket is összeállítjuk és szállításra kész állapotban adjuk át kollégáinknak.

Itt ellenőrzik a pesszáriumokat

Itt ellenőrzik a pesszáriumokat

– Ismerted korábban a Caya-t?

– Megmondom őszintén, márciusig még nem hallottam róla. És előtte magáról a pesszáriumról sem volt sok információm. Magyarországon elkerült ez a módszer mint fogamzásgátlás. De mintha ott nem is lenne elterjedt ez a megoldás, ha jól tudom. A hormonmentes.hu oldalon kívül szinte sehol sem elérhető, és nem is voltak nyitottak a magyarok egy üzleti kapcsolatra.

– Milyen vélemény alakult ki benned róla, mióta a Kesselnél dolgozol?

– Mióta megismertem a történetét és a használatának előnyeit, teljesen pozitív véleménnyel vagyok róla. Habár ki még nem próbáltam, mégis úgy gondolom, hogy ez a legjobb hormonmentes fogamzásgátló módszer.

Caya pesszárium a fényasztalon

Caya pesszárium a fényasztalon

– Mik a tapasztalataid a cég és termékei németországi megítéléséről?

– Véleményem szerint a németek mindig is nyitottabbak voltak ezen a területen. Nem kezelik tabuként a szexualitással kapcsolatos dolgokat és problémákat. Ez látszik például a reklámoknál is, fő műsoridőben is látható szexuális segédeszközöket forgalmazó weboldal reklámja. A Caya négy évvel ezelőtt robbant be a piacra. Korábban is lehetett pesszáriumot vásárolni, de a Caya innovatívabb terméke a fogamzásgátló módszernek mind a formája, mind az anyaga, illetve a hozzá tartozó gél miatt is. Mivel csak négy hónapja élek Németországban és csak másfél hónapja dolgozom a cégnél, ezért még nem volt időm jobban megtapasztalni, hogy az emberek hogyan ítélik meg ezeket a termékeket. Viszont a számok is beszélnek: négy évvel ezelőtt kolléganőm napi négy órában kezdett el foglalkozni a Caya ellenőrzésével és csomagolásával, most pedig napi nyolc órában két ember dolgozik rajta, és havi több ezer darabot adunk el.

Add tovább!
Share on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest0Email this to someone
22 aug

Menstruációs görcsoldás gyógyszer nélkül

menstruációs görcsoldás

Oké, ez egy hirtelen felindulásból elkövetett bejegyzés. Mától hivatalosan is imádom a Biointimo menstruációs fájdalomcsillapító tapaszt! Nem vagyok egy görcsölős típus, de ma reggel valahogy nehezebben kezdődött ez a ciklus. Van ilyen néha, magnézium ide vagy oda… Lehet, hogy a borzalmas idő és a front miatt. Elvittem a gyerekeket bölcsibe, beugrottam a boltba, mire hazaértem jól megáztam, a cipőmben tocsogott a víz. Leültem a gép elé, de úgy fájt a hasam, hogy nem tudtam koncentrálni a munkára. Tudom, hogy szerencsés vagyok, ne utáljatok, de nekem ez tényleg nagyon ritkán fordul elő, ezért a tapaszt sem tudtam annyira tesztelni eddig. Na de most! Gyógyszert nekem akartam bevenni, nincs itthon görcsoldóm, a fenti okok miatt, a fájdalomcsillapító meg szerintem nem nagyon hat a görcsölésre.

Read More

Add tovább!
Share on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest0Email this to someone
28 jul

Ennyit költünk fogamzásgátlásra életünk során

a fogamzásgátlás ára

Elgondolkoztatok már azon, hogy mennyit költünk fogamzásgátlásra életünk során? Segítek: sokat. Nagyon nehéz kiszámolni, hogy valójában mennyi az annyi, hiszen ez függ attól, hogy hány éves kortól kell foglalkoznunk egyáltalán a kérdéssel, milyen fogamzásgátlási módszert választunk, mennyire aktív a szexuális életünk. Meg persze nemcsak az anyagiak számítanak (sőt!), de azért a fogamzásgátlás ára sem elhanyagolható szempont. Arról is beszéltünk már, hogy melyik módszer mennyire biztonságos. És még ezen felül is rengeteg szempont közrejátszik abban, hogy melyik életkorban milyen módszert alkalmazunk. Úgy gondolom, hogy az első és legfontosabb az egészségünk, ha választásról van szó. De függ a kapcsolataink minőségétől. És attól is, hogy milyen kapcsolatban vagyunk a testünkkel, melyik módszer mennyire komfortos számunkra és a partnerünk számára. Read More

Add tovább!
Share on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest0Email this to someone
05 máj

A fogamzásgátló módszerek hatékonysága

fogamzásgátlók hatékonysága

Kíváncsi vagy, hogy pontosan mit jelent a fogamzásgátló módszerek hatékonysága? Azaz mennyire nyújt biztonságos védelmet egy-egy módszer a teherbeeséssel szemben? Mélyedjünk el egy kicsit most ebben a témában, hiszen nem is olyan egyszerű eligazodni az értékek között, és jó tudni, hogy melyik szám pontosan mire utal. Készítettem egy jó összefoglaló táblázatot is.

Hogyan is vizsgálják a fogamzásgátlók hatékonyságát?

A legtöbbször egy év átlagát nézik egy-egy fogamzásgátló vizsgálatánál, ezen belül is azt, hogy 100 pár esetén hány nő fogan meg ez alatt az idő alatt az adott módszert alkalmazva. Ezt a számot mutatja a Pearl-index. 

Több módon találkozhatsz az értékkel: van, amikor százalékot írnak (például így: 99,6 %-os hatékonyságú), van, amikor a hibaarány százalékát írják ki: 0,4 %-os hibaarány, és a legtöbbször a Pearl-indexet láthatod, így: 0,4. Ráadásul sokszor két értéket láthatunk az adott módszer mellett, mert az egyik a tipikus használatot, a másik pedig a tökéletes használatot jellemzi. A lényeg, hogy mindegyik azt jelenti, hogy 1 év alatt 100 nőből hány lesz terhes az adott módszert alkalmazva.

Ez elég relatív adat, hiszen az is bizonyított, minél tovább alkalmazol egy adott módszert, annál jobban beletanulsz a használatába és így egyre biztonságosabb lesz, mert csökken a felhasználói hibaszázalék. Ez főleg azokra a módszerekre igaz, amelyekhez több tudatosság szükséges (általában pont a hormonmentes fogamzásgátlók). Read More

Add tovább!
Share on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest1Email this to someone
20 ápr

A legjobb tudományos GIF-ek az emberi reprodukcióról

emberi reprodukció

Gondolkoztál már azon, hogy hogyan mozog egy spermium vagy hogy hogyan fér el egy baba a várandós nő hasában? Esetleg azon, hogy milyen a szex egy MRI felvételen? Most megnézheted! Szuper GIF-eken mutatom be az emberi reprodukció folyamatát a női ciklus működésétől a születésig. Felkészültél?

Read More

Add tovább!
Share on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest1Email this to someone
10 feb

Puncitéma

puncitéma

Nem akartam beszállni, a „hogy hívod a puncid?” témába. Nem és nem. Nem tetszett a videó és a szavazás, mert úgy éreztem, hogy nem ás mélyebbre. De egyre többen kezdtek beszélni a puncitémáról és most kiömlött belőlem is, amit gondolok. De én inkább azt kérdezem, hogy ismered? Szereted? Láttad már egyáltalán? Milyen kapcsolatban vagy vele?

Read More

Add tovább!
Share on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest1Email this to someone
20 jan

Ezt teszi a fogamzásgátló a testeddel

fogamzásgátló

Van egy apró dolog, ami ott lappang a nők mindennapjaiban. Ott rejtőzik a fürdőszobaszekrényekben vagy a hálószobapolcokon az ágy mellett. Semmiség, csak egy kis bogyó, amit bekapsz nap mint nap, és le van tudva a fogamzásgátlás minden gondja. Áldás – gondolhatnánk. De tudod, hogy pontosan hogyan működik a fogamzásgátlód és azt, hogy mit tesz a testeddel? Na, most elmesélem.

Read More

Add tovább!
Share on Facebook0Share on Google+1Pin on Pinterest3Email this to someone
07 jan

Helló spermakapcsoló!

férfi fogamzásgátló

Új férfi fogamzásgátlási mód a láthatáron! A “spermakapcsoló”, azaz hivatalos nevén a Bimek SLV.

Mi is ez pontosan? Egy német feltaláló, Clemens Bimek fejlesztette ki az okos kis eszközt, amivel szimplán ki- és bekapcsolható a spermakibocsájtás. Az apró eszközt az ondóvezetékekre helyezik. Kikapcsolt állapotban elzárja a spermiumok útját, és visszavezeti a spermaáramlást a herékbe, amelyek így felszívódnak. A hatása gyakorlatilag ugyanaz, mint a vazektómiának, azaz ondóvezetékek elkötésének. Csak szemben a sterilizálással ez a módszer nem végleges, és nem jelent életreszóló döntést, ugyanis a termékenység bármikor visszakapcsolható.

Read More

Add tovább!
Share on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest1Email this to someone
05 jan

Mi köze a Disney-nek a menstruációhoz?

a menstruáció

Egy igazi csemegét mutatok, imádom az ilyen történelmi érdekességeket! Gondoltátok volna, hogy a Disney felvilágosító, oktató filmet (10 perces) gyártott a menstruációról középiskolák számára? Pedig így van, és nem is mostanában, hanem 1946-ban! Több szempontból is kiemelkedő ez az alkotás, 2015-ben be is került az USA nemzeti filmarchívumába, mert kulturális szempontból fontosnak és megőrzésre méltónak ítélték. Amúgy mai szemmel is meglepően korrekt film, kicsit szexista (a korszakhoz képest még nem is annyira), de biológiailag is teljesen rendben van.

Van pár dolog amiben biztosan úttörő és történelmi jelentőségű ez a kisfilm, össze is szedtem 10 érdekességet.

Read More

Add tovább!
Share on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest1Email this to someone